Todo lo que necesitas para ir al teatro

Josep Mª Pou: Moby Dick

Josep Mª Pou: Moby Dick

Josep Maria Pou protagoniza el clásico de Herman Melville Moby Dick y se pone en la piel del capitán Ahab en su autodestructiva persecución de la gran balena blanca. Una versión de Juan Cavestany dirigida per Andrés Lima. 

 

Sinopsis

El capitán Ahab es uno de los grandes personajes de la literatura universal. Un ser que evidencia la obsesión humana que va más allá de la razón, capaz de consumir la voluntad y eliminar cualquier elemento bondadoso del alma.
De Moby Dick se han realizado múltiples adaptaciones, algunas más cercanas al original que otros. Este montaje está inspirado en la solitaria figura de Ahab y su lucha contra la ballena. E invita al espectador a hacer un viaje a las profundidades de la locura de un hombre capaz de todo para satisfacer su empeño.
Un espectáculo total, valiente e innovador.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • E C M B

  Fue inmensa la actuación de este gran Josep Maria Pou sin embargo me faltó algo más, he de decir que la adaptación fue bastante fiel digna y la escenografía maravillosa sin embargo para mi y esto es una cuestión personal no me llegó a atrapar y a envolver en la historia.

  23/06/2018
 • Miquel

  Espectacular posada en escena. Text exigent però interessant. Pou està enorme. Admirable.

  10/06/2018
 • Marta Turu
  Marta Turu

  Potent adaptació de la il·lustre i àmpliament coneguda novel·la, amb una escenografia senzilla però que aconsegueix traslladar el públic des del primer moment a la coberta del balener Pequot.
  Curiosament, al ser tan coneguda tant la trama com el desenllaç de l’obra, allò que li otorga major força resulten ser un joc d’il·luminació i audiovisuals magnífic, triat minuciosament per a amenitzar la posada en escena i complementar alhora la interpretació dels actors… Un Josep Maria Pou meravellós que fins i tot aconsegueix despertar l’empatia encarnant un foll capità que durà tota la seva tripulació fins als límits de la seva bogeria en la trepidant cerca de la balena Moby Dick.
  Si bé és cert que el text pot arribar a ser un deix repetitiu i el ritme de l’obra lleugerament monòton -com d’igual manera és el text literari, tot sigui dit- la brillant interpretació de’n Pou (també la dels seus companys d’escenari, condemnats a un segon pla després de tants elogis al mestre), impertèrrit i inexorable, posa la pell de gallina en qüestió de segons.

  06/02/2018
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  posada en escena magnífica (escenografia, so, il·luminació), que et feia sentir a la coberta del vaixell, sacsejat per les onades. No tant reeixida, al meu parer, la part final, la de la batalla, massa descriptiva, immòbil i sense aquesta força de l’espai i el moviment.

  Un home que ha perdut part de la seva condició humana, embogit arran d’haver perdut unabatalla contra Moby Dick, i ara és cada cop més un animal depredador, embogit per la sang que vol vessar i per la què no li importa – desitja?- sacrificar-se. Amb una mena de brúixola instintiva, no pot mesurar res que no sigui l’èxit d’acabar amb la seva presa, en una delirant persecució, no important-li res, ni tan sols si el preu és de la seva vida o els de qui l’acompanyen .

  Magnífica l’escena de la tempesta, gairebé notes les onades trencant contra el vaixell i mullant-te. Però no em va arribar el text. La interpretació de Pou, pròtesi inclosa, és impecable però no em va arribar, la trobava massa recitada, reflexionada o llegida, com per ser la bogeria d’un home superat per la seva tasca i lluitant contra els elements, la tripulació, ell mateix… Vaig trobar, o sentir, poca emoció en una obra que tant té de passional i irracional. A destacar també Òscar Kapoya, un altre mariner que ha perdut part de la condició humana en aquest periple, i ara és més un cadell que vol la protecció del seu amo.

  En resum: se’m va fer llarga no perquè fos text i més text, sinó per la reiteració del mateix. No ajuda, cert, que tots coneguem la història i sabem com acabarà. I quan aquesta batalla final arriba, el resultat em va deixar més aviat fred.

