Les claus de la temporada 16/17 del Teatre Lliure: 40è aniversari, artistes internacionals i compromís

Redacció

El Teatre Lliure ha tancat la temporada 2015-2016 amb 127.459 espectadors i un 89% d’ocupació: la millor temporada de la seva història. Ara encara la propera temporada, quan se celebrarà el 40è aniversari del teatre, amb el repte de mantenir «l’esperit del Lliure» i cercar «altres maneres de relacionar-se amb els espectadors». I és que Lluís Pasqual està convençut que si bé als inicis del teatre es va fer un pas important per fer caure el mur entre l’escenari i la platea, ara cal fer un pas més i eliminar la distància entre teatre i carrer. A més, el director del Lliure també té clar que no és moment de caure en la nostàlgia, sinó de fer i ajudar a fer teatre. És per això que han programat una temporada «al límit de les seves possibilitats», amb fins a 36 espectacles.

TEATRE_BARCELONA-temporada-lliure-REVISTA_1

LA CELEBRACIÓ DELS 40 ANYS

El Teatre Lliure fa 40 anys. I tot i que Lluís Pasqual està convençut que la millor manera de celebrar-lo és «fent teatre el millor possible i encetant molts fronts», hi haurà alguns actes de celebració oberts a tots els ciutadans. El tret de sortida serà dissabte 10 de setembre amb un Camí de festa que omplirà Montjuïc d’activitats i on es bufaran les espelmes del pastís. Al desembre s’inaugurarà una exposició audiovisual sobre l’activitat teatral dels 40 anys i més tard, al Saló del Còmic, s’hi presentarà un còmic per explicar, des d’una vessant més «canalla», la història del Lliure. A més, el 3 de juny, el Teatre Lliure s’avançarà a Sant Joan i organitzarà una revetlla amb música i mappings.

Ja dintre de la programació teatral, Lluís Homar dirigirà Les noces de Fígaro, un dels espectacles més emblemàtics del Lliure, dirigit per Fabià Puigserver el 1989. Homar, que aleshores va interpretar el paper de Fígaro, assegura que «el que em ve més de gust de fer és intentar transmetre aquell preciós esperit de vida i de teatre a un grup nou d’actors perquè puguin aportar tot allò de bo que el pas dels anys hagi afegit a l’exercici del nostre ofici». Aquests nous actors estaran encapçalats per Marcel Borràs, Mònica López, Joan Carreras i Victòria Pagès.

COMPANYIES, COMPROMÍS I GRANS NOMS DE L’ESCENA

Una de les apostes d’aquesta temporada és la cerca de nous llenguatges escènics. Un dels màxims exponents en serà la companyia Agrupación Señor Serrano que pesentarà, ni més ni menys, que tres espectacles: Brickman Brando Bubble Boom, el premiat A House in Asia i Katastrophe. També s’hi podran veure altres muntatges de companyies com ara Filla del seu pare, de la Companyia Solitària, hISTÒRIA dels Sixto Paz, Cúbit, de la Ruta 40, Rümia de Rhum&Cia, La maternitat d’Elna del Project Galilei o Ragazzo, de la Cia Tot Terreny. Projectes i textos que acompanyen una programació plena de propostes amb contingut social i polític, centrades en la guerra, l’individu i la societat. Lluís Pasqual dirigirà In memoriam, sobre la lleva del Biberó, interpretat pels nois de la Kompanyia del Lliure; les noies de la Kompanyia, per la seva banda, portaran a escena Revolta de Bruixes, de Benet i Jornet; i