La relació entre dansa i música ha estat sempre molt estreta, tot i que la manera de relacionar-se ha anat canviant amb el temps, especialment amb la dansa moderna i contemporània. La dansa moderna es va voler independitzar de la música per esdevenir un art autònom, mentre que amb l’auge de la improvisació i l’accent en el caràcter teatral i performatiu de la dansa contemporània, la relació amb la música es va acabar d’invertir del tot: va quedar al servei del cos i el moviment, assumint un rol més ambiental o de paisatge sonor. Tanmateix, més enllà de la relació entre disciplines, la dimensió rítmica del moviment no ha deixat d’estar present en qualsevol manifestació dansística.
En l’actualitat, sembla que ens trobem en un moment de ressorgiment del concepte de coreografia i la seva relació amb la música, recuperant una visió de la dansa molt més propera al ball, indestriable de la musicalitat. Tempo és un espectacle de dansa que justament posa el ritme al centre de l’escena i la coreografia, i mostra com cada ritme musical (el bolero, el jazz, el vals, etc.) ens desperta una emoció diferent i com cadascuna d’aquestes emocions s’expressen a través del moviment de manera singular. Un espectacle per a tots els públics, en què no es demana a l’espectador més que deixar-se endur pels cossos que ballen al ritme de la música i la poètica que desprenen.
Tempo, espectacle guanyador de l’última edició dels Premis Teatre Barcelona a la Millor Proposta de Dansa, està dirigit per Toni Mira, amb l’assistència de direcció de Claire Ducreux. Després de tres dècades de creació i col·laboracions en formats ben diversos —espectacles de mitjà i gran format de dansa, dansa familiar, teatre musical, teatre i videomàpping—, Toni Mira és un dels coreògrafs més destacats de l’escena catalana. Va ser Premi Ciutat de Barcelona el 2009 per la seva feina pedagògica en presons i Premi Nacional de Dansa el 2010 amb la companyia Nats Nuts Dansa, que va fundar el 1987. El 1995 va ser un dels socis fundadors del centre de creació de dansa La Caldera, a Les Corts de Barcelona.
Tot i que es tracta d’un element present en totes les seves creacions, Mira ha volgut posar l’èmfasi en el ritme de manera explícita justament per investigar a partir del diàleg amb les noves generacions de ballarins que actuen a Tempo: Guillem Batlle, Laura Feliu, VlatIon, Xian Martínez, Júlia Miralles, Lila Ribera i Míriam Salvador.
L’espectacle ja es va programar el gener de 2024, però ara es podrà tornar a veure al Mercat de les Flors els dies 3, 4, 8, 11 i 12 de gener (el dimecres 8 es farà una sessió matinal relaxada), aquest cop amb la música en directe dels músics Max Vilavecchia i Mario Salvi. Una molt bona oportunitat per gaudir de la dansa en família i amb amics durant les festes de Nadal, fins i tot amb els més menuts; perquè l’instint que ens mou a tots a ballar al ritme de la música és transversal i universal a totes les cultures i generacions, i una gran expressió del sentiment de comunitat.
Més informació, imatges i entrades a: