La Fundació Joan Brossa inaugurarà a partir del 16 de desembre a Barcelona el nou Centre de les Arts Lliures, un projecte cultural que habitarà l’edifici de La Seca que inclourà un espai teatral, hereu de l’antic Escenari Brossa, i un espai expositiu. El nou equipament té un clar compromís amb el llegat artístic de Joan Brossa i amb la creació contemporània i tindrà una marcada vocació de servei públic com un espai obert a la ciutadania. El centre comptarà amb la direcció col·legiada de Marc Chornet, director de l’àrea d’arts en viu, i Maria Canelles, directora de l’àrea d’arts visuals.
Així serà el nou Centre d’Arts Visuals
La seva programació s’articularà a través d’uns itineraris i cicles dedicats a diferents temàtiques.
Els itineraris
L’itinerari Joan Brossa recollirà totes les activitats vinculades a la figura del poeta. Els Pirates Teatre, capitanejats per la Laura Aubert, qui inauguraran la programació amb La setena porta, acompanyats per la instal·lació artística de la Lola Lasurt, El Gantxo. També tornarà a la sala Laberint Striptease de Roberto G. Alonso seguit per la cia. Les Pinyes que presentaran una peça de teatre visual i musica, Brossa és Brossa. Per la seva banda la cia. Real Decreto 463 apostaran per un altre text de l’autor, El déu del tan per cent. En el terreny de les exposicions hi participaran noms com David Bestué, Enric Tormo o Glòria Bordons.
Els Pirates Teatre en una imatge del seu nou espectacle
A l’itinerari espai transitable el Centre de les Arts Lliures acull projectes artístics que transformen, donen vida i interactuen amb l’espai. La primera mostra es podrà veure el dia de la inauguració amb l’espectacle itinerant CercaBrossa, amb guió d’Albert Mestres, on es podrà recórrer els espais urbans del “mític” BarriBrossa de l’enyorat Hermann Bonnin. Al maig i al juny qui s’encarregarà de connectar el públic amb l’espai seran la companyia La Decimonònica amb l’espectacle gastropoètic Big Bang i la cia. Les Pinyes amb Glassmur. En el terreny expositiu destaquen dues de les instal·lacions: )cº de Pedro Torres i Los Figurantes de Ça Marche.
Los Figurantes de Ça Marche.
L’itinerari arts parateatrals vol marcar un viatge a través de projectes d’esperit avantguardista. Hi tindran cabuda les noves creacions de la Pepa Plana, Si tu te’n vas; el circ de Madame Gaüc, el teatre visual de Monte Isla i el mim corporal de Mai Rojas y Los Escultores del Aire. En aquest itinerari tindran un espai també l’instal·lacion cinèfila de l’artista Antoni Pinent.
Augusta Lola Gonzalez, Nan Valentí i Pepa Plana a Si tu te’n vas
Les múltiples i singulars formes d’acostar-se a la creació a Catalunya marcaran l’itinerari creació independent que de març a juliol presentarà les peces escèniques de companyies i autors del panorama català com ara Pau Roca i Sixto Paz Produccions, El més bonic que podem fer amb Jan Vilanova; Marc Artigau i la cia. Sala Trono amb una obra protagonitzada per Míria Iscla i Joan Negrié, Les bones intencions; i dues obres que tornen a la cartellera Reiseführer de La Ruta 40 i El jardí d’Albert Arribas i Lluïsa Cunillé.
Míria Iscla i Joan Negrié en la nova producció de la Sala Trono
La programació del centre també comptarà amb propostes Familiars que no estan pensades per a nens i nenes, sinó que plantegen directament mirar a través dels seus ulls. Pot ser el cas d’una peça, en una exposició, posada a l’alçada d’un nen de deu anys, una veu que xiuxiueja noves mirades a poemes visuals, l’oportunitat de fer màgia sobre cel·luloide…
Cicles temàtics
La programació inclourà un cicle dedicat a la figura del traductor Joan Casas; un cicle de Músiques indòmites amb la participació de diferents artistes i compositors, emergents i consolidats; i un cicle de Danses volubles que reflexiona sobre el cos com a motor en diàleg amb la veu i el so. Finalment també tindran cabuda un cicle de xerrades al voltant de la poesia i el pensament.