De la mano del actor y cantante Joan Vázquez (el premiado protagonista de Paquito forever), y de la guitarra del director musical Marc Sambola, hacemos un homenaje a Ocaña en un recital teatralizado a ritmo de parejas con arreglos especialmente compuestos para el ocasión. Ocaña, reina de Las Ramblas es un obra amb dramaturgia por Marc Rosich.
Sinopsis
Fue un artista auténticamente inclasificable. Irrumpió como performer décadas antes de que ninguno de nosotros supiera qué significaba hacer una performance. A través de sus intervenciones artísticas, se convirtió en un activista pionero de los derechos LGTBI mucho antes de que entendiéramos el significado de estas siglas. Ocaña, el precursor de toda una manera de vivir y de entender el mundo, vuelve a Barcelona, y lo hace, como es natural, a través de los Terrats en Cultura: al fin y al cabo, en Ocaña le gustaban los espectáculos de altura.
A Coplas por Ocaña, las palabras en primera persona de este artista mayúsculo se combinan con la interpretación de clásicos como Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo te quiero o La niña de fuego. El dramaturgo Marc Rosich, conocedor profundo de la figura de Ocaña, ha confeccionado una dramaturgia exquisita y punzante, la versión alemana de la que se estrenó, con éxito abrumador de crítica y de público, la temporada pasada en Berlín. Para la versión que estrenaremos en Cataluña, Rosich dirige Joan Vázquez, primera espada del teatro musical de nuestro país, en este homenaje a la indiscutible reina de las Ramblas. Todos ellos nos llevarán en un viaje a aquella Barcelona de finales de los setenta y principios de los ochenta, una ciudad que miraba con irreverencia hacia el futuro y que luchaba por la justicia y la libertad para todos. Porque Ocaña era, al fin y al cabo, la personificación de esta Barcelona.
Recordava vagament la història d’Ocaña a través del documental de Ventura Pons. M’ha encantat refrescar la memòria a través d’aquesta obra que et fa viatjar a una Barcelona dels anys 70 i 80 que ja no existeix.
Joan Vázquez està esplèndid en la pell d’Ocaña, repassant alguns moments clau de la seva vida sense seguir un ordre estrictament cronològic. Molt recomanable per conèixer la història d’aquest activista LGBT i personatge popular de la Barcelona de l’època.
Ahir a La Beckett vaig poder gaudir i molt de l’última de les tres representacions d’aquest espectacle escrit i magníficament dirigit per Marc Rosich. Joan Vazquez que ja em va deixar bocabadat amb Paquito forever i més tard amb Ciutat de gespa, us puc assegurar que aquesta vegada no ha estat menys. En aquesta ocasió ens situa a mitjans dels 70 i principis dels 80 per posar-se en la pell de José Pérez ¨Ocaña» aquest performer, artista i pintor nascut a Cantillana (Sevilla) i que es va traslladar a Barcelona a la recerca d’una vida millor i que un cop aquí va ser un valent activista defensor del moviment LGTB que començava a néixer. Un recital teatralitzat que fa un recorregut per la seva vida alternant les seves vivències amb la interpretació de cobles, totes elles molt conegudes i que Vazquez canta de forma sublim i ho fa acompanyat a la guitarra magistralment tocada per Marc Sambola. Ocaña va morir de forma tràgica als 36 anys al seu poble natal on es va traslladar per assistir a uns carnavals i la seva disfressa de sol, es va incendiar. Llarguíssims i merescudíssims aplaudiments recompensats amb dos bisos. No cal dir que és un imprescindible que es podrà veure de l’11 al 29 de març de 2020 la Sala Joan Brossa.