Les alegres casades de Windsor

Les alegres casades de Windsor

Parking Shakespeare commemora els 400 anys de la mort de Shakespeare amb Les Alegres Casades de Windsor amb direcció de Marc Rosich.

TEXT DEL DIRECTOR

Estiu rere estiu, la companyia Parking Shakespeare va esborrant una nova comèdia de Shakespeare de la llista de peces a fer a l’ombra acollidora dels arbres del Parc de l’estació del Nord. I any rere any, el director que rep l’encàrrec de posar-se al capdavant de la posada en escena del projecte té menys peces entre les quals poder escollir. Sortosament quan ha arribat el meu torn, encara no havien estrenat una de les meves favorites, Les alegres casades de Windsor, aquest spin-off d’Enric IV que el bard de Stratford-upon-Avon va dedicar al desbordant personatge de Falstaff per petició de la reina Isabel.

Des d’un punt de vista dramatúrgic, el meu objectiu és reduir la dilatada comèdia original en un artefacte de ritme trepidant. Així vull que la peça funcioni com un mecanisme de rellotgeria a l’hora de mostrar com les dues esposes del títol, Mrs Ford i Mrs Page, aconsegueixen mofar-se un cop rere l’altre de les pretensions senils de Falstaff. Tot això sense renunciar a oferir alguns tocs, aquí i allà, del Falstaff més profund i filòsof de la mala vida, que es pot veure a l’Enric IV. Al capdavall, la dramatúrgia vol adaptar la peça a les característiques pròpies dels efectius de la companyia, i és per això que jo mateix signo la traducció, ja que la versió serà fidelment lliure, i el fet de responsabilitzar-me de la reescriptura en català m’ofereix més flexibilitat pel que fa a la dramatúrgia.

D’altra banda, la meva idea de posada en escena és convertir el Windsor elisabetià en un resort de vacances d’estiu, amb tots els personatges amb una predisposició ociosa per a la revetlla, les malifetes, les corredisses i les preses de pèl. L’ambient que es crea sota l’ombra dels arbres de l’espai circular en què els Parking actuen cada estiu és un espai ideal per a dibuixar aquest ambient ociós, que convertirà la clàssica taverna de la Lligacama en una bulliciosa terrassa d’estiu a la riba del Tàmesi i les cases dels Page i els Ford, en uns apartaments de vacances plens de possiblitats. Com a centre neuràlgic del muntatge, la posada en escena jugarà amb una de les icones de la peça, aquell objecte que és obligat a tots representació de la peça: el cistell de la bugada en què les senyores Ford i Page amaguen a Falstaff i des del qual serà llençat a les aigües del riu. En la nostra producció, el cistell es converteix en un gran bagul fet de vímet, que gairebé mai no es mou de l’escena, i que de fet es convertirà en l’organitzador de tota la peça, l’objecte al voltant del qual giraran totes les accions.

Marc Rosich

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  Esborrajada, còmplice, lúdica i simpàtica adaptació d’un original que no és precíssament una de les grans obres de Shakespeare (sembla que va ser un encàrrec de la Reina a qui li agradava el personatge de Falstaff). Els Parking Shakespeare i Marc Rosich han fet una adaptació que incorpora bones idees, com les confusions lingüístiques (corre-truita, excrecència per excel·lència) i uns personatges delirantment còmics, la classe alta ridícula i desfasada amb la seva pose, els altres, d’un cutre i lletjor exagerada, un seductor de pega i una «dama» més aviat treta d’un reality de T5. Gran treball coral dels intèrprets, que es presten absolutament a la farsa, amb uns registrs que encaixen perfectament a l’espai. Potser a un teatre, els trobaríem massa histriònics i exagerats.
  L’única i petita pega és el seu èxit. Més de 500 persones en un espai a l’aire lliure fa que a estones, si no estàs relativament a prop de «l’escenari» no arribi la veu dels actors.
  En fi, una nova prova de que Shakespeare no és només una figura a un pedestal acadèmic, sinó que té de tot i és per a tothom. Almenys aquesta obra es prestava a la frescor i ironia que la companyia ha sabut trobar. I si a estones es fa un pèl repetitiva, és que l’original ho és encara més.

  11/09/2016
 • Josep Oliva Sasé

  Avui i ja en l’últim dia he pogut gaudir d’aquesta obra de Shakespeare que amb un treball magistral ha adaptat i dirigeix Marc Rosich. Totes les crítiques i opinions que havia llegit eren molt positives, pel que anava amb unes expectatives molt altes, i us asseguro que s’han superat. L’espai sota els arbres, en un parc a la fresca ja et transmet bon rotllo. L’obra, fresca, esbojarrada, dinàmica, trepidant i Rosich jugant amb un doble sentit de paraules li ha donat moments summament divertits. La interpretació dels onze act@ors sense poder destacar a cap perquè en el seu personatge cadascú el clava, insuperable. El vestuari encertadíssim amb uns dissenys frikis i extravagants, genial. En definitiva per a passar-ho molt i molt bé. El públic que omplia tot l’espai així ho ha entès dempeus i amb llarguíssims aplaudiments. Els actors no viuen de l’aire, pel que no val amagar-se en l’anonimat i considero que tothom hauria de passar per la nevera, és just fer-ho.

  01/08/2016
 • Gemma Peiró
  Gemma Peiró

  Un «humor» de muntatge!

  27/07/2016
 • maría j gonzález mondaza
  maría j gonzález mondaza

  Encantada de estar en un entorno privilegiado con un grupo tan fantástico que han adaptado una de las comedias más divertidas de Shakespeare: me encantaron las actrices y los actores, con una frescura y naturalidad que a veces se echa de menos en las salas más serias de los teatros. Cada año voy a verlos y nunca me han fallado. Felicidades y a por todas las de Shakespeare!!!!!

  19/07/2016