Marc Chornet dirigeix la tragèdia amorosa de Yerma en una adaptació que ha fet ell mateix a quatre mans amb l'
Anna Maria Ricart.
Una versió contemporaneizada que vol constatar la vigència d'un text escrit en 1934, un parell d'anys abans de l’esclat de la guerra civil espanyola.
El plantejament inicial d'en Marc era el d'abordar Lorca des de la perspectiva d'una generació que ja ha nascut en la democràcia i que, per tant, no té records "viscuts" de l'època franquista. D'inici tenia la necessitat d'eliminar gran part de la càrrega simbòlica de l'època. Estava doncs davant d’un clàssic que s’havia de versionar i actualitzar. I així ho va enfrontar amb l’Anna Maria Ricart.
Ha volgut conservar l'ambient rural i han construït una escenografia, de la mà de
Laura Clos, i una posada en escena que podríem qualificar de màgica i absolutament encertada. Els espectadors, a tres bandes,
observem un terra de diferents ceràmiques que assenyalen diferents habitacions, un llit i un vàter al mig de l'escenari ... al voltant la terra erma. Yerma (
Alba José) i el seu marit Juan (
Martí Salvat) viuen el seu matrimoni asfixiats per la constant vigilància dels habitants de l'entorn i el desig irrefrenable d'ella, de quedar embarassada.
El camp s'omple de ceps que ens mostren el pas del temps amb el naixement de les fulles i els fruits, un pas del temps que va ofegant la vida de la protagonista en un constant contrast entre la vida que germina al seu voltant i la seva esterilitat. Entre el món exterior i el seu món interior. Les convencions socials obliguen a Yerma a viure tancada en el seu particular mon mentre el seu marit se n'ocupa dels camps, dels pomers i de les ovelles que acaba comprant. Ell, aparentment no necessita res més.
Una il·luminació genial, obra de
David Bofarull, i l'encertada música de
Miquel G. Font reforcen i acompanyen unes extraordinàries interpretacions de tots els protagonistes,
Alba José, Martí Salvat, Xavier Torra, Ariadna Fígols, Isabel Soriano, Roser Tàpias i Cristina López.
Sincerament, bravo! Si desitgeu llegir la valoració original, nomès heu de clicar
AQUÍ
Os dejamos la crónica de la obra que vimos en el Teatro Kamikaze. Saludos
https://principiosdeinduccionblog.wordpress.com/2018/09/12/yerma-lorca-de-andar-por-casa/
Una vegada més em rendisc als peus de la feina d’aquesta companyia amb aquest director i aquesta escenògrafa. Quan representem clàssics podriem caure en fer una posada en escena fidel 100% al que l’obra ens sugereix com espais i personatges, o podem optar per anar més enllà i innovar. Quan innovem en els clàssics es corre un gran risc però per projectes així, val la pena arriscar! Es respecta el text de l’època, cosa que no impedeix que apareguen elements contemporanis sense ser estridents ni molestar, més bé al contrari, aportant riquesa i originalitat. El més destacat per a mi una vegada més és la posada en escena, el joc amb els elements que hi ha per transmetre’ns i dir-nos coses més enllà de les paraules. La poètica i l’estètica dels elements escenogràfics, i el seu protagonisme en la història estimulant la nostra vista i oïda, és una gran part de l’espectacle. La presència de les veus i els ritmes en directe una vegada més, molt encertats. Quin serà el següent projecte?
https://culturayalgomas.wordpress.com/2017/03/25/yermaen-el-akademia-la-riqueza-de-lo-simbolico/
Muchas ganas de la YERMA de Projecte Ingenu, aumentadas, si cabe, tras el «tast» en la Laie.
Yerma ofrece muchas lecturas como se vio en el coloquio postfunción, tan «erudito» que callé la mía: no creo que sea un reflejo de la sociedad opresiva de la época, ni que el deseo que la consume sea ser madre; su obsesión es tener un hijo con su marido, que no es lo mismo. Es un “deber” asfixiante autoimpuesto.
Al tema: el texto íntegro, escenografía simbólica (la tierra fértil, la cama, lástima del váter) que junto con la iluminación, engrandecen un escenario pequeño.
Ansiaba la Yerma de Alba José (debilidad interpretativa mía). Evita el dramatismo fácil y exagerado, su Yerma tiene la determinación y serenidad -sí-, de saber que las cosas son como ella cree, no entiende que los demás no lo vean y la verdad, me identifiqué con ella.
No estaba tan seguro (yo pecador, me confieso) del Juan de Martí Salvat por demasiado joven; en absoluto, un señor de campo, sencillo que no simple, ambicioso sin avaricia, corroído por el qué dirán.
Qué no me llenó: algún intento de comicidad, la juerga con las amigas, móviles incluidos (yo es que soy clasicón), no esperaba un inicio tan de pareja alegre y me hubiese gustado un puntito más de pasión o entrañas.
Cierto que esperaba una experiencia mágica y no llegué a tanto, pero con el pasar de los días tengo ganas de repetir.
Una decepció molt gran. Una sense sentit que acaba amb uns actors desconeguts, forçats i patint. Un text meravellós poc treballat des de la direcció que fa que, en moltes ocasions, uns actors joves no sàpiguen el que «exactament» estan dient. Una posada en escena amb masses floritures i desubicada en el temps, no sabem si el director vol jugar amb modernitzar el clàssic de Lorca perque al final es queda molt a mitges. Una autèntica llàstima d’espectàcle…