Neix Paral·lel 62, la nova sala intercultural de la ciutat

Redacció

La nova sala Paral·lel 62 ja és una realitat i ocuparà l’edifici que fins fa poc s’ha conegut com a sala BARTS. L’equipament principalment oferirà música, de fet ja anunciat que formarà part la Xarxa de Cases de la Música de Catalunya, però tal com comenten el seus gestors estarà «obert a altres disciplines artístiques», de fet albergarà la novena temporada del musical El petit príncep de La Perla 29, Àngel Llàcer i Manu Guix.

Amb titulari municipal, aquest espai estarà coordinat conjuntament per una unió d’empreses formada per les cooperatives L’Afluent, Quesoni i la Sala Upload, guanyadores del concurs públic de l’Ajuntament de Barcelona, i la direcció recaurà en la gestora cultural Anna Cerdà: «La sala reneix amb la voluntat de contribuir a fer del Paral·lel un lloc amb encara més vida veïnal i cultural per a tothom», expliquen els nous inquilins de la sala: «A través d’un model de gestió basat en una governança horitzontal l’espai promourà la participació ciutadana amb espais d’opinió i de decisió oberts».

L’equip gestor de la nova sala Paral·lel 62

La sala serà «permeable» a les arts escèniques

Segons els gestors Paral·lel 62 oferirà «una programació de qualitat, inclusiva, accessible, intercultural i paritària» apostant «per donar visibilitat a projectes d’altres tradicions culturals que són una realitat a la ciutat i al món». La sala s’obrirà també s’obrirà a entitats i associacions del territori i acollirà propostes km0 d’artistes locals i propostes vinculades al barri.

Més enllà d’ El petit príncep, des de Paral·lel 62 no s’han anunciat més títols però si que han confirmat que hi haurà espai per altres espectacles per a públic familiar i per a projectes en diàleg amb altres disciplines artístiques, com la dansa, el circ o el teatre.

De l’antic Teatre Español a la sala Paral·lel 62

Aquest espai escènic, situat actualment l’Avinguda Paral·lel 62, va obrir les seves portes a l’abril de 1892 com Circo Español Modelo. Va ser el primer teatre de l’època més teatral del Paral·lel. Al 1893 va ser rebatejat com Teatre Circ Español, s’hi feia teatre i sarsuela. Era un ‘teatre de barraca’, construït amb estructura de fusta.

El 1907 va patir un incendi, va quedar destruït i es va aixecar de nou al 1909 com a Gran Teatre Espanyol. Entre el 1911 i el 1980 l’espai va combinar la seva activitat com a teatre amb l’exhibició de pel·lícules. Des dels seus inicis i fins a 1980 va ser un lloc de trobada gràcies al popular Cafè Espanyol.

A partir dels 80 es va reconvertir en la mítica discoteca Studio 54. L’espai, que volia emular la mítica sala novaiorquesa, va tancar i va ser enderrocat al 1997. Després d’una breu etapa com a restaurant d’espectacles i d’un sonat intent de convertir-lo en una gran casa de cites, l’espai va ser municipalitzat per l’Ajuntament.

L’any 2006 va ser llogat a la Societat General d’Autors i Editores que va respectar l’ antiga façana del teatre i va recuperar la seva activitat cultural. Es va convertir en l’Artèria Paral·lel. Aquesta nova etapa es va inaugurar amb la reposició de Nit de Sant Joan, espectacle musical de Dagoll Dagom.

El 2012 passar a ser gestionat per The Project i El Terrat i va tornar a canviar de nom per convertir-se en la sala BARTS, Barcelona Arts on Stage. La gestió de la sala, de titularitat pública, va ser concedida a través d’un concurs públic. Des de llavors la sala ha programat més de 1.740 funcions, entre les quals 258 espectacles de dansa, teatre i circ; 43 activitats de projectes solidaris; 742 concerts d’un total de 827 artistes; 107 conferències i debats, i 13 programes de televisió i ràdio.

Escrito por

Teatre Barcelona es el medio de comunicación escénico de referencia en Cataluña. Cada semana te actualizamos con las mejores novedades, entrevistas, reportajes exclusivos, selecciones de espectáculos, podcasts… ¡No te pierdas nada de lo que pasa en la cartelera teatral!

Archivado en
Artículos relacionados
4 propostes per viure el Nadal als escenaris

4 propostes per viure el Nadal als escenaris

Ets d’aquelles persones que l’1 de setembre ja es posen l’All i want for Christmas is you de Mariah Carey, el Last Christmas o que escolten fins a l’infinit les […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!