  06/02/2018
 • Lluïsa Guàrdia

  Condensar l’extensa novel·la de Herman Melville “Moby Dick” i reduir la nombrosa tripulació del balener Perquod només a tres personatges – sense perdre l’essència de l’obra – no és gens fàcil però l’adaptació de Juan Cavestany, dirigida per Andrés Lima, que podem veure al Teatre Goya ho ha aconseguit. Moby Dick és el relat d’una obsessió. De la lluita a mort del capità Ahab (Josep M. Pou) contra la balena blanca que el va deixar sense una cama. És tan gran el desig de venjança d’Ahab que el fa embogir. El pes de la interpretació recau en Josep M.Pou – gairebé en un monòleg – que inclou les rèpliques dels dos únics tripulants de la nau (Oscar Kapoya i Jacob Torres). Josep M. Pou està encertat – com sempre – però no se’l veu tan còmode com en altres obres com la del filòsof Sòcrates. En alguns moments el seu to és tan alt que la seva veu perd matisos i mostra un personatge una mica pla (quan de fet, és un personatge molt i molt complex). Em va agradar especialment la posada en escena que -amb música, moviments i la projecció d’imatges – és capaç de recrear el vaixell, una tempesta i també a Moby Dick.

  31/01/2018
 • Josep Oliva Sasé

  Avui al Goya he estat veient aquesta obra amb text de Juan Cavestany basat en la novel·la de Herman Melville i que dirigeix ​​Andrés Lima. L’obra se centra només en la figura d’Ahab (Josep Maria Pou) un home despota i autoritari, capità del vaixell Pequod que inicia el seu viatge a Nantucket amb una tripulació de 30 homes, que en cap moment surten a escena, i que és capaç de tot només per satisfer la seva obsessió de matar Moby Dick, una balena blanca que li va arrencar la cama, acabant el seu viatge a la Polinèsia. Dos personatges més fan costat a Pou, el bufó i servidor Pip (Oscar Kapoya) i Ismael / Starbuck (Jacob Torres). L’escenografia, la coberta d’un vaixell amb una pantalla de fons on es veuen imatges de la mar i fa la sensació que el vaixell està navegant, m’ha semblat extaraordinaria. Els efectes de so, passats de decibels, impactants i la il·luminació tenint en compte que és de nit, perfecta. Pel que fa a la interpretació Josep Maria Pou, que ho ha de passar francament malament amb la cama postissa, està magistral, 50 anys a l’escenari són 50 anys, i els altres dos actors i especialment O. Kapoya per la dificultat del seu personatge fan un magnífic treball. Totalment recomanable i veure a Pou imprescindible.

  24/01/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  La historia universal de Moby Dick, la gran ballena blanca y de la obsesión del Capitán Ahab por cazarla y completar su venganxa es por todos conocidos.
  En esta pieza teatral nos adentramos en la mente del capitán y seremos testigos de su locura y su desesperacion por conseguir su propósito pese a quien pese y pase lo que pase.
  Si bien es cierto que Josep Mª Pou está IMPRESIONANTE con su actuación de capitán, el resto de la propuesta de hace lenta y pesada.
  Se agradece mucho el trabajo de iluminación y la caracterización de los personajes pues ayuda mucho a meterse en la historia. Sin esto se hubiera convertido la obra en una agonía lenta y dolorosa.

  23/01/2018
 • Hèctor Fibla Ferrà

  Traslladar el clàssic de Melville és força complicat, però l’intent s’ha d’agraïr. Pou es fa seu el capità Ahab, la resta del repartiment queda molt difós i amb interpretacions discutibles.

  22/01/2018
 • Gemma Peiró
  Gemma Peiró

  Molt contenta de ser coetània del Pou i poder-lo anar veient tant per aquí i per allà. Molt trista d’haver-ho fer en muntatges comercials com aquest. Com es devalua l’interès…

  21/01/2018
Artículos relacionados
Josep Maria Pou protagonitza ‘Moby Dick’ al Teatre Goya

Josep Maria Pou protagonitza ‘Moby Dick’ al Teatre Goya

17 enero 2018

A partir del 19 de gener al Teatre Goya, Josep Maria Pou es posa a la pell del capità Ahab, un dels grans personatges de la literatura universal. Es tracta […]