Fuegos

Una opinión de David Elfa Novoa
David Elfa Novoa
28/07/2013
La bellesa del subtil foc teatral

Aquesta bella oda al desamor és una de les grans propostes del Festival Grec 2013, que ja arriba a la seva fi. Es tracta d’una adaptació de la prosa poètica de Marguerite Yourcenar, brillantment adaptada per Marc Rosich i esplèndidament dirigida per Josep Maria Pou. Per una part, cal dir que el llibre en el qual es basa apareixen nou personatges femenins, separats per capítols, més el pròleg de la pròpia autora. Així doncs, Rosich l’ha adaptat escollint tres d’aquests personatges y ha afegit el de Yourcenar, el qual serveix de nexe i otorga a l’obra una fluidesa subtil que ajuda de forma eficaç a digerir els monòlegs. A més, les paraules en boca de l’autora estan carregades de força i bellesa, fent una autopsia verbal a un cor trencat i dolorit. Aquestes ens arriben de forma emocional i, fins i tot, en clau visual dins del nostre cervell, gràcies a les nostres pròpies experiències i a la precisió amb que són descrites les emocions. Per una altra banda, Pou s’encarrega de donar un gran dinamisme escènic i d’agilitzar l’espectacle, otorgant-li personalitat i una vida pròpia. A més, aquest treu el millor de les quatre actrius, les quals estan magnifiques i sense sobreactuacions ni entonacions forçades. Sens dubte, un espectacle rodó.

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Fuegos

Fuegos

A Fuegos, Yourcenar s’obre en canal i desafia els límits de la seva escriptura per tal de superar una gran decepció amorosa. De la mà de Carmen Machi, ara escoltem aquestes proses poètiques on l’autora, emparant-se en la veu d’heroïnes clàssiques, despulla tota la seva passió.

“—Si casa teva acabés assolada per les flames, què voldries salvar de la destrucció? —Jo només salvaria el foc.” A l’autora de Memòries d’Adrià li agradava repetir aquesta frase atribuïda a Cocteau, i són aquestes mateixes flames devastadores les que hi ha al centre deFuegos. Yourcenar, que no s’acostumava a mostrar en públic la seva intimitat, obre el seu cor en aquest llibre per parlar sense embuts de la ferida sentimental que la turmentava, cedint la veu del seu desencís a personatges clàssics, com ara Clitemnestra, Safo o Maria Magdalena. A partir de les proses poètiques recollides al llibre i altres textos de l’autora, el director Josep Maria Pou i el dramaturg Marc Rosich han creat un artefacte dramàtic on Carmen Machi personifica la veu en primera persona de la novel·lista i la resta d’actrius de la companyia (Nathalie Poza i Ana Torrent, entre d’altres) es desdoblen en les diferents heroïnes que, a la manera d’una màscara, li permeten a Yourcenar expressar els racons més arravatats i torturats de la seva decepció. Un joc teatral intens i ple de passió que té com a teló de fons el món clàssic que sempre va fascinar l’autora.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Brutal el poder ver en directo y desde primerisima fila a estas 4 pedazo de actrices.
  A pesar de ser un monólogo de 4 personajes muy diferentes entre si, no me ha resultado nada aburrido. Carmen Machi estupendísima como siempre como nexo entre las historias que nos relatan.
  Algo que en un principio parecía poco teatral finalmente ha sido una experiencia única y digno de ser uno de los platos principales de este Grec’13

  27/07/2013
Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.