El Festival Grec fa 40 anys i, segons ha explica el seu director, Ramon Simó, busca més que mai convertir-se en una àgora on poder abordar els conflictes actuals. Amb una aposta decidida pels llenguatges híbrids, el festival presenta una programació de 141 espectacles, 48 dels quals de teatre, a més dels 16 de dansa i 8 de circ, que augmenten la presència respecte edicions anteriors. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, n’ha destacat la voluntat de recuperar «l’esperit inicial del Grec i un teatre que ens qüestioni» i ha celebrat que fins al 53% dels creadors siguin dones.
Una de les grans apostes del Grec és, un any més, el teatre internacional. No només l’exhibició, sinó la coproducció d’espectacles. Enguany 20 dels espectacles són internacionals, 7 dels quals coproduccions. Pel que fa la programació, destaca la tornada d’Ivo van Hove i la companyia Toneelgroep Amsterdam, que seran per quart any consecutiu a Barcelona, ara presentant La força oculta, un espectacle que, segons Simó, «és més Ivo van Hove que mai» i de plena actualitat, perquè «relata el conflicte entre dues cultures a una colònia holandesa d’Indonèsia». Silvia Calderoni presenta MDLSX amb la companyia Motus, un espectacle sobre la identitat sexual i de gènere a partir de textos queer i recursos audiovisuals. Luk Perceval estrenarà la seva versió de Platonov, de Txèkhov, un espectacle «que podrà agradar, o no, però no deixarà ningú indiferent», assegura Simó. L’argentí Mariano Pensotti portarà Cuando vuelva a casa voy a ser otro, un espectacle on les històries es traslladen a escena a través de cintes transportadores i en moviment circular.
Els creadors catalans hi seran presents amb propostes com Birdie, dels premiats Agrupación Señor Serrano, Y los huesos hablaron, de la Societat Doctor Alonso o Estació Tèrminus, de Ramon Simó i Magda Puyo. A més, també hi haurà una gran presència de teatre documental amb Lehman Triology de Stefano Massini, Port Arthur de Jordi Casanovas o Clàudia, on La Conquesta del Pol Sud s’endinsa a la vida d’una jove que relata en primera persona el drama dels nens robats a l’Argentina.
Com ja es va avançar fa unes setmanes, dos dels plats forts de la dansa seran Kibbut Contemporany Dance i Alonzo King Lines Ballet. Però a més a més destaquen propostes com Questcequetudeviens? d’Aurélien Bory, que després d’entusiasmar el públic barceloní amb Plexus, ara torna amb el retrat coreogràfic d’una bailaora de flamenc; i Appearance, dels holandesos United Cowboys, que parteixen de la nuesa del cos humà per mostrar la vulnerabilitat dels artistes a través d’un llenguatge proper a les arts visuals.
Per Simó, una de les petites joies de la programació del circ serà Aneckxander, un espectacle de petit format d’Alexander Vantournhout. Vestit amb només unes plataformes i uns guants de boxa, el ballarí recorre a la dansa i el circ per mostrar, a través del moviment, com es construeix una identitat. Seguint amb la hibridació amb la dansa, Adrien M/ Claire B presenten Le mouvement de l’air, on converteixen els tres ballarins en acròbates que desafien la gravetat acompanyats d’un món digital on les imatges permeten establir noves relacions amb l’espai i el temps. La pallassa Pepa Plana estrenarà nou espectacle, Paradís Pintat, i la companyia Rhum i Cia estrena nou espectacle, Rhumia.