L'art de la comèdia

L'art de la comèdia

En una ciudad de provincias italiana, el nuevo prefecto se dispone a recibir las visitas de su primer día de trabajo. Para distraerse un rato, aceptará escuchar el director de una tropa ambulante que ha perdido su teatrillo a causa de un incendio, y que pretende invitarle a asistir a su espectáculo para que el nuevo dirigente, con su presencia, demuestre a la ciudadanía que aquel arte aún tiene una gran importancia social. Después de una apasionada controversia en que político y humorista sólo harán patentes sus desavenencias, el artista llevará por error la lista de visitas que aún debe recibir el prefecto, y saldrá por la puerta amenazando de hacer que su familia teatral convierta esa sala de audiencias en una zona de incertidumbres sobre las diferentes realidades que desde entonces visitarán el espacio público.

Cuando Eduardo De Filippo escribe esta extraordinaria comedia, se está empezando a articular una nueva cultura de masas que se esforzará por convertir las artes audiovisuales en un poderoso instrumento de distracción colectiva al servicio del Poder, en un pasatiempo capaz de sobreestimulan la ciudadanía con el afán de instalarla en actitudes acomodaticias que sean cada vez menos críticas con los nuevos regímenes.

L’art de la comèdia es uno de los más brillantes homenajes que se han hecho nunca en el arte del teatro y plantea un debate que aún resulta perfectamente vigente sobre la función de las artes escénicas en nuestra sociedad.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Llorenç Prats Canals
  Llorenç Prats Canals

  Aquesta temporada hem tingut allò que en podríem dir una «revisió» (que per a molts haurà estat una coneixença) d’Eduardo de Filippo, quatre muntatges si no vaig errat, dels quals jo n’he vist dos (es fa el que es pot), però crec que els he triat bé: «Le voci de dentro» i aquest «Art de la Comèdia». Jo ja era un admirador d’Eduardo des que vaig llegir «Nàpols milionària», però he acabat absolutament rendit a la seva categoria teatral i humana, i molt especialment en aquest Art de la comèdia on el text, l’obra, mana absolutament. Es podria fer malament, que no és el cas, i continuaria funcionant. A estones m’ha fet pensar en un altre autor italià, sant de la meva devoció, Dario Fo, i en d’altres -quines interaccions que té el teatre- amb el que diu el personatge de Federico Luppi al final d’ El reportaje, que vaig veure un parell de setmanes: «si els diuen que el teatre és ficció, no s’ho creguin… és veritat!»… i «això és el que el fa tan perillós». Eduardo de Filippo ho diu d’una altra manera «què tan se val si el que ha vist són casos reals o ficcions interpretades per un actor? si són ficcions, no fan res més que posar davant dels seus ulls les realitats que estan passant en un altre lloc o moment». En tot cas, per mitjà de la ficció o no, el teatre és veritat, una doble realitat, la que representa i la que està transcorrent dalt de l’escenari.
  Dalt de l’escenari tot va anar molt bé, absoluta solvència. Dir que el Lluís Homar borda l’Oreste Campese/Eduardo de Filippo i sap fer arribar tota la contundència de la seva reflexió mitjançant un ampli repertori de matisos i un molt ben mesurat cinisme, és reafirmar allò que ja esperàvem. Homar només pot lluitar contra ell mateix i, si no s’entesta a fer-se mal, és inqüestionable. Ara bé, em trec el barret davant de Joan Carreras, un actor que jo no havia vist al teatre, o molt poquet, que és literalment la biga mestra del muntatge -no es mou de l’escenari- i que té una credibilitat, una autenticitat, pròpia dels extraordinaris joves descarats de les sales més o menys alternatives.
  Reviso tot el que porto vist aquesta temporada i, no sé si en som conscients, però, teatralment, malgrat la crisi, l’IVA i la mare que els va matricular tots plegats, a Barcelona -i, per extensió, a Catalunya- estem d’enhorabona. Que duri!

  02/04/2015
Artículos relacionados
Lluís Homar: "En el teatro lo importante no son los medios, sino el alma"

Lluís Homar: "En el teatro lo importante no son los medios, sino el alma"

10 febrero 2015

Después de enfrentarse a solas en el escenario para interpretar Terra Baixa, Lluís Homar se pone al frente de L’art de la comèdia de Eduardo de Filippo en la Sala Gran del […]