El Teatre Lliure recupera ‘El quadern daurat’ de Carlota Subirós, amb Nora Navas

Rubén Garcia Espelta

El quadern daurat, l’adaptació de Carlota Subirós de la novel·la homònima de Doris Lessing (Premi Nobel de Literatura 2007 i Premi Internacional de Catalunya 1999), torna al Teatre Lliure. Es tracta de la primera versió teatral que s’ha fet d’aquesta obra, considerada una de les grans novel·les del segle XX.

Després d’una setmana en cartell, la pandèmia de la Covid-19 va obligar a la cancel·lació de l’espectacle, que es representa ara amb alguns canvis. D’una banda, la Carlota Olcina substituirà la Marta Ossó en el paper d’Ella i Marc Tarrida, en Guillem Barbosa en el de Tommy. Completen el repartiment Javier Beltrán, Mia Esteve, Montse Esteve, Jordi Figueras, Fèlix Pons i Vanessa Segura. El muntatge, a més, redueix la seva durada a 2 hores per la supressió de la mitja part, com recomanen els nous protocols de prevenció de la pandèmia.

El quadern daurat és el retrat fragmentat de la vida d’una dona compromesa durant els anys 50, en plena Guerra Freda i amb l’aparició del feminisme al rerefons. L’obra aborda temes com la maternitat, la decadència moral, els valors o la independència personal i parla d’una dona que entra en crisi amb cada aspecte de la seva vida i intenta posar ordre en tot el caos buscant la veritat.

Nora Navas interpreta Anna Wulf, l’alter ego de Lessing, una dona lliure, escriptora, mare divorciada i militant comunista, que deixa testimoni del seu moment vital en quatre quaderns de quatre colors diferents: el negre, el dedica a l’escriptura i la memòria; el vermell, a les reflexions polítiques; el groc és un esborrany d’una novel·la d’amor i el blau, un diari personal en què documenta les seves sessions de psicoanàlisi. És un cinquè quadern, però, el de color daurat, el que acaba donant títol a la novel·la i a l’espectacle. El quadern daurat és aquell que recull totes les crisis de la protagonista l’escriptura del qual li permetrà renéixer.

El quadern daurat és la segona obra de l’escriptora britànica que Carlota Subirós adapta al teatre ja que, el 2008, va estrenar Jugar amb un tigre, també al Teatre Lliure. L’espectacle de Subirós manté l’estructura fragmentada de la novel·la i funciona com un calidoscopi en el qual es barregen les històries dels quatre quaderns.

Més informació i entrades a:

Escrito por
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista y gestor cultural. Responsable de contenidos editoriales de TeatreBarcelona.com. Ha trabajo en medios como Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Artículos relacionados

Temporada Alta enciende el otoño teatral

El festival Temporada Alta marca el inicio de la temporada teatral del país con una extensa programación que incluye un centenar de espectáculos. Ésta será la 32ª edición y se […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!