Joan Vázquez torna a l’Escenari Joan Brossa amb ‘Ocaña, reina de Las Ramblas’

Ruben Garcia

Ocaña, reina de las Ramblas torna a l’Escenari Joan Brossa. Ho farà del 17 de febrer al 7 de març, després de l’anul·lació de la seva temporada el passat mes de març amb l’esclat de la pandèmia.

Joan Vázquez protagonitza aquest recital teatralitzat en forma de cobla sota la direcció musical de Marc Sambola. L’espectacle, premiat amb dos Premis Teatre Barcelona i dos Premis de la Crítica com a millor musical i millor actor de musicals, és un homenatge al pintor, performer, activista LGTBI  i icona del moviment ‘underground’ que va viure a Barcelona durant la transició dels anys 70.

Ocaña, reina de las Ramblas, que compta amb la dramatúrgia de Marc Rosich, proposa un viatge a través d’alguns moments de la vida de l’artista, de fotografies, anècdotes o músiques que transporten als espectadors a la Barcelona més canalla o a la Rambla tan estimada per on tant li agradava passejar.

Qui era Ocaña?

Ocaña, o José Pérez Ocaña, va néixer a Cantillana (Sevilla) l’any 1947. Amb 24 anys, en ple franquisme, va arribar a Barcelona i es va instal·lar a la Plaça Reial. Per sobreviure exercia com a pintor decoratiu.

L’artista estimava La Rambla, era el lloc on es passejava transvestit a plena llum del dia, sense importar les conseqüències que podia tenir per l’època, on es mostrava i s’expressava lliurement.

L’any 1983 va tornar a Cantillana per celebrar el carnestoltes i reunir-se amb la seva família. Durant aquesta estada va morir a causa d’unes cremades mortals ocasionades per la disfressa que ell mateix havia elaborat amb paper, teles i bengales.

Una figura reconeguda

Són molts els artistes i directors que han homenatjat la figura d’aquest mític activista. El mateix Rosich havia parlat d’ell l’any 2015 a l’obra Copi i Ocaña al Purgatori.

L’any 1978 Ventura Pons li va dedicar una pel·lícula-documental Ocaña, retrato intermitente.

Més informació, fotos i entrades a:

Artículos relacionados

El Conde de Torrefiel: ¿Realidad o ficción?

Ahora mismo hay dos compañías catalanas que triunfan más afuera que aquí. Una es La Veronal, que este Grec recupera Opening night, y la otra es El Conde de Torrefiel. […]

El Grec de proximidad: 11 lecturas dramatizadas

En 2020 un grupo de teatros de proximidad, ante la incertidumbre provocada por los estragos de la pandemia, decidieron crear el sello On el Teatre Batega. Su objetivo es trabajar […]

Aceptar la muerte, amar la vida

¿Te has planteado alguna vez cómo quieres que sea tu funeral? ¿Sabes qué alternativas tienes? ¿Por qué mantenemos el tabú sobre la única certeza universal? ¿Puede pensarse en la muerte […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario