Talento local, estrellas internacionales y seguridad sanitaria: las claves del 47è Festival Grec

Andreu Rami
  • El Grec s’extèn durant dotze mesos i manté els compromisos amb totes les companyies.
  • Les entrades tindran un preu únic de 15€ per fer front a «l’angoixa econòmica» de la ciutadania. Els espectacles familiars costaran 5€.
  • Peeping Tom, Baró d’Evel, Angélica Liddell, Compagnie XY, Sergio Blanco, La Veronal, Carme Portaceli, Matilde Monnier, La Ribot o Tiago Rodrigues son alguns dels noms que passaran pel festival.

La ‘nova normalitat’ del teatre català arriba el 30 de juny amb la 47a edició del GREC Festival de Barcelona. La cita estival reivindica l’esperit d’innovació i resistència amb què va néixer l’any 1976: serà un dels pocs festivals europeus que aixecarà el teló aquest estiu. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats ha apuntat que darrere de la festa i la celebració volen enfortir un teixit econòmic molt tocat per la situació: «No tirem endavant el Grec per orgull. Som 3.000 treballadors directes, i gairebé 10.000 d’indirectes”. 

L’economia domèstica i «l’angoixa econòmica» de la ciutadania també ha estat contemplada. Per fer més inclusiu l’accés a la cultura posaran a la venda totes entrades a 15€ (i a 5€ els espectacles familiars), un preu molt per sota de l’habitual. “Malgrat la situació, volem transmetre energia i optimisme”, apuntava el director del festival, Cesc Casadesús, afegint que serà una cita “molt més espiritual” i marcada per unes estrictes mesures de seguretat.

[LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET AMB TOTES LES MESURES DE SEGURETAT QUE ADOPTA EL GREC FESTIVAL DE BARCELONA]

Un festival que va “més enllà”

“Més enllà” és el lema que Casadesús havia escollit per aproximar-se a la cultura de l’Amèrica Llatina. La crisi sanitària per la COVID-19 ha obligat el consistori barceloní a fer un valent gir de timó que adapti l’esdeveniment multitudinari a les noves circumstàncies provocades per la crisi sanitària. Afirmen estar en «reinvenció constant»,  i també aniran “més enllà” en el concepte de festival, que es multiplica per tres i s’estén fins a 2021. L’atractiu rau en el talent local, algunes estrelles internacionals i desenes de formats innovadors que aporten solucions creatives al fet escènic. Les propostes es desconfinen dels teatres per inundar l’espai públic, les ràdios, la televisió, o els museus de la ciutat.

S’hi veurà un total de 108 propostes, articulades en tres línies: el Grec Festival, amb 48 espectacles entre juny i juliol de 2020; De Grec a Grec, amb 24 propostes que s’allargaran fins al juny de 2021; i Grec en Obert, un format experimental que investigarà en les propostes en línea i nous formats adaptats als nous temps.

“Baró d’Evel innaugura el festival amb la poesia del pallasso”

L’epicentre de l’activitat estival se situarà a la muntanya de Montjuïc. L’innauguració corre a compte de la prestigiosa companyia de circ Baró d’Evel.

‘Falaise’, de Baró d’Evel, es va poder veure al Teatre Lliure la tardor de 2019

“Amb tant protocol de seguretat no volíem perdre la poesia per explicar l’inexplicable. És un llenguatge que arriba a l’ànima”, comenta Cesc Casadesús. L’espectacle girarà entorn de la “poesia del nas del pallasso, ja és l’únic que pot posar un somriure a les situacions més dramàtiques”. La companyia catalanofrancesa, autors de les aplaudides Là! i Falaise, proposen A tocar!, es rodegen d’importants creadors com Frederic Amat, Refree amb la cantant de fado Lina, Maria Muñoz, Imma Colomer, els ballarins Mal Pelo o Tortell Poltrona. Les funcions seran dedicades als treballadors que han estat en primera línia en la lluita contra la COVID-19. Alguns d’ells hi seran convidats com a públic.

‘The Mountain’, d’Agrupación Señor Serrano

Altres cites imperdibles amb el talent local seran amb La Veronal, un espectacle sobre el feixisme de l’Agrupación Señor Serrano: un rèquiem inspirat en Bob Fosse a càrrec de Pere Faura; el cuartet de corda i dansa ideat per Mal Pelo per a les columnes gòtiques del Museu Marítim; la instal·lació sonora i acústica a càrrec cabosanroque, a partir dels exorcismes de Jacint Verdaguer (amb música de El Niño de Elche); i d’altres propostes que inclouen a Sílvia Pérez Cruz, o Txalo Toloza-Fernández & Laida Azkona, Joan Ramon Graell i la Producció Nacional de Circ.

