Barbes de balena

Barbes de balena

Barbes de balena hace un recorrido por la vida de la doctora Dolores Aleu i Riera (1857-1913), la primera mujer licenciada en medicina en Cataluña y en España.

Sinopsis

En 1883 la Dra. Dolors Aleu Riera, la primera mujer licenciada en medicina de España que ejerció como doctora, publica la tesis doctoralDe la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer. Defiende encarnizadamente la necesidad de la educación de las mujeres, no sólo para ellas mismas, sino como eslabón esencial para la consecución de una sociedad más avanzada. Justifica que hay que desterrar el corsé de la indumentaria femenina por sus efectos nocivos para la salud y porque impide una movilidad normal. El corsé utilizado como prisión.

133 años más tarde, si bien puede que ya no se estila aquel particular artefacto destinado a perfilar (y deformar) la cintura femenina, la mujer sigue estando sujeta a corsés reales e imaginarios que hace siglos que lleva. Hoy, en pleno siglo XXI, la palabra, la música y el movimiento se entrelazan en el escenario para contar la fascinante historia de la Dra. Aleu y la de tantas mujeres que han recorrido el mismo camino en esta dirección: del interior al exterior, de la cosa íntima a lo más externa, del espacio privado al público, de la familia en la sociedad.

Vídeo
Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Josep OS

  No la vaig poder veure al Maldà i avui ho he fet al Teatre de Llevant (abans Ponent) de Granollers. Una obra escrita, dirigida i interpretada per dones i que ens parla de Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina de l’estat espanyol. La dramatúrgia és d’Anna Maria Ricart, la direcció de Mònica Bofill i la música i cançons d’Ariadna Cabiró. L’obra diríem que es divideix en tres línies, la primera fa un repàs de la vida de Dolors Aleu, el seu matrimoni, els seus estudis, les dificultats per exercir per ser dona i el canvi que va donar la seva vida després de la mort d’un fill i deixar d’exercir com a doctora fins a arribar a la seva mort que es va produir a l’any 1913, la segona és un reconeixement a totes les besàvies, àvies, mares i filles de les actrius, i la tercera és la lluita de les dones per la igualtat amb els homes, fet que encara passa actualment. Tres disciplines, teatre, música i dansa magníficament interpretat per Núria Cuyàs, Laura López, Anna Rosell i Ariadna Cabiró que alhora toca el piano. Molt curiós i significatiu el vestuari amb les cotilles que en aquella època feien servir amb la incomoditat que això comportava. Si teniu oportunitat i encara no l’heu vist recomano ho feu perquè val molt la pena.

  28/11/2017
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  Disruptiu apropament a històries fascinants

  És de les poques vegades que no surto convençut d’El Maldà.
  Llegeixo que és una obra tan reivindicativa de dones precursores que potser no connecta amb el públic masculí. En el meu cas, crec que de fet ha estat al revés. M’ha interessat tant la història de la primera metgessa d’Espanya, de les seves col·legues de revolució, que m’hagués agradat molt més detall de com s’ho van fer, els entrebancs i com els van sortejar, anècdotes, si voleu, del dia a dia perquè entenguéssim millor el desgast vital i la seva fortalesa. Crec que hi ha massa ingredients, i tots bons (música en directe, de qualitat, interpretacions, esperit, complicitat…) que no acaben de lligar. D’altres, sincerament, no els vaig entendre ni gaudir com l’acostament per moments al cabaret, la reiteració en anuncis i opinions de l’època, les estones que fan de peixos per recordar, suposo, com de fràgil és la nostra memòria).

  Especialment interessants vaig trobar els apunts fascinants de les vides de les àvies de les actrius, episodis de valentia, somnis truncats.. Va ser la part més tendre i dramàtica, que et fa pensar que en totes les famílies hi ha històries per explicar i dignes de ser escoltades i com de difícil ho van tenir tantes dones.

  05/04/2017
 • caterina

  Barbes de Balena:
  Un excel·lent equip d’actrius que ens han ofert un original espectacle. Un espectacle entretingut, educador, subtilment denunciador de la diferencia de gènere a l’època de la Doctora Aleu (primera dona que va poder cursar la carrera de Medicina a Espanya), i que continua sent molt actual.
  Hem de destacar, la dramatúrgia amb diferents metàfores relacionades precisament amb aquesta diferencia de gènere,.. el treball musical tant de composició com d’interpretació de totes les actrius…I com no el treball de l’actriu Laura López que ens ha tornat a entusiasmar fent un paper molt diferent al que ens te acostumats (molt més dramàtics…com en la Pols), demostrant que és una actriu molt polifacètica, destacant com una cantant que interpreta molt be i una actriu amb una veu meravellosa… No us la perdeu. Val la pena….

  23/03/2017
Artículos relacionados
'Barbes de balena' o siete mujeres que rompen corsés

'Barbes de balena' o siete mujeres que rompen corsés

7 marzo 2017

Mónica Bofill dirige Barbes de balena en el Maldà, una pieza con dramaturgia de Anna Maria Ricart que recuerda la figura de la doctora Dolors Aleu, la primera mujer licenciada […]

El Maldà afronta la nova temporada apostant per la dramatúrgia contemporània

El Maldà afronta la nova temporada apostant per la dramatúrgia contemporània

4 septiembre 2020

El Maldà encetarà el 6 de setembre la nova temporada 20-21 amb una clara aposta per la dramatúrgia contemporània amb 5 estrenes i 4 retorns d’espectacles molt esperats. «Reobrirem al […]

El Maldà omple d’històries reals i properes la seva nova temporada

El Maldà omple d’històries reals i properes la seva nova temporada

14 septiembre 2019

Els Pirates Teatre celebren 6 anys al capdavant de la gestió de l’emblemàtica sala El Maldà amb una programació que és composa de 7 espectacles d’estrena, 4 èxits de la sala […]