Ubúadella torna d’Ibèria per reconquerir Polònia

Redacció

La companyia Gataro presenta UBÚadella, una comèdia en to de farsa que repassa la biografia de Boadella i Els Joglars, amb especial atenció a l’esperit dels primers anys de la companyia.

TEATRE_BARCELONA-ubuadella-REVISTA-3

«Tots sabem que al que Albert Boadella realment aspira és a ser el bufó de la cort», diu Víctor Alvaro, dramaturg i director, que està convençut des de fa anys que l’ex Joglar cada cop ha anat caient més en el personatge ubuesc. Un convenciment que l’ha portat, després d’anys de rumiar-hi, a crear un espectacle que segueix la tradició ubuesca iniciada per Alfred Jarry a Ubú Rei, Ubúadella. La mateixa obra que van utilitzar Els Joglars el 1995 per crear una sàtira –Ubú President– al voltant de l’aleshores president de la Generalitat.

L’Ubú rei creat per Alfred Jarry és un ésser autoritari que, instigat per la seva dona, usurpa la corona al monarca de Polònia i hi instaura una terrible tirania. En la seva versió, “Ubú, exrei de Polònia, viu exiliat a Ibèria, on ocupa un alt càrrec institucional, i s’encarrega que a Polònia s’enrecordin d’ell a base d’exabruptes. Fins que decideix tornar a reconquerir Polònia”, explica Alvaro.

En l’espectacle hi han afegit escenes inspirades en les bruixes de Macbeth i personatges com el Capità Renec, que dóna veu als Joglars abans dels fets de La Torna; el servil i aspirant a successor Fontsi (alter ego de l’actual director d’Els Joglars, Ramon Fontserè) i també Espe (Esperanza Aguirre) o personatges que ja havia retratat Boadella, com Jordi Pujol. Els interpreten Frank Capdet, Gemma Dausedas, Savina Figueras i Tono Saló, a més de Víctor Alvaro, que s’ha reservat el paper d’Ubúadella. El més difícil, asseguren, ha estat descartar material. «Més de quaranta anys de professió donen per molt, i Boadella, a més, s’ha buscat molts enemics!».

TEATRE_BARCELONA-ubuadella-REVISTA_5

UNA SÀTIRA BLANCA

Gataro fa un recorregut pels 40 anys de Joglars, però no des d’una crítica mordaç ni ofensiva. «És una sàtira blanca, o més aviat marró, escatològica», fa broma Capdet. No han parlat amb Boadella ni amb Fontserè (actual director d’Els Joglars), però s’han documentat amb alguns dels llibres escrits pel mateix Boadella, com ara Memórias de un Bufón, o documentals com la Torna la Torna. De la companyia, han volgut triar molt bé amb qui parlaven per no caure en «imparcialitats»: Arnau Vilardebo i Andreu Solsona, exjoglars que van ser empresonats pels fets de La torna. «Ens semblava que serien més neutrals que Ferran Rañé i Ramon Fontseré i no ens volíem condicionar», afirma Álvaro.

Malgrat tot, la companyia assegura que no és necessari conèixer la trajectòria dels Joglars per gaudir-la: «Els qui no coneguin la companyia gaudiran de la farsa, els qui en coneguin algunes coses hi veuran picades d’ullet i si ve algun joglar, potser dirà: i això com ho saben?».

TEATRE_BARCELONA-ubuadella-REVISTA_2

Més informació, horaris i entrades a:

Escrito por
Redacció
Artículos relacionados
Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!