El Teatre Condal obre les portes de l’estiu aquest 26 de maig amb el Festival Variety, que transforma la sala del Paral·lel en un embalat de circ i festa major amb espectacles frescos, esbojarrats i plens d’humor fins el 31 de juliol.
El vicepresident del Grup Focus i responsable del Teatre Condal, Jordi González, i César Martínez, subdirector de la productora, han explicat que el Variety neix amb vocació de convertir-se en un referent del teatre d’estiu a Barcelona. No només per als espectadors barcelonins, sinó també per als visitants que acull la ciutat durant l’estiu. A més, el Festival és un primer pas per la renovació de la programació del teatre, que se centrarà en l’humor, el musical de petit format i les varietats.
L’humorista Alex O’Dogherty és l’encarregat d’obrir la programació amb El amor és Pa Ná, «una tragicomèdia rock que explica la punyent història d’un home que ha perdut la capacitat d’enamorar-se.» A l’espectacle, que va començar a Paramount Comedy com un musical de petit format amb 10 cançons, l’actor interactua amb el públic i el convida a reflexionar sobre l’amor, la soledat i les relacions de parella. De fons, com un mantra, la frase de la seva ex: «et quedaràs sol tota la teva puta vida».
Després arriba una companyia de gran trajectòria, però que fins ara no ha trepitjat els escenaris barcelonins. És B Vocal, que acumula 20 anys d’espectacles i guardons a Europa i els Estats Units, a més de ser tot un fenomen a la Xina o Corea del Sud. La companyia, que barreja la música a capella amb l’humor, combina estils ben diferents com el pop, el rap, la música clàssica, el dance o el beat box. A Diversiones originales presenten 19 temes que inclouen versions de temes clàssics universals i creacions pròpies.
CIRC I CLOWN, UN JOC PER A ADULTS I NENS
La manca d’espais i de risc dels programadors de teatres són dues de les parets que es troba el sector del circ a l’hora de presentar els seus espectacles a Barcelona. El Teatre Condal, però, sembla disposat a començar-les a trencar. Per primer cop un dels espectacles del Circ d’Hivern de l’Ateneu de Nou Barris arribarà al teatre del Paral·lel. Garbuix, que uneix la creativitat i l’humor del clown Guillem Albà i la tècnica de l’acròbata Alberto Feliciate, és un espectacle carregat de bon humor, energia i poètica que té com a objectiu aconseguir la rialla dels espectadors, acostar un públic no habitual al circ i “que surtin amb ganes de tornar-hi”. “Volíem fugir de l’obligació d’explicar una història i deixar-nos portar pel joc, com els nens”, assegura Albà. Així, el fil conductor de l’espectacle no és altre l’humor absurd, que cus un garbuix d’escenes i idees esbojarrades, des de Miley Cyrus a un ós que apareix quan vol. S’hi uneixen moments més poètics que compten amb la música de la compositora Clara Peya, creada especialment per l’espectacle, i números de trapezi i màstil, a més d’un fabulós titella creat per L’Estaquirot Teatre.
Guillem Albà és també el protagonista de Marabunta, de nou un divertimento per a tots els públics, però molt més explosiu i esbojarrat. Un espectacle format per diversos sketch, cançons pròpies, gags absurds i cabaret sense cap ordre establert que porta ja dos anys de gira amb més de 150 funcions i 50.000 espectadors. Amb la defensa aferrissada del caos del pallasso, Albà porta a escena un espectacle on “res té sentit i tot és possible” i on la improvisació hi juga un paper important.
Un altre espectacle absolutament refrescant és el premiat Be god is, d’Espai Dual. Un espectacle sense paraules on el ritme, l’acrobàcia i l’equilibri prenen el protagonisme amb tres intèrprets que suen la samarreta: Oriol Pla, Blai Juanet i Marc Sastre. Un xou que busca la complicitat del públic i on els tres personatges muts juguen constantment en una proposta propera al cabaret, amb música, circ i teatre, i on tot s’hi val.
YLLANA, HUMOR I MORDACITAT
«Yllana és un dels grups que més ens agraden de l’Estat», reconeix Jordi González. No és d’estranyar, doncs, que presentin fins a tres espectacles: 666, Brokers i Pagagnini. La companyia, que enguany celebra el 25è aniversari, és un dels referents del teatre gestual i visual. Caracteritzada per un refinat humor negre, l’absurd i mordacitat, a 666 –el clàssic de la companyia– presenten quatre temibles convictes que arriben al corredor de la mort per ser executats. A Brokers –»el millor, tècnicament», diu González– retraten el salvatge i irreverent món de les altes finances. I a Pagagnini, de caràcter familiar, la companyia explota el seu humor gestual i el ritme, per combinar-lo amb la música clàssica, el blues, el rock o el flamenc.