L’Auditori de Barcelona acollirà el dimarts 29 de setembre la gala dels Premis Zirkòlika 2015, una Nit de Circ oberta al públic que inclourà un espectacle amb música en directe del grup Hora de Joglar i números d’artistes i companyies premiats en la darrera edició, com els pallassos de Rhum i Cia, els equilibris i acrobàcies de Circ Pistolet, la corda llisa d’A Plom i Vol, així com números de roda cyr, quadrant aeri i corda llisa.
Els guardons, dirigits a qualsevol producció de circ programada a Catalunya aquest 2015, inclouen el Gran Premi BBVA Zirkòlika (creat l’any passat), el de millor espectacle, millor número i millor companyia o artista emergent. També existeix la categoria de premi del jurat popular, amb una votació oberta a tots els professionals i aficionats de les arts escèniques.
L’objectiu de la Nit de Circ és promocionar el circ i alhora dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies de circ català. També es pretén donar visibilitat a tots els espectacles de qualitat creats i produïts a Catalunya, cohesionar el sector, obrir circuits d’exhibició i mostrar l’enorme potencial del circ amb la producció a L’Auditori d’un espectacle. La casa de l’OBC reforça així el seu compromís amb les arts escèniques, que va iniciar la darrera temporada 2014-15 i ha renovat aquest curs amb el segon cicle Escenes.
NOMINATS: MILLOR ESPECTACLE 2015
> Esquerdes, d’Hotel Iocandi. Espectacle de carrer que explica una història d’amor i desamor a través de música, dansa acrobàtica, trapezi, equilibris i molt d’humor. La jove companyia Hotel Iocandi va guanyar el premi Zirkòlika 2014 a la millor companyia novell.
> Pals, de Cíclicus. Estrenat en el Festival Grec 2015, Pals gira al voltant de la mort d’un artista de circ, amb una espectacular escenografia formada per pals de fusta i rodes de carro que es munten i desmunten per acollir números de funambulisme, perxa xinesa o cordal llisa.
> Sifonòfor, d’Animal Religion. Acròbates multiinstrumentistes i una soprano descobreixen nous sons i moviments en un espectacle de sala burlesc que fusiona el circ (corda llisa, verticals, manpulació d’objectes i perxa xinesa) acompanyats de música de Bach, Prokofiev i Rakhmàninov.
> Xarivari Blues, de Circo Los. Espectacle de carrer inspirat en la música i la pel·lícula The Blues Brothers. Amb un ritme trepidant i molt sentit de l’humor, l’espectacle inclou números de malabars, equilibris al monocicles, llit elàstic i acrobàcies a terra.
NOMINATS: MILLOR NÚMERO DE CIRC 2015
> Bunkai, d’Amer i Àfrica. Equilibris acrobàtics i mà a mà barrejats amb el karate fruit d’una investigació dels dos artistes sortits de la Central del Circ.
> Escalat, de Manel Rosés. Equilibris en una escala amb vuit esglaons del guanyador d’un or al prestigiós Festival Mondial du Cirque de Demain (París).
> Scratch, d’Acrobarouf. Número de bàscula executat per tres artistes que es van conèixer a l’escola de circ ESAC (Bèlgica) i han participat a Amaluna de Cirque du Soleil.
> Simbiosis de La Fem Fatal. Trapezi doble Número de trapezi doble sobre la intensitat de les relacions de la vida, entre l’humor absurd i la innocència.
> Into the shadows, de Maria Villate. Equilibrisme, contorsió i dansa que juga amb l’ombra del cos, recreant un univers animal, vegetal i fantàstic.
NOMINATS: MILLOR COMPANYIA EMERGENT 2015
> En Diciembre. Formada pels artistes Sílvia Capell i Sergio González, la companyia es va crear l’any 2014 i en l’última edició de FiraTàrrega va estrenar Purpusii, un espectacle sobre la convivència entre dues persones que inclou exercicis de roda Cyr, trapezi i perxa xinesa.
> Oriol Escursell. Especialitzat en trapezi fix, es va graduar l’any 2012 a la Scuola di Circo Contemporaneo Flic de Torino (Itàlia). Recentment ha estrenat a la fira de circ Trapezi (Reus) Nullpunkt, un número basat en el moviment i l’equilibri sobre un trapezi a baixa alçada.
> Imaga. Formada per Ingrid Esperanza i Melissa Scioscia, la companyia ha iniciat un procés d’investigació de la tècnica de suspensió capil·lar i ha creat noves imatges d’aquesta disciplina antiga i bastant oblidada.
> Sugar. Fundada l’any 2014 per Andrea Sperotto (perxa xinesa, pallasso i manipulació d’objectes) i Pietro Selva (malabarista) ha estat una de les companyies en residència a La Central del Circ (Barcelona), on ha presentat recentment Canards, una peça d’investigació corporal inspirat en l’univers dels animals.
> Vol de Ment. Companyia de quadrant aeri creada fa dos anys pels artistes Jordi Serra (portor) i Amanda Delgado (àgil) que forma part del Col·lectiu La Persiana. Cadàver exquisit és el nom del seu primer espectacle.
EL GRAN PREMI BBVA ZIRKÒLIKA CREIX UN 14%
El Gran Premi BBVA Zirkòlika augmenta en un 14% la seva dotació en la seva segona edició, amb 2.000 euros més que l’any passat (un total de 16.000) i oferirà una gira per Catalunya a la millor producció de circ d’un artista o companyia catalana,i serà atorgat per un jurat de sis experts format per Pepa Plana (pallassa), Fabrizio Giannini (acròbata i vicepresident de l’APCC), Josep Forn (Centre Cultural de Terrassa), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà), Manel Rodríguez (Fàbrica de Creació de les Arts en Viu L’Estruch) i Tere Almar (Patronat de Cultura de Mataró). Així, el guardó s’equipara al premi Premi BBVA de Teatre i es consolida com un dels millors dotats de les arts escèniques a Catalunya.
Aquestes categories estan patrocinades per entitats, equipaments, empreses i associacions que també donen suport als premis i ofereixen un premi pràctic a les companyies. Els patrocinadors d’aquest any són l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), La Central del Circ, Fira de Circ Trapezi, Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà, Festival de Mirabilia (Itàlia), Centre Cultural de Terrassa (CCT), FiraTàrrega, Fira Mediterrània, Comèdia Comunicació i Teatralnet.
El circ sempre m’ha facinat,està bé que donin premis !!!!