“Rondalles i Contarelles verdoses”

Peccatum: Toni Gomila

Peccatum: Toni Gomila
15/09/2017

Produccions de Ferro és una companyia teatral mallorquina, dirigida per Toni Gomila, que vaig tenir el plaer de descobrir fa uns anys amb l’espectacle “Acorar”, un muntatge escrit i interpretat pel propi Toni Gomila i dirigit per Rafel Duran, que es va poder veure a La Seca Espai Brossa en tres ocasions, la última no fa ni una setmana.

“Peccatum” és un espectacle de creació col·lectiva de Toni Gomila, Catalina Florit i Joan Miquel Artigues, escrita per Toni Gomila i interpretada pel mateix actor i l’actriu Catalina Florit.

“Peccatum” és la part “censurada” de caire verdosa, inconvenient i irreverent d’un recull de rondalles mallorquines populars, que es conserven gràcies a l’esforç i dedicació de Mossèn Antoni Alcover.

Alcover tenia per norma arreplegar tot el material oral possible i anotant-lo en un llibret de notes, amb la finalitat d’arribar a ser publicats, per que romanguessin inèdits tal i com havien estat contats oralment generació rere generació .

Les rondalles mallorquines formen part de la identitat cultural de les Illes Balears, i són de gran importància tant com a document folklòric, com a gènere narratiu dins la literatura oral .

Si us acosteu a La Seca, el que veureu a l’escenari és un repertori de contes eròtics, pornorondalles, rondalles verdes i pecadores, rondalles irreverents i inconvenients, rondalles brutes i malicioses, fragments i retalls de contes populars mallorquins, interpretats en clau d’humor, de manera elegant lluny de la grolleria i mal gust.

Toni Gomila i Catalina Florit ens interpreten de forma magistral a un munt de personatges seguint les formes típiques de les rondalles ( repetició de fets, onomatopeies, frases fetes, refranys,…). Amb un estil narratiu i interpretatiu propi, ens endinsen en mig d’històries d’adulteri, de desig, seducció i insinuació.

Tal com diuen els mallorquins “A les rondalles, els qui saben escoltar aconsegueixen arribar al punt més alt independentment de quins són els seus orígens o de quines dificultats han trobat en el camí”.

 

Entre mirades i insinuacions, amb gràcia i delicadesa,  hem gaudit d’algunes contarelles com “Mirando»,»Dos patrons i una patrona», «Una al·lota de pèl arreveixinat», «Una gírgola que dugué coa», «En Juanet de l’Onso», “Na Marieta i es gegant»,… D’elles en podem treure nombroses lectures: entreteniment, transmissió de cultura, educació, i valors morals com poden ser el respecte, la paciència, la humilitat, la valentia o la intel·ligència.

 

Per mi és un imprescindible, tot i que en Toni Gomila ha intentat lligar amb el meu marit :)

Bon començament de temporada !!!

← Volver a Peccatum: Toni Gomila

¡Enlace copiado!