Instal·lació ‘Dimonis’, de Cabosanroque. Foto: Jose Hevia

Estrelles internacionals i propostes familiars

La plana internacional l’encapçalada per la quarta visita de Peeping Tom al Teatre Grec. Després de la trilogia sobre la família formada per Vader, Moeder i Kind, el públic es podrà retrobar amb la seva dansa d’impactants posades en escena en dues coreografies creades pel Nederlands Dans Theater. També hi haurà circ, amb la Compagnie XY i una creació autoficcionada, COVID-451, on l’autor francouruguaià Sergio Blanco parla sobre la pandèmia en la veu de sis treballadors i treballadores de la salut.

Triptych © Louis Clément da Costa, Peeping Tom

Altres cites ineludibles seran la suma de La Ribot, Matilde Monnier i Tiago Rodrigues per crear Please, Please, Please, una hibridació de teatre, dansa i performance per parlar de l’emergència climàtica; o l’esperadíssim retorn als escenaris barcelonins d’Angélica Liddell. La catalana és una de les autores més valorades de l’escena internacional des dels anys 80.

‘The Scarlett Letter’, d’Angélica Liddell ©BrunoSimao

Entre les propostes de teatre familiar i per a públic jove, hi destaquen noms com Farrés Brothers (Orbital), Roseland Musical o Marie de Jongh. Els sons tropicals del director d’orquestra Xavier Cugat ompliran de ritme i sabor el Teatre Grec, amb un concert teatralitzat protagonitzat per Anna Moliner.

‘Geometria’, de Roseland Musical

De Grec a Grec: propostes fins a 2021

Un cop conclogui Fira Tàrrega, el mes de setembre, el Gec recupera aquells espectacles que no s’han pogut assajar  o produir a  causa del confinament. S’hi podrà veure propostes com Pedro Páramo, basat en la novel·la de Juan Rulfo, amb Pablo Derqui i Vicky Peña; el musical El màgic d’Oz, amb producció de La Brutal i música de Pavvla; els nous projectes de Pablo Messiez amb Sílvia Pérez Cruz (Farsa); la dramaturga del col·lectiu Tinta Negra, Denise Duncan; Josep Maria Miró o els pallassos Rhum & Cia.

LLEGEIX L’ARTICLE DEDICAT A LA PROGRAMACIÓ ‘DE GREC A GREC’

La directora Carme Portaceli també tindrà un paper destacat. Seva és l’adaptació de la novel·la d’Isabel Allende La casa de los espíritus. El muntatge, que s’havia d’estrenar al Teatre Grec, es veurà primer al Teatro Español de Madrid abans de visitar Barcelona.

Carme Portaceli @Geraldine Leloutre

Un Festival marcat per la seguretat sanitària

«No serà un festival com ens és habitual, ens caldrà més paciència, puntualitat i tranquil·litat«, avisa Casadesús. L’organització complirà estrictament amb totes les normes de seguretat que marquin les autoritats sanitàries en cada moment. Així, també s’ha decidit d’oferir només un terç de l’aforament de les localitats de cada un dels seus espais. L’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona ha encarregat una auditoria permanent del seu pla de contingència per vetllar en tot moment per la seguretat no només del públic, també dels artistes i personal tècnic que fan possible els espectacles. «Anem a segur«, ha asseverat Casadesús.

Els protocols, que estaran en constant estudi i revisió, inclouen la desinfecció diària de tots els espais, dispensadors de gel hidroalcohòlic per al públic i aforaments reduïts a ⅓ (800 localitats en el cas del Teatre Grec) per tal de respectar les distàncies de seguretat. L’accés i desallotjament dels espais de representació es farà de forma esglaonada i evitant les aglomeracions. L’ús de la mascareta serà obligatòria en tots els espais tancats, quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Els programes de mà passaran a millor vida: la informació de tot el Festival només es farà en suports digitals.

Escrito por
Andreu Rami
Artículos relacionados

Los lunes también hay teatro

«Los lunes no existen para el teatro»… se ha dicho tradicionalmente del día que el sector teatral se ha tomado para descansar. Sin embargo, hoy en día esta afirmación va […]

Comentarios
    ¡Enlace copiado!