Una mirada artística a la migració

Amb els desplaçaments vitals, l’ecologisme i el sistema com a eixos conductors, l’artista ghanès Serge Attukwei Clottey presenta una múltiple proposta en el marc del Festival Grec: una instal·lació a la façana de la Fundació Tàpies, una passejada artística i colonial fins al TNC i una performance a Periferia Cimarronas. A més, també es farà un cicle de cinema i un seminari.

Serge Attukwei Clottey. Imatge: Luke Walker

La directora de la Fundació Antoni Tàpies, Imma Prieto, comissària i ideòloga del projecte, explica que va descobrir Serge Attukwei Clottey a la Biennal d’Arquitectura de Venècia i de seguida li va interessar el seu treball: “Sobretot quan intervé en edificis o a l’espai públic, per les capes de significat que afegeix a la Història. És pensar l’arquitectura com una pell porosa”.

La proposta –sorgida de la Fundació Tàpies i desplegada amb la complicitat de Periferia Cimarronas, el Grec, el TNC, EINA i La Filmoteca– vol “obrir un espai de reflexió en comú a partir dels tres eixos principals que travessen el projecte, que tenen tant a veure amb un present immediat amb motiu del canvi climàtic, com amb els problemes sociopolítics arran de les pràcticament ancestrals crisis migratòries o fer història recercant en el passat esclavista d’Europa”.

La instal·lació

Del 2 de juliol al 12 de gener la Fundació Tàpies canviarà de cara. Attukwei Clottey farà mutar la façana de l’edifici protomodernista Muntaner i Simón del carrer d’Aragó amb Més enllà de la pell, un mosaic de tessel·les grogues confeccionades amb bidons de reciclatge d’oli. Amb aquesta intervenció i a partir del concepte de l’afrogalonisme –que relaciona els icònics dipòsits grocs de benzina (o galons) de la seva ciutat i el consum i les necessitats de l’Àfrica moderna– convidarà a pensar sobre el sistema i l’ecologisme.

La ruta

La inauguració de Més enllà de la pell, el 2 de juliol a les 19 h, comptarà amb una passejada que travessarà el passeig de Gràcia fins a arribar als jardins del TNC. Al llarg del recorregut, acompanyat per una vintena d’alumnes d’EINA i persones vinculades a Cimarronas i creant un seguit d’elements visuals i sonors, Attukwei Clottey mostrarà alguns edificis de la Barcelona colonial. Ja al TNC els actors amateurs de l’espectacle What the foc?! (s’estrenarà el 4 de juliol també al Grec i gira al voltant de la connexió de Catalunya amb l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i el món) faran una intervenció especial. L’acció culminarà amb un tast gastronòmic de productes africans i un concert del músic senegalès Momi Maiga.

Junior Mthombeni y Gerardo Salinas autors de 'What the foc?!'

Junior Mthombeni y Gerardo Salinas autors de ‘What the foc?!’

L’espectacle

Marxar de casa per un desplaçament té moltes conseqüències. Attukwei Clottey sosté que la persona que abandona la llar es veu afectada per una crisi d’identitat i un estat d’ansietat cultural. Llavors, mentre lluita contra els prejudicis de la migració, cerca elements per recuperar la sensació de pertinença. El 3 de juliol ho experimentarà a Periferia Cimarronas amb Els homes de carbó, una performance en què brindarà una de les seves característiques ambientacions sonores site specific.

Imatge de ‘Els homes de carbó’

Més informació, imatges i entrades a:



Escrito por

Periodista especializada en artes escénicas. Actualmente es consultora de comunicación en el ámbito cultural, responsable de comunicación y públicos de la Muestra Igualada y subdirectora de la revista Entreacte (AADPC). También colabora en varios medios y forma parte de la comisión artística asesora de distintas instituciones.

Artículos relacionados
La Bella Otero desafía el verso a 'Prosopopeya'

La Bella Otero desafía el verso a 'Prosopopeya'

La compañía La Bella Otero, formada por Emma Arquillué y Pablo Macho Otero, presenta su nuevo espectáculo: Prosopopeya, una pieza multidisciplinar en verso que habla de la identidad y que […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!