Lluís Soler recita una oda modernista al cor del Palau de la Música

Redacció

El pròxim 9 de juny, el Palau de la Música Catalana acollirà al seu escenari el Poema del bosc d’Alexandre de Riquer, un dels textos més destacats del modernisme literari català. L’actor Lluís Soler recitarà una selecció dels versos d’aquest cant èpic a la natura, amb la curadoria de la poeta Laia Llobera. Aquesta interpretació es realitzarà en dues sessions, a les 12h (amb traducció en llengua de signes) i a les 16h.

L’actor Lluís Soler al Palau de la Música

Publicat l’any 1910, el Poema del bosc és la peça més simbòlica d’Alexandre Riquer, un mite del modernisme introductor a Catalunya del modernisme britànic de signe prerafaelita, un moviment artístic britànic del segle XIX, conegut per la seva reacció contra els estàndards acadèmics predominants. La peça està composta per 18 cants i una oda que integra diverses tradicions i èpoques, des de la grecollatina fins al folklore català. El text presenta un bosc com a símbol de la condició humana, un lloc per a la contemplació de la natura, l’oració i la commoció per la seva bellesa. A la peça Riquer combina personatges històrics i llegendaris en un indret que celebra la creació, ressaltant la seva riquesa i vulnerabilitat davant la destrucció humana, un tema rellevant amb el canvi climàtic actual. Una reflexió sobre la interdependència entre natura i cultura on subratlla que maltractar la natura és també maltractar la cultura.

Alexandre de Riquer, l’activista visionari

Alexandre de Riquer (1856-1920) és una figura central del modernisme català, conegut per la seva prolífica producció artística en pintura i arts aplicades, així com per la seva destacada obra literària. Riquer va introduir el prerafaelitisme literari al país i es va convertir en un referent cultural del seu temps.

Alexandre de Riquer en un retrat del pintor Ramon Casas

Va tenir una vida intensa, des de la seva joventut a França amb el seu pare exiliat fins a la seva implicació en la Tercera Guerra Carlina i el seu exili posterior. A França, va estudiar enginyeria i belles arts, i després d’un indult, va tornar a Catalunya, on va entrar en contacte amb figures intel·lectuals destacades com Apel·les Mestres, Pompeu Gener, Joaquim Bartrina i Simó Gómez. A partir de 1882, el seu taller al carrer Petritxol es va convertir en un centre de trobada per a intel·lectuals i artistes. La seva contribució a la cultura catalana va ser immensa, destacant en camps com el pòster, l’exlibris, el gravat i la decoració de llibres i revistes.

El Poema del bosc és una obra monumental que Riquer va començar a escriure en el moment més àlgid de la seva carrera. Tot i deixar l’obra inacabada el 1902, la va reprendre el 1909 i la va publicar el 1910, en un gest d’autoafirmació i reivindicació dels valors modernistes.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrito por

Teatre Barcelona es el medio de comunicación escénico de referencia en Cataluña. Cada semana te actualizamos con las mejores novedades, entrevistas, reportajes exclusivos, selecciones de espectáculos, podcasts… ¡No te pierdas nada de lo que pasa en la cartelera teatral!

Artículos relacionados
Mary: Les dones d’una vida

Mary: Les dones d’una vida

Los mejores macarrones y tortillas de patatas del mundo, también los mejores abrazos. Tardes infinitas de verano en casa los abuelos, probarme su ropa, zapatos y joyas, y los balcones […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!