El gènere i la identitat, eixos temàtics de Berdache, el Gender Art Festival

Rubén Garcia Espelta

Berdache [Gender Art Festival] celebra del 7 al 10 d’octubre la primera edició a diferents espais de l’Hospitalet de Llobregat. El festival és converteix així en el primer festival d’arts visuals i escèniques que té per objectiu normalitzar la diversitat i convertir-se en un espai que permeti preguntar, conèixer, descobrir, reflexionar i sobretot celebrar l’art, la cultura, el gènere i la identitat.

La programació

Al llarg de cinc jornades el festival acollirà mostres d’artistes locals, nacionals i internacionals, les obres i les recerques dels quals són referents en la vinculació de les temàtiques de gènere amb els discursos artístics i la seva expressió en diverses disciplines.

A la programació destaquen noms del mon de la dansa: la coreògrafa Carmen Muñoz presentarà el seu espectacle Estudio sobre la histeria que proposa un viatge per a arribar al seu propi cos a través de quatre «bailaoras» de flamenc; Pol Jiménez amb l’espectacle La Oscilante, on reflexiona sobre el binari de la dansa espanyola; o reconegut ‘bailaor’ Fernando López, amb Escena Interior, una reflexió coreogràfica sobre la violència que suposa exposar la pròpia intimitat.

La companyia La Cicatriz presentara Una llum tímida, una història basada en fets reals d’un amor entre dues dones durant la dictadura franquista, la única propostes teatral del festival al Teatre Joventut.

En l’espai d’incubació cultural El Pumarejo tindrà lloc Trans&Intersex Showcase, dos espectacles que conviden a compartir, mostrar i reflexionar sobre la complexa indagació de la identitat, la transició i la intersexualitat: Espolsant la pols d’Eloi Martín, un monòleg que vol donar veu i llum a tots els racons foscos del trànsit i el viatge cap a un mateix; i Que no salga de aquí de Laura Vila Kremer, Cristina R. Raquel Loscos i Víctor Ramírez, un talk show que explica la història d’una jove hermafrodita a qui la seva amiga íntima i dues persones més volen ajudar a convertir-se en una persona completament «normal».

El festival en el seu afany de dirigir-se a tots els públics, programa el dissabte a Planta Uno el taller infantil Colorete Colorado, un show de contes per a nens, enfocat en la migració, la dissidència sexual i la diversitat funcional i de gènere.

La poesia tancarà Berdache amb Felizmente degeneradas que reuneix tres veus poètiques molt diferents, les de Maria Sevilla, Mariana Espada i Raquel Santaneraen en una conversa sobre les diferents maneres que alternen els gèneres en la seva obra.

Propostes online

Tots els espectacles seran retransmesos en streaming. A més, el festival posa en marxa Berdache Viewing Room, un espai virtual del festival on trobar l’obra d’artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat que s’anirà actualitzant constantment amb les mostres de fotografia, performance, il·lustració i videoart.

Escrito por

Periodista y gestor cultural. Responsable de contenidos editoriales de TeatreBarcelona.com. Ha trabajo en medios como Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Artículos relacionados
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!