‘Tricicle Clic’, l’exposició que rememora els 40 anys de la companyia

Ruben Garcia

El Tricicle són segurament una de les companyies catalanes més internacionals del panorama: han actuat en més de 20 països diferents, pel seu davant han passat més de 4’5 milions d’espectadors i han dibuixat molts somriures, de fet el públic dels seus espectacles riu cada deu segons. Aquestes són només algunes dades que explica Tricicle Clic, una exposició que es podrà veure a partir del 3 de maig al Palau Robert de Barcelona i que repassa els 40 anys de trajectòria de la popular companyia, que ja s’ha acomiadat dels escenaris, formada per Paco Mir, Joan Gràcia i Carles Sans.

Aquesta retrospectiva, comissariada pel dissenyador i arquitecte Juli Capella, inclourà vestits, attrezzo, fotografies, objectes i alguns elements escenogràfics que han utilitzat en els seus espectacles com la gran cadira que van utilitzar a SIT; el ring, els guants i la campana de Slastic; la serra mecànica i el vestit de matança de Texas de Carles Sans a Terrífic; o el vestit de leds de Bits.

Els assistents a més podran simular fer-se una foto amb els tres actors gràcies a un espai audiovisual on els assistents podran provar de mim amb els actors. A l’exposició, entre altres coses, també podrem conèixer un dels secrets més ben guardats de la companyia: com és la persona que amaga cada actor al darrere de cada personatge?

Qui són El Tricicle?

Tricicle és una companyia catalana de teatre gestual i humor creada l’any 1979 per tres estudiants de l’Institut del Teatre. Després d’haver representat els seus divertits esquetxos muts en espais alternatius, com el Llantiol, l’any 1982 debuten a La Villarroel amb Manicòmic, que recollia diferents números que havien creat fins llavors.

Un any després, el realitzador Chicho Ibáñez Serrador els contracta al programa Un, dos, tres… responda otra vez, on van representar per primera vegada el mític esquetx on interpreten la cançó de Julio Iglesias Soy un truhan, soy un señor. A partir d’aquell moment es van doner conèixer a tot el país i van debutar a la cartellera madrilenya.

L’any 1984 amb l’espectacle Èxit comencen a actuar a fora d’Espanya, un èxit internacional que va continuar dos anys després Slastic amb gags del món de l’esport. La dècada dels 80 la van cloure amb l’estrena de la seva primera sèrie de televisió a TV3: Tres estrelles.

L’any 92 va ser molt important. Van estrenar Terrífic, el seu quart espectacle, i es van actuar a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpic de Barcelona. Quatre anys més tard va arribar Entretres, una antologia dels seus primers 20 anys de trajectòria.

Després de sis anys de pausa, l’any 2002 estrenen nou espectacle: SIT, un show on representaven situacions còmiques amb la cadira com a fil conductor.

Dos anys després van celebrar 25 anys de carrera reunint 15 mil espectadors al Palau Sant Jordi on van representar Slastic amb la col·laboració de grans esportistes del moment i humoristes com Millan Slacedo, Santiago Segura o Pepe Rubianes. Finalment van arribar, al 2007, Garrick, i al 2021, BITS, el seu últim espectacle de creació.

L’any 2016 van anunciar la seva retirada amb HITS, un recull dels seus millors gags i tanquen la seva carrera recollint l’any 2020 el Premi Nacional de Cultura.

Artículos relacionados
Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario