Julio Manrique inaugura l’edició més insòlita del Temporada Alta

Rubén Garcia Espelta

L’actual situació sanitària que vivim ens està acostumant a viure amb la permanent sensació d’incertesa, però el director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, ho té molt clar: «Volem fer i farem el festival«, ha afirmat en la presentació de les produccions i espectacles que formaran part de l’edició 2020 que se celebrarà del 7 d’octubre al 8 de desembre a Girona i Salt.

L’objectiu de l’edició 2020 serà mantenir el compromís amb la cultura i les arts escèniques perquè puguin sobreviure a la pandèmia. Per aquest motiu el festival gironí s’adaptarà com sigui tot el que pugui passar aquesta tardor. Per començar, a part dels protocols i mesures de seguretat establerts, el festival s’ha plantejat en un doble format presencial i virtual. A la sala virtual del Temporada Alta no només s’hi retransmetran algunes propostes de la programació sinó que també s’ha pensat com un nou espai on provar nous formats, llenguatges i formes diferents per arribar al públic.

Pendents de l’evolució constant de la pandèmia, i de les consegüents limitacions i restriccions marcades per les autoritats, el festival encara no ha posat a la venda les entrades de l’edició d’enguany. Els organitzadors han explicat que encara no saben amb quin aforament podran comptar, a dia d’avui és del 50%, però sí que han detallat quin serà el protocol en cas d’haver de suspendre alguns espectacles: retornar els diners al públic i mantenir el compromís amb els diferents professionals.

Julio Manrique inaugurarà el festival

Julio Manrique serà l’encarregat d’inaugurar la nova edició amb un espectacle produït expressament per a Temporada Alta i que reflexiona sobre la situació actual durant la qual sembla gairebé «una heroïcitat» continuar fent cultura, ha explicat el mateix Manrique. Escrita conjuntament amb Cristina Genebat, Ivan Benet i Sergi Pompermayer, Bouvetoya parteix de la novel·la Fahrenheit 451 de Ray Bradbury i La Tempesta de Shakespeare per construir una ficció «en un lloc remot, fràgil i improbable on cal preservar el coneixement i la cultura«.

Imatge de l’espectacle inaugural, dirigit per Julio Manrique

Produccions i coproduccions nacionals

L’edició 2020 també comptarà amb coproduccions internacionals com Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) del dramaturg i director uruguaià Gabriel Calderón amb un equip artístic català encapçalat per Joan Carreras, que s’havia d’estrenar al Grec però només s’hi va poder fer una lectura. Es tracta d’un monòleg escrit que narra l’enfrontament d’un actor per interpretar Ricard III.

La dansa també compta amb coproduccions internacionals. Lali Ayguadé estrenarà Hidden, una proposta que es convertirà amb la tercera part de la trilogia encetada amb Kokoro i seguida per iU and Mi. També hi serà present la companyia La Veronal amb Sonoma, que reflexiona sobre el ritme del món actual i retorna a l’origen del cos, la carn i la matèria orgànica.

El talent local: Lluïsa Cunillé, Àlex Rigola, Llàtzer García, Jordi Prat i Coll, Les Imputxibles

Pel que a les produccions locals hi destaquen propostes com Els subornats, de la dramaturga Lluïsa Cunillé i la directora Lourdes Barba amb la companyia La Ruta 40. Amb un to de cinema negre i una trama aparent de corrupció, l’obra parla de mons irrecuperables, interroga sobre el compromís amb el món i reflexiona sobre el sentit de la responsabilitat.

Àlex Rigola recupera un text que parla de morir, estimar i fer teatre: La Gavina d’Anton Txékhov. El director Joan Arqué dirigirà Encara hi ha algú al bosc, una obra de creació documenta que posa el focus en les violacions com a arma de guerra a Bòsnia, centrant la mirada en els fills nascuts d’aquestes agressions sexuals.

Imatge de Turba, de la companyia Mos Maiorum durant el seu work in progress al Grec 2020

Temporada Alta també estrenarà Turba, una anàlisi dels mecanismes de mobilització de masses de la mà del col·lectiu Mos Maiorum. Elda i Daniel, amb direcció de Llàtzer Garcia, que mostra la vida d’una parella i les intencions de cada un d’ells respecte al futur que els depara. M’hauríeu de pagar una obra creada i dirigida per Jordi Prat i Coll que presenta la història de tres personatges que es revelen davant del públic per fugir de la seva soledat.

La companyia José y sus hermanas presentarà a Temporada Alta el seu últim treball titulat Explore el jardín de los Cárpatos, una obra que reflexiona sobre el model de turisme massiu de sol i platja. Cascai Teatre presentarà Un tal Shakespeare, un espectacle de ‘teatre dins al teatre’ amb direcció de Marcel Tomàs i Susana Lloret.

La dansa local estarà protagonitzada per companyies com Mal Pelo amb Inventions, un espectacle que adopta una forma diferent segons l’espai on es desenvolupa (en aquest cas el lloc escollit per fer-lo serà Sant Pere de Galligants). Les Impuxibles presentaran un work in progress: Fam, una proposta que s’estrenarà l’any vinent al Grec, que combina dansa, teatre i música per qüestionar els cànons i el desig, posant els cossos en relació amb la matèria.

Programació ‘A distància’

Per primera vegada la programació inclourà també propostes digitals i innovadores: el festival A distància permetrà experimentar amb nous formats i establir nous vincles amb els espectadors, més enllà del teatre presencial.

Tot i que les propostes en format digital es presentaran, de forma més detallada, pròximament s’han avançat dos noms. En tus manosdirigida per David Selvas i Taida Martínez s’estrenarà a Girona gràcies a la coproducció entre La Brutal i Mola Produccions amb el propi festival. És una revisió de La veu humana de Jean Cocteau, on la protagonista de la història, ara convertida en actriu, lluitarà per omplir el buit que li ha deixat la fi de l’amor i acabarà descobrint que molt pitjor que el patiment de sentir-se abandonat és la certesa de no haver viscut plenament.

CaboSanRoque presentarà una audioguia teatral per escoltar-la als supermercats

També CaboSanRoque presentarà un muntatge en format virtual, concretament, pensat per descarregar-se i escoltar dins un supermercat: Audioguia per a supermercats en temps de pandèmia simula l’experiència de transcórrer per un supermercat a través de sons quotidians. L’espectador tindrà l’opció d’anar a diferents supermercats de Girona per gaudir de la proposta a través del seu mòbil o tableta.

X Torneig de Dramatúrgia

Aquest any arriba a la desena edició un dels esdeveniments més populars del festival, el Torneig de Dramatúrgia, que aquest any és que es farà presencial, amb públic a la sala, i es retransmetrà també en streaming per internet. Els participants d’aquest any, amb una alta presència femenina, són: Denise Duncan, Borja López Collado, Eu Manzanares, Mar Monegal, Lara Díez, Marta Solé, Jumon Erra i Queralt Riera. Com en cada edició, el públic decidirà el millor text de cada combat i el guanyador final.

En ell hi han resultat vencedors, entre d’altres, dramaturgs catalans tan diversos com Cristina Clemente, Jordi Galceran, Jordi Oriol o Daniela Feixas, i ha estat la plataforma de projecció d’un bon nombre d’autors de nova formada i de títols teatrals que després han vist la llum amb èxit, com és el cas de El crèdit per exemple.

PER: RUBÉN GARCIA / @RUGARCIAE TEATRE BARCELONA

Més informació i entrades a:

Escrito por
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista y gestor cultural. Responsable de contenidos editoriales de TeatreBarcelona.com. Ha trabajo en medios como Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Artículos relacionados
Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

Las mejores obras de teatro familiar de Barcelona

La escena de teatro infantil y familiar de Barcelona tiene una larga tradición: ¡aprovéchala, sácalos de casa y llévalos a uno de los muchos espacios culturales que programan espectáculos para […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!