«Si hi ha algú que hagi transformat en profunditat les estructures estètiques de la cultura catalana contemporània, aquest és sens dubte Joan Brossa», diu Xavier Albertí. Ara, per primera vegada, una desena d’equipaments de Barcelona organitzen un extens programa d’activitats culturals dedicat a l’artista de manera conjunta. Entre ells, el Teatre Nacional de Catalunya, La Seca-Espai Brossa i l’Institut del Teatre. A més d’aquest Epicentre Brossa, la Fundació Joan Brossa, amb el seu nou president al capdavant, Vicenç Altaió, estrenarà a finals d’any nova seu a La Seca II, un equipament dedicat a generar projectes expositius, escènics i activitats al voltant de la figura del poeta, dramaturg i artista visual.
«La unió de La Seca I i II suposa el retorn al significat que va tenir La Seca per Barcelona durant segles, quan era un dels grans equipaments de la ciutat, com les Drassanes o la Diputació General -diu Hermann Bonín, director artístic del teatre-. L’edifici que va contribuir a l’expansió per la Mediterrània, ara se sumarà als grans castells de la ciutat, la Fundació Tàpies o la Fundació Miró, amb les que tindrà una connexió extraordinària».
UN ESCENARI BROSSIÀ
A partir del mes d’abril Barcelona esdevindrà un escenari brossià amb desenes d’activitats. La programació està encapçalada pel Teatre Nacional de Catalunya i el seu cicle ‘Brossa, variacions i varietats‘, que compta amb una programació ben diversa. El col·lectiu Cabosanroque ocuparà el vestíbul del teatre amb una instal·lació interactiva i sensorial en què l’espectador podrà fer un recorregut per una superfície on diversos objectes i mecanismes produeixen so i música d’acord amb la lògica de la poesia de Brossa. Carles Santos i Jordi Oriol, juntament amb l’ITTeatre (la nova companyia de graduats en arts escèniques de l’Institut) presentaran Collar de cranis amb la voluntat que el llegat de Joan Brossa, posat en mans dels joves creadors, sigui revisat amb una mirada d’avui. També amb joves treballarà Anna Alarcón en el projecte Vers a vers, que vol familiaritzar-los amb la poesia. Ja al maig, El dramaturg i director uruguaià Sergio Blanco oferirà la seva visió personal sobre la figura i obra de Brossa.
Com no podia ser d’altra manera, un altre dels espais que acollirà diverses activitats és La Seca. Hermann Bonnín dirigeix Diumenge, una comèdia de Joan Brossa escrita l’any 1964 protagonitzada per Àngels Bassas, Àlex Casanovas i Abel Folk. «És una peça plena de referents surrealistes i la burgesia de la Barcelona dels 60, sempre amb la omnipresència del generalísimo«, explica el director. Al voltant, s’organitzaran diverses activitats paral·leles, des de col·loquis postfunció a una taula rodona al voltant de la poesia escènica de l’artista on hi participaran actrius com Laura Aubert o la mateixa Àngels Bassas.
Xavier Albertí dirigirà dues obres parateatrals al voltant de la ruïna: Adéu, sobre la ruïna del museu, i H, sobre la rutina del llenguatge a la Fundació Tàpies. El Barri Brossa, que arriba a la seva 14a edició, s’hi afegirà amb activitats repartides per diversos equipaments i carrers de la ciutat.
Les activitats, però, no s’aturaran un cop acabat l’Epicentre. El 2019 se celebrarà el centenari del seu naixement de Joan Brossa i un dels principals objectius amb què treballa Fundació és que es representi al Liceu l’òpera Cap de mirar.
Fotografia: Pep Herrero