Rosa Maria Sarda: 10 moments teatrals per recordar-la

Rubén Garcia Espelta

L’actriu Rosa Maria Sardà, de 78 anys, ha mort avui, 11 de juny, a Barcelona a causa d’un càncer que patia.

La Sardà va néixer a Barcelona el 30 de juliol de 1941 i va destacar en el món de la interpretació en tots els àmbits. Ha passat pel teatre, el cinema, la televisió o el cinema interpretant des de papers dramàtics fins a altres més còmics.

Va ser parella sentimental de l’actor Josep Maria Mainat, membre de La Trinca, i germana del conegut periodista Xavier Sardà. Les seves primeres funcions com actriu amateur i autodidacta va ser al barri d’Horta de Barcelona. Va debutar professionalment amb l’obra Cena de matrimonios de Alfonso Paso. A la televisió es va donar a conèixer l’any 1979 interpretant Una vella coneguda olor de Josep Maria Benet Jornet i posteriorment com a presentadors d’alguns programes televisius. Els seus inicis al cinema van ser el costat de Ventura Pons amb El vicario de Olot.

El teatre va ocupar un part important de la seva trajectòria especialment com a actriu, tot i que també ha fet de directors. Obres com Quan la ràdio parlava de Franco, Roses roges per a mi, El balcó, Mare Coratge, Shirley Valentine o Fugaç, formen part del imaginari teatral català.

10 moments teatrals de la Sardà

1. Mort de Gana Show de La Trinca, al Teatre Romea de Barcelona (1973).


Estrenat el 21 d’abril de 1973 al Teatre Romea de Barcelona, l’espectacle es basava en esquetxos i cançons inconnexes, amb al·lusions a un tal «Florenci Foix» (Terenci Moix, co-autor de l’espectacle) i música i lletres de La Trinca. A l’escenari hi apareixien La Trinca però també Rosa Maria Sardà, Elisenda Ribas o Enric Pous.

2. Esperando a Godot, de Samuel Beckett al Teatro Martín de Madrid (1978).

Rosa Maria Sardà va formar part, en aquesta ocasió, de la Compañía Estable de Mari Paz Ballesteros. Amb ells va interpetar aquest clàssic de Beckett.

3. Si tu ma quieres, amb La Trinca al programa televisiu La Festa de TV3 (1979).

Durant la transició l’actriu va protagonitzar números musicals tan memorables com aquest al costat de La Trinca.

4. La rambla de les floristes, de Josep Maria de Sagarra en una versió televisiva per a TV3 (1986). 

L’actriu, dirigida per Orestes Lara, va protagonitzar aquesta una televisiva, amb aires molts teatrals, basada en aquesta obra capdal de la literatura catalana.

5. L’hostal de la Glòria, de Josep Maria de Sagarra al Teatre Romea de Barcelona (1992).

Josep Maria de Sagarra va ser un autor molt important per a l’actriu, durant al seva carrera va interpretar els seus textos en diferents ocascions.

6. Wit, de Margaret Edson i direcció de Lluís Pasqual al Teatro Borras de Barcelona (2004).


Wit també es va estrenar al Madrid, al Teatre Maravillas. A l’obra interpretava a la doctora Vivian Bearing, una profesora de Literatura amb un càncer terminal. El paper suposava el retorn de l’actriu al teatre després de 20 anys sense actuar.

7. La casa de Bernarda Alba de Federico García Lorca, amb direcció de Lluís Pasqual al Teatre Nacional de Catalunya (2009).

En aquesta obra, dirigida per Lluís Pasqual, l’actriu va compartir escena amb la també veterana actriu Núria Espert.


8. Dubte de John Patrick Shanley, amb direcció de Sílvia Munt al Teatre Poliorama (2012). 

L’obra, estranada dins del Grec, posava escena un polèmic cas de pederastia a una església. Compartia protagonisme amb Ramón Madaula, Nora Navas i Mar Ulldemolins.

9. El caballero de Olmedo de Lope de Vega amb direcció de Lluís Pasqual al Teatre Lliure (2014)

A l’obra donava vida a Fabia i compartia escena amb la Kompanyia Lliure que, en aquell moment, estava formada per Laura Aubert, Javier Beltrán, Carlos Cuevas, Pol López o Mima Riera, entre altres.


10. CrecEnUnSolDéu, de Stefano Massini amb direcció de Lluís Pasqual al Teatre Lliure (2015)

Un obra que retrata la vida quotidiana a la franja de Gaza. L’actriu es posava a la pell de la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006 per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè. Compartia personatge amb Miria Iscla.

Escrito por
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista y gestor cultural. Responsable de contenidos editoriales de TeatreBarcelona.com. Ha trabajo en medios como Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!