Sota el lema El teatre que ens construeix, el Teatre Lliure ha presentat tota la programació que es podrà veure a Montjuïc i Gràcia durant la Temporada 21/22. Una programació que posa el focus en la tradició teatral de l’Europa central i de l’Est mitjançant d’una trenta d’espectacles tant nacionals com internacionals, que aborden temes com la violència o la família. Amb aquesta nova temporada el Lliure vol «construir millor els espais perquè la cultura sigui capdavantera atenent l’emergència emocional«, explica Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure que redefineix l’Espai Lliure de Montjuïc com un espai d’experimentació, de coneixement i de participació ciutadana.
La programació de setembre a juny inclou més d’una trentena d’espectacles que abordaran temes com la tradició, la violència, la paradoxa i la família, i que arriben de la mà de grans noms del món de l’escena catalana, estatal i internacional.
El retorn de la produccions internacionals
Amb una situació pandèmica molt més relaxada que el passat any les grans produccions internacionals tornen a l’escenari del Lliure.
8 propostes d’alt nivell signades pel director lituà Oskaras Koršunovas amb L’oncle Vània, en coproducció amb Temporada Alta protagonitzada per noms d’aquí com Julio Manrique; la directora siciliana Emma Dante amb Misericordia, un retrat de la violència que castiga les dones a través de tres joves prostitutes; la companyia francesa Baró d’evel amb Mazùt; el director belga Fabrice Murgia amb una creació que farà amb els alumnes del l’Institut del Teatre; el director hongarès Kornél Mundruczó amb la companyia Proton Teatre i l’espectacle Imitation of Life, basada en un dramàtic desallotjament.
També en l’àmbit internacional visitarà el Lliure la dramaturga i directora argentina Lola Arias amb la producció Lengua madre, on qüestiona el concepte de maternitat; la creadora flamenca especialitza en teatre d’objectes Miet Warlop amb la peça After All Springville; els italians Daria Deflorian i Antonio Tagliarini amb un text que posa el focus en la vida a les grans ciutat, Il cielo non è un fondale; i la jove directora polonesa Anna Karasińska.
Propostes amb accent espanyol
Des de Galícia arribarà la producció N.E.V.E.R.M.O.R.E. on Grupo Chévere portarà a escena la catastròfe del Prestige i, de Madrid, el muntatge Casa de Lucía Miranda i el díptic Shock 1: El Cóndor y el Puma i Shock 2: La tormenta y la guerra, un díptic signat per Andrés Lima, Albert Boronat, Juan Cavestany i Juan Mayorga inspirat en La doctrina del shock de Naomi Klein i que proposa recorregut pel neoliberalisme des Pinochet fins a la guerra de l’Iraq.
El talent local també estarà present
Aquesta temporada, diversos creadors estrenen muntatges a casa: Alícia Gorina, que revisitarà Les verges suïcides de Sofia Coppola vint anys després amb Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema…; Pau Carrió s’atreveix amb Crim i càstig, de Fiódor Dostoievski i protagonitzada per Pol Lòpez o Míriam Iscla; Clàudia Cedó i Xicu Masó una obra sobre l’emigració europea, Síndrome de gel; Roger Bernat recupera Terra baixa, d’Àngel Guimerà, i que rememora la posada en escena de l’últim muntatge d’un dels fundadors del Lliure, Fabia Puigserver (30 anys després de la seva mort).
El Lliure programarà també la Trilogia del lament de Jordi Oriol (format pels títols La caiguda de l’ac, L’Empestat i La mala dicció) i Los figurantes, de la jove companyia Ça Marche. Altres creadors també tindran el seus espais: Ursula Tenorio amb la cia Lalinea recuperen José y la Barcelona disidente, la companyia resident AZKONATOLOZA i els artistes residents Xesca Salvà amb Marc Villlanueva Mir.
Tornen tres èxits de la passada temporada
A la nova temporada també hi haurà temps per recuperar tres obres que, arran de la pandèmia, no van poder exhibir-se totalment. Per una banda, Carol Lòpez recuperarà Bonus Track, una comèdia sobre la crisi dels 50 amb Dolo Beltran, Paul Berrondo, Borja Espinosa, Andrés Herrera, Vicenta N’Dongo i Bea Segura. Per l’altra, Julio Manrique recuperarà la seva contemporània adaptació de Les tres germanes de Txékhov amb repartiment de luxe format per Mireia Aixalà, Joan Amargós, Ivan Benet, Carme Fortuny, Cristina Genebat, Jordi Rico, Marc Rius, Maria Rodríguez, Lluís Soler i Elena Tarrats.També es reprogramarà Frank, una creació de Clara Manyós i Xesca Salvà.
Aposta pels formats digitals
La Temporada 21/22, el Lliure continua apostant pel format digital amb els Clàssics per a criatures i nous enregistraments per al Lliure al sofà de les produccions pròpies a la seva plataforma Lliure online, i afegeix visites guiades en streaming i la reformulació del teatre radiofònic. En aquest sentit, podrem veure presencialment i escoltar digitalment els espectacles La guerra dels mons d’H.G. Wells adaptat per ATRESBANDES i A la recerca del temps perdut, una adaptació en set capítols de la novel·la de Marcel Proust amb traducció i tria de textos de Josep Maria Pinto i direcció de Jordi Bosch.