Todo lo que necesitas para ir al teatro

Cartelera /

Barbes de balena

Barbes de balena

En 1883 la Dra. Dolors Aleu Riera, la primera mujer licenciada en medicina de España que ejerció como doctora, publica la tesis doctoralDe la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer. Defiende encarnizadamente la necesidad de la educación de las mujeres, no sólo para ellas mismas, sino como eslabón esencial para la consecución de una sociedad más avanzada. Justifica que hay que desterrar el corsé de la indumentaria femenina por sus efectos nocivos para la salud y porque impide una movilidad normal. El corsé utilizado como prisión.

133 años más tarde, si bien puede que ya no se estila aquel particular artefacto destinado a perfilar (y deformar) la cintura femenina, la mujer sigue estando sujeta a corsés reales e imaginarios que hace siglos que lleva. Hoy, en pleno siglo XXI, la palabra, la música y el movimiento se entrelazan en el escenario para contar la fascinante historia de la Dra. Aleu y la de tantas mujeres que han recorrido el mismo camino en esta dirección: del interior al exterior, de la cosa íntima a lo más externa, del espacio privado al público, de la familia en la sociedad.

Fotos

Barbes de balenaBarbes de balena

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • 12345

  caterina

  Barbes de Balena:
  Un excel·lent equip d’actrius que ens han ofert un original espectacle. Un espectacle entretingut, educador, subtilment denunciador de la diferencia de gènere a l’època de la Doctora Aleu (primera dona que va poder cursar la carrera de Medicina a Espanya), i que continua sent molt actual.
  Hem de destacar, la dramatúrgia amb diferents metàfores relacionades precisament amb aquesta diferencia de gènere,.. el treball musical tant de composició com d’interpretació de totes les actrius…I com no el treball de l’actriu Laura López que ens ha tornat a entusiasmar fent un paper molt diferent al que ens te acostumats (molt més dramàtics…com en la Pols), demostrant que és una actriu molt polifacètica, destacant com una cantant que interpreta molt be i una actriu amb una veu meravellosa… No us la perdeu. Val la pena….

  23/03/2017

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  Molt a l’estil de la casa ès una deliciosa i amarga crítica, amb format humorístic però molt ben feta, al doble encotillament de les dones del S.XIX … o pot ser que també les d’ara, Tot l’espectacle és ple de metàfores i símbols. Amb un text molt elaborat, l’obra ens fa còmplices de una memòria col·lectiva sobre el que van haver de lluitar aquelles dones que ens han precedit, dins d’una societat masclista, per poder dedicar-se a allò que desitjavan. Quatre actrius excel.lents i que s’hi deixen la pell, presenten aquestes dones i ens confien els seus records utilitzant diversitat de recursos a manera de còctel de text, dansa, música en directe i sobretot les seves veus magnífiques. Una petita joia teatral en un espai petit i acollidor que no us hauríeu de perdre.

  02/04/2017

 • 12345

  Hebert

  Disruptiu apropament a històries fascinants

  És de les poques vegades que no surto convençut d’El Maldà.
  Llegeixo que és una obra tan reivindicativa de dones precursores que potser no connecta amb el públic masculí. En el meu cas, crec que de fet ha estat al revés. M’ha interessat tant la història de la primera metgessa d’Espanya, de les seves col·legues de revolució, que m’hagués agradat molt més detall de com s’ho van fer, els entrebancs i com els van sortejar, anècdotes, si voleu, del dia a dia perquè entenguéssim millor el desgast vital i la seva fortalesa. Crec que hi ha massa ingredients, i tots bons (música en directe, de qualitat, interpretacions, esperit, complicitat…) que no acaben de lligar. D’altres, sincerament, no els vaig entendre ni gaudir com l’acostament per moments al cabaret, la reiteració en anuncis i opinions de l’època, les estones que fan de peixos per recordar, suposo, com de fràgil és la nostra memòria).

  Especialment interessants vaig trobar els apunts fascinants de les vides de les àvies de les actrius, episodis de valentia, somnis truncats.. Va ser la part més tendre i dramàtica, que et fa pensar que en totes les famílies hi ha històries per explicar i dignes de ser escoltades i com de difícil ho van tenir tantes dones.

  05/04/2017

Artículos relacionados

'Barbes de balena' o set dones que trenquen cotilles

7 març 2017

Mònica Bofill dirigeix Barbes de balena al Maldà, una peça amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart que recorda la figura de la doctora Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina. Amb un equip format íntegrament per dones, l’obra fa alhora un recorregut per la memòria de les àvies i besàvies i una reflexió de les cotilles que encara oprimeixen la dona d’avui.

Leer más...n