Sol Solet

Sol Solet

La directora Carlota Subirós vuelve a acercarse al teatro de Àngel Guimerà para zambullirse en una de las obras más turbias y desconocidas de este gran dramaturgo.

A pesar de la aparente ingenuidad que parecen sugerir los ecos infantiles de la expresión «solo solito», el título de este drama hace referencia a la dolorosa soledad que ha moldeado la personalidad extremadamente sensible de Jon, el cual se verá inmerso en un triángulo de pasiones mal resueltas que hará aflorar las contradicciones irresolubles del alma humana.

La directora Carlota Subirós vuelve a acercarse al teatro de Àngel Guimerà para zambullirse esta vez en una de las obras más turbias y desconocidas del dramaturgo, donde la poderosa vitalidad sexual de su protagonista da lugar al nacimiento de uno de los personajes femeninos más fascinantes del teatro catalán.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Marta Turu Pedrola
  Marta Turu Pedrola

  Contràriament al que se’n pot esperar pel seu nom, Sol solet és una obra fosca i freda, gens infantil. Una obra on Guimerà parla dels racons més opacs de l’ésser humà, exposant les contradiccions de la solitud i tot allò que se’n deriva: la recança, la incoherència i la desesperació, la fugida d’allò desconegut i temut, la complexitat.

  Amb un elenc majestuós (difícil destacar-ne algun d’ells, quan tots resulten excepcionals en un trencaclosques d’emocions), m’atreviria a destacar una posada en escena minuciosa, artífex de l’èxit. És molt difícil descriure l’impacte de les frases que de tant en tant l’Ombra repeteix, ressonant com un eco en el nostre interior; o l’efecte de la Llum, una el·lipse lumínica que serpenteja entre els actors, remarcant mirades i silencis, racons gestuals.

  Si bé és cert que al principi tants fils invisibles costen molt de detectar (i encara més d’entendre), fet que pot dificultar el seguiment de l’obra, aquesta flueix amb una intensitat que li dóna sentit per se. I és ben bé al final, quan la foscor abraça l’escenari i els fa desaparèixer, el moment més colpidor.

  11/04/2018
 • Josep OS

  Avui al TNC he pogut gaudir d’aquesta obra mestra d’Àngel Guimerà i que Carlota Subirós ha rescatat, versionat i dirigit, ja que des de 1905 no es representava. Evidentment el text ha estat comprimit i Subirós ha volgut donar rellevància a tres aspectes, l’amor que se’ns presenta a manera de triangle passional, la soledat i la violència que genera el desig. I ho fa amb una posada en escena que m’ha semblat extraordinària, un espai diàfan sense cap tipus d’objectes, fred i tenebrós i on només la tènue llum i la música del piano acompanya els actors que es mouen de forma jo diria coreogràfica i que romanen tota l’estona en escena retirant-se a un costat quan no intervenen .. Els personatges originals també s’han reduït a sis però per altra banda s’han afegit dos més la Llum (Laia Duran) que il·lumina certs aspectes de l’obra per ressaltar i l’Ombra (Alba Pujol) un espectador que s’ha colat dins de l’obra i observa el que li subratlla la Llum. Pel que fa a la interpretació, Subirós ha encertat de ple amb tots i cadascun dels actors i actrius i cada un en el seu personatge estàn de notable. Una tarda de teatre del bo. I per suposat un imprescindible.

  02/04/2018
 • Hèctor Fibla Ferrà

  Un clàssic de Guimerà representat amb austeritat però molta passió pels actors, amb algunes irregularitats.

  12/03/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Si por el nombre os pensáis que vais a ver una obra ligera e infantil…. estáis muy euqivocados!
  Vais a ver una trama dura, con un ritmo frenético, unos actores maravillosos y una iluminación alucinante!
  No os miento si esta obra está entre Mís TOP5 de obras de este año!
  Salgo alucinado! Jajajaja
  Y es que el elenco de actores está genial. Yo que voy mucho al teatro es como ver un All Stars de actores/actrices teatrales jajajaja
  No lo dudéis e id a verla! Una gran historia condensada en hora y veinte

  09/03/2018
Artículos relacionados
El TNC estrena ‘Sol solet’, una obra desconeguda de Guimerà

El TNC estrena ‘Sol solet’, una obra desconeguda de Guimerà

4 marzo 2018

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) estrena Sol solet, una obra poc coneguda de l’escriptor Àngel Guimerà. La seva directora, Carlota Subirós, ha decidit donar «una nova llum» al text, que no es representa […]