Com ballarà el 2023?

Naia Terra

Precisament perquè l’art està viu –és fugisser, efímer–, durant el maig del 2023 caldrà anar al Teatre Condal per (re)veure Harakiri, l’espectacle de Les Impuxibles que reflexiona sobre el suïcidi i els aprenentatges que anem fent mentre som vius des d’un espai d’escolta alliberat d’estigmes i prejudicis. Recuperar el piano de Clara Peya i preguntar-nos, una vegada més: la mort allibera o empresona?

Així mateix, també serà un must have l’espectacle de claqué Sabor-Life is rhythm a la Sala Golem’S. I és que no hi ha millor manera de viatjar fins als orígens de la història del claqué que fent-ho guiats per cinc artistes que no només dominen a la perfecció l’art de la improvisació, sinó que també saben tocar –com a mínim– un instrument i l’incorporen a escena entre passos de ball. Perquè, com diria Iván Bouchain, un dels integrants del grup Tap Dance, la dansa és això: «imbricació de disciplines, i sabor, sobretot sabor».

Alhora, cossos en moviment com els de Lali Ayguadé, Lisard Tranis, Clémentine Télesfort, Antonio Ruz i Akira Yoshida ens transportaran enrere en el temps, cada un a la seva manera i a partir d’espectacles que, de moment, romanen en cultiu i mantenen moltes sorpreses per anunciar. Consegüentment, serà interessant dur l’agenda ballarina al dia i anar revisant la programació del Mercat de les Flors, que inclou noms com Amarante Velarde, Olga de Soto, Pere Faura o Lia Rodrígues; del SAT!, que presentarà treballs de Kiko López o Thomas Noone Dance; l’aposta independent de l’Antic Teatre, amb les Iniciativa Sexual Femenina o Rojo Pandereta; la dansa La Caldera, que proposarà figures com Roser López Espinosa o Anna Rubirola; o la cartellera del Gran Teatre del Liceu on es deixaran veure figures com Akram Khan o el Ballet de Montecarlo.

Igualment importants seran les cites de festivals com el Sismògraf o l’ÉsDansa, tots dos de terres olotines, els quals l’any passat van comptar amb la participació d’artistes de la talla de Raquel Gualtero, Sol Picó, Eulàlia Bergadà o Cia. Maduixa amb el seu espectacular Migrare: un espectacle a càrrec de quatre ballarines resilients que gira entorn del rebuig de diferents països envers els refugiats i la necessitat que tenen de tornar a fer arrels, i que encara podrem tornar a veure en gira aquest 2023.

També el Deltebre Dansa i el Dansàneu tindran un paper important, així com el Dansa Metropolitana, evidentment, que ja ha fixat les dates d’enguany del 9 al 26 de març i que tornarà a omplir les places i carrers de les 12 ciutats metropolitanes que el constitueixen amb trobades culturals i molt talent: recordem que el 2022 va acollir artistes com les Mucha Muchacha i Pol Jiménez, així com l’espectacle Tradere de la Laia Santanach, una investigació coreogràfica i conceptual de la tradició que tornarà a ser als teatres aquesta nova temporada.

Més enllà de performances concretes, també serà important no perdre la pista a la programació de companyies com Los Informalls i Si Los Martes Fueran Viernes. I, sobretot, celebrar que aquest 2023 ve fort i amb ganes de ballar de tot i més, i treure’l a dansar.

Escrito por
Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!