Jordi Oriol porta els laments de Shakespeare a l’escenari del Teatre Lliure

Ruben Garcia

El Teatre Lliure presenta fins al 13 de novembre els tres espectacles que conformen la Trilogia del lament, amb autoria de Jordi Oriol i direcció de Xavier AlbertíLa caiguda d’Amlet (o La caiguda de l’ac)L’Empestat i La mala dicció. Una trilogia el denominador comú de la qual és la perversió de tres obres de William Shakespeare a partir del llenguatge.

«Les tres peces venen a ser tres laments. Són queixes desesperades dels personatges per intentar comprendre’s i fer-se comprendre davant de l’espectador amb la paraula«, ha explicat Oriol en referència al títol d’aquesta trilogia, que va nèixer a partir de la representació al Lliure de la tercera peça aquest passat Grec i que recupera les dues primeres estrenades al 2007 i al 2015. Tot i ser tragèdies, les tres peces de la Trilogia del lament tenen un cert sentit de l’humor «que neix del joc lingüístic amb equívocs, confusions o sonoritats inesperades. Per mi Shakespeare és paraula i joc amb la paraula«, ha puntualitzat l’autor i intèrpret.

La música i l’espai són dos elements clau d’aquesta trilogia que va in crescendo, segons Oriol, que no compta en continuar la trilogia amb més peces. La caiguda d’Amlet (o La caiguda de l’ac) és un monòleg en vers interpretat per Oriol, que se centra en el moment en què el príncep Hamlet s’aïlla i pren consciència de la seva consciència, just quan es troba sol davant del seu destí.

L’Empestat es focalitza en Caliban, quan sol i aïllat de nou després de la tempesta, torna a ser amo del seu petit regne, però ha estat infectat per la plaga del llenguatge, que només li serveix per evocar el món que l’ha traït; un univers empestat. El músic Carles Pedragosa acompanya Oriol en escena, sota una pluja persistent i la interpretació en directe de la sonata La tempesta de Beethoven.

A partir del 27 d’octubre i fins al 14 de novembre serà el torn de la peça que tanca aquesta relectura particular d’Oriol de les tragèdies shakespearianes: La mala diccióL’espectacle, estrenat al Festival Grec 2021 en coproducció amb el Lliure, neix a partir de Macbeth i és una al·legoria del poder de la paraula i el deliri de la imaginació. Compta de nou amb la interpretació de Pedragosa i s’afegeix l’actriu Paula Malia al repartiment.

Més informació, imatges i entrades a:Artículos relacionados
Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario