Rita

Rita es una obra sobre la familia, sobre los hermanos, sobre el amor madre-hijos, y, también, es una obra sobre la incapacidad de aceptar la muerte.

Una tragicomedia de Marta Buchaca protagonizada por Mireia Portas i Sara Espígul que habla de la dificultad de “soltar” las personas que queremos, nos plantea qué es vivir con dignidad y la legitimidad que tenemos de decidir sobre la muerte de los demás.

Sinopsis

Montse y Júlia  son hermanas. Montse es de tomar el atajo y Júlia es incapaz de tomar decisiones. Cuando, a Montse, el veterinario le aconseja eutanasiar a su perra Rita, su seguridad personal se desvanece. Júlia, en cambio, tiene muy claro cuál es la decisión que se tiene que tomar. Pero cuando Montse plantea lo mismo respecto a la madre, la tensión estalla.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Lídia Gargallo

  Aquesta obra parla, a més de l’amor i la mort, de com es transforma i pot trasvalsar la cura d’un ésser estimat en una família. La senzillesa i naturalitat interpretativa de la Sara Espígul i el talent còmic-dràmatic de la Mireia Portas donen un cos i un ritme a l’obra que la fa molt agradable i a la vegada emotiva, fa pensar i reflexionar també d’una etapa de la vida, la cura dels pares, que sovint no podem evitar. Molt recomanable! Bona feina de direcció d’actores!

  24/05/2022
 • Marta Turu Pedrola
  Marta Turu Pedrola

  És molt complicat avançar pel delicat fil de les tragicomèdies sense caure en l’excés del drama ni tampoc en el disbarat fàcil; cada pas en aquest tipus d’obres és avançar per la corda fluixa de les apostes arriscades.

  Rita és, permeteu-me dir, l’exemple de com sortir-ne clarament victoriós. Una obra capaç d’arrencar somriures i llàgrimes (a vegades, tot alhora) sense pecar de pretensiosa i amb una naturalitat i una senzillesa admirables. No és fàcil, tampoc, posar a l’epicentre un tema tan tabú com encara és a la nostra societat la mort (l’eutanàsia ja eleva la complexitat al màxim exponent), i encara menys, abordar-lo sense eufemismes i amb una transparència ben noble en tot moment.

  Una Sara Espígul i una Mireia Portas excel·lents, honestes i càndides, capaces d’omplir l’escenari amb la seva presència i conquistar el públic amb el seu gran carisma.

  Una catarsi emocional que va fer alçar tot el públic de la Villarroel enmig d’un esclat d’aplaudiments i un final poètic i brillant!

  16/05/2022
 • Cristina Cantero Muñoz

  A pesar de tratar temas serios y duros, saben hacer reír y ser hipnóticas de principio a fin. ¡Súper recomendable!

  16/05/2022
 • Berta Tarrats

  Text genial i interpretació fantàstica!! Un 10 per tot l’equip que ha fet possible aquesta obra, es nota la feina que hi ha darrera i sens dubte es reflexa en el resultat. Magnífica!!

  12/05/2022
 • Xènia Lanau

  El text és fresc, la direcció amb ritme, les actrius estan espectaculars, pots empatitzar amb molts temes que estan tractats amb amor, delicadesa i simpatia. Val la pena veure-la!

  12/05/2022
 • Anna Lasheras

  Genial, rius i plores a a parts iguals. Més enllà del debat sobre la mort, convida a reflexionar sobre les relacions familiars, els rols que s’estableixen i els records d’infància que perduren i que, per més que passi el temps, no es poden oblidar. 100% recomanable i absoluta credibilitat de les actrius. Difícil no sentir-se identificada amb alguna de les dues.

  09/05/2022
 • Anna

  Dues actrius, un escenari senzill plens de records i una llum tènua et donen la benvinguda a un viatge que no t’esperes. Del riure passes a l’emoció i viceversa, i així passa d’una revolada ll’hora i mitja de durada.Un bon text, àgil i que toca allò que no sona de les nostres profunditats. A destacar la gran interpretació de la Sara Espígul. No us la perdeu!

  09/05/2022
 • Joan

  Un gran text amb una interpretació meravellosa de les dues actrius que ens han fet riure i plorar. Ens ha agradat des d’un principi i en remarcaria la posada en escena final. Excel·lent!

  09/05/2022
 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola

  Amb unes interpretacions magnífiques, l’obra ens parla amb una mica d’humor de l’eutanàsia, de la mort. I ens fa riure i emocionar en parts iguals. Parlem sense embuts de l’eutanàsia, amb la finalitat d’evitar un patiment insuportable a la persona. Un imprescindible!! https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/11/09/rita/

  14/11/2019
 • Jordi Casas Duocastella

  Magnífica obra de Marta Buchaca que tracta el delicat tema de l’eutanàsia amb emotivitat però també amb humor.
  En Toni (David Bagés) haurà de plantejar-se el sacrifici de la Rita, la gossa de la seva filla, i també el fet de comunicar-li a la nena. Aquesta situació obrirà el debat amb la seva germana Júlia (Anna Moliner) per acabar també amb el patiment de la seva mare, ingressada des de fa anys en una residència. Però qui pateix més? La mare o els fills que la veuen deteriorar-se?
  Molt bona feina dels dos intèrprets per arribar al cor de l’espectador en aquesta obra amb un final preciós.

  04/11/2019
 • Marisa Fernández

  Hemos estado en la premier esta noche…salimos maravilladas tanto con el guión como con la excelencia de los dos actores!! Felicidades!!!
  Muchos éxitos!!
  Gracias!

  25/07/2019
Artículos relacionados
Marta Buchaca: "El TNC tendría que recuperar su rol de casa del autor catalán contemporáneo"

Marta Buchaca: "El TNC tendría que recuperar su rol de casa del autor catalán contemporáneo"

4 noviembre 2019

Per Sem Pons / @semponspuig Marta Buchaca vive un buen momento profesional. Se acaba de estrenar la versión cinematográfica de Litus, su obra que hizo temporada en la Flyhard y […]

Una historia sobre amor y muerte con Mireia Portas y Sara Espígul

Una historia sobre amor y muerte con Mireia Portas y Sara Espígul

4 mayo 2022

Rita de Marta Buchaca vuelve a la cartelera con dos nuevas protagonistas: Mireia Portas y Sara Espígul. La obra vuelve a Villarroel este mes de mayo durante sólo tres semanas. […]

El año de la remontada del Grup Focus: grandes nombres y espectáculos imprescindibles

El año de la remontada del Grup Focus: grandes nombres y espectáculos imprescindibles

5 septiembre 2021

El Grupo Focus ha presentado la programación de la 35ª temporada de sus teatros (Romea, Goya, Villarroel y Condal) formada por cerca de 70 espectáculos, de los que 20 son […]

Porta la cultura al teu terrat: Sigues Amfitrió dels Terrats en Cultura!

Porta la cultura al teu terrat: Sigues Amfitrió dels Terrats en Cultura!

14 junio 2019

A Teatre Barcelona volem donar-te l’oportunitat de viure una experiència escènica única sense sortir de casa! I és per això que fem una crida a través del concurs Sigues Amfitrió […]

Terrats en Cultura, un festival amb vistes

Terrats en Cultura, un festival amb vistes

16 abril 2019

A partir del 26 de abril vuelve Terrats en Cultura. El ciclo, que este año celebra su séptima edición, llevará a partir del 26 de abril propuestas de teatro, música, […]