Per Rubén Garcia / @rugarciae
El teatre documental és una variant de la dramatúrgia que combina el teatre amb el periodisme, els testimonis o altres recursos basats en fets reals. Us proposem una sèrie peces incòmodes per alguns però molt necessàries per la resta.
Teatre que remou consciències i ens enfronta a la cara menys amable de la nostra societat.
«NO ÉS TEATRE DOCUMENTAL, ÉS TEATRE DE LA REALITAT»
Milo Rau és un referent del teatre documental europeu: ens ho va demostrar al mateix Grec amb Hate Radio (2013) i The Civil Wars (2015), tractant temes com el genocidi ruandès de 1994 o el terrorisme islàmic, i ho torna a fer amb L’assaig. Històrie(s) del teatre (I). El director suís porta a escena un crim brutal per plantejar-nos preguntes com ara: què origina un crim? Quina culpabilitat tenim com a societat? Quina responsabilitat tenim com a espectadors?
ÉS LA DIVISIÓ EN SEXES UNA CONSTRUCCIÓ CULTURAL?
La companyia La Conquesta del Pol Sud parteix d’un procés de transició real, el de la francesa Raphaëlle Pérez, per
reflexionar, a través de testimonis reals i una investigació periodística, sobre temes com les convencions de gènere, les lluites de les minories, l’educació o els rols socials.
GENTRIFICACIÓ I CORRUPCIÓ IMMOBILIÀRIA
La companyia Mos Maiorum proposa, amb Gentry, qüestionar la gentrificació o la tendència a posar de moda determinades zones d’una ciutat i que sol comportar l’expulsió dels veïns de sempre. La companyia explica les experiències de testimonis reals en una posada en escena immersiva on la disposició del públic forma part de la pròpia dramatúrgia.
LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ, CENSURA, CORRUPCIÓ O RESISTÈNCIA DIGITAL
Jorge Yamam-Serrano presentarà La Revelació al Teatre Lliure. La proposta parteix de diàlegs i situacions reals viscudes per Julian Assange, Edward Snowden i Chelsea Manning, tres whistleblowers que han revelat públicament informacions secretes que han fet trontollar les altes esferes dels Estats Units. No és el primer cop que el dramaturg treballa amb aquest tipus de teatre, recordeu l’obra Camargate?