Todo lo que necesitas para ir al teatro

Júlia

Júlia

Julia es una chica a la que le gusta flirtear con lo prohibido, lo desconocido. Durante la noche de San Juan ha decidido mezclarse con la diferencia, con el “pueblo”. El compañero elegido para esta aventura esta noche será Jean, un seductor, inteligente y manipulador depredador. La noche será larga, una noche de exorcismo personal, social, político y de género.

En Júlia se habla básicamente de las relaciones basadas en la lucha de poder. El poder del hombre sobre la mujer. El poder del rico sobre el pobre. El poder de la moral sobre el libre albedrío. De la realidad sobre el sueño. Y una larga lista desgraciadamente infinita de maneras de relacionarnos y vivir. Con nosotros. Con los otros. Someter al otro parece pues que es la manera de relacionarnos todavía hoy. Y parece también que nuestra sociedad está basada en una clara voluntad que así sea. La comparación, la exhibición, la evaluación, el éxito. La ambición como motor que nos mueve a lo largo de nuestro tiempo de vida en sociedad y finalmente con nosotros. Con el ego.

Júlia, nos parece una obra del presente y para el futuro. Una advertencia de cómo pueden acabar las cosas entre nosotros si no nos escuchamos, nos valoramos y no nos amamos más que a nosotros mismos.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Daniel Casanovas

  Una proposta molt interessant!
  Caldrà tornar a llegir el clàssic.

  27/01/2021
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  “JÚLIA” a l’Atrium.

  L’Atrium m’atreu. M’obliga a fer deures i enceta un debat que m’interessa: a les adaptacions de clàssics, és millor la sorpresa i indagar l’original a posteriori o anar preparat i treure’n més suc de les propostes? Jo he optat per llegir primer l’obra i la veritat és que aprofito molt més l’experiència (Deconstructing Txèkhov, aquesta…) que quan hi anava a pèl (Huis close) i em quedava “principalment” amb les interpretacions.

  Aquí, l’obra es modernitza sense trair ni abandonar l’original (jo és que sóc clasicón). Els 3 personatges despullen les seves ànimes, anhels i pors i mostren les cadenes imposades, algunes més o menys voluntàriament, les ànsies de llibertat, l’ascens social, el paper de les dones, el què diran…

  Normalment, el recurs de projeccions i audiovisuals al teatre no em fa el pes (ja he dit que sóc clasicón?), trobo que rarament aporten més que efectisme i voluntat d’impactar. En aquest cas, però, l’ús d’imatges d’una pel·lícula és absolutament magnífica, reforça els moments més emotius del text i és d’una creativitat brutal per part de la direcció de Raimon Molins.

  Clar, algun recursos moderns no m’han convençut (frases en suec i la coreo) però són petits detalls en una proposta que m’ha fascinat. Començant perquè era intel·ligible i acabant perquè la creativitat s’ha posat al servei del text i les emocions. I és que els clàssics també (no només!) han de poder ser adaptats, revisitats, modernitzats quan aquesta visió no busca simplement la modernitat mal entesa.

  Les interpretacions ho transmeten tot: les diferents cares del criat, la presècia que tot ho veu de la criada… I la Patrícia Mendoza, una d’aquelles debilitats meves, és impossible no caure al seu «innocent» joc de seducció inicial i no patir el descobriment de que aquest acte de rebel·lia i llibertat té un preu molt alt.

  En resum: un clàssic que passa pel tamís de ser contemporanitzat i surt més que reforçat. Encissadora proposta.

  24/02/2017
 • ignasi tomás lopez-doriga
  ignasi tomás lopez-doriga

  https://culturayalgomas.wordpress.com/2017/02/22/julia-el-deseo-y-la-razon/

  22/02/2017
 • Josep Oliva Sasé

  Avui a l’Atrium he pogut veure aquesta obra basada en La senyoreta Júlia del dramaturg suec August Strindberg i amb una excel·lent adaptació i direcció de Raimon Molins És la segona obra d’aquesta trilogia i ara ens queda per veure la tercera, Nina (La gavina). Ens parla de la lluita del poder entre sexes, home / dona, una joc que cap vol perdre ni sentir-se sotmès, més tractant-se de personatges de molt diferent classe social. Una escenografia minimalista impecable, però el que m’ha semblat fantàstic és la interacció dels actors amb imatges preses en temps real i que ens permet veure el que està passant darrere d’escena i en altres moments recuperant seqüències de la pel·lícula sobre el que en aquell moment estan interpretant, tot això de forma mil·limètrica i perfecta. Patricia Mendoza (Júlia) està esplèndida amb uns canvis de registre insuperables, Jordi Llordella (Jan) magnífic donant els matisos adequats que el personatge requereix i Mireia Trias (Kristina) encara que el seu paper queda en segon pla el tracta amb una expressivitat impecable. Totalment recomanable i diria més, imprescindible.

  13/02/2017
Artículos relacionados
La Sala Atrium transporta 'La señorita Julia' de Strindberg en el siglo XXI

La Sala Atrium transporta 'La señorita Julia' de Strindberg en el siglo XXI

21 enero 2021

Patricia Mendoza se pone en la piel de la señorita Julia de August Strindberg en la versión dirigida por Raimon Molins, la segunda pieza de la Trilogía de la Imperfección. […]

La Sala Atrium transporta 'La señorita Julia' de Strindberg en el siglo XXI

La Sala Atrium transporta 'La señorita Julia' de Strindberg en el siglo XXI

24 enero 2017

Patricia Mendoza se pone en la piel de la señorita Julia de August Strindberg en la versión dirigida por Raimon Molins, la segunda pieza de la Trilogía de la Imperfección. […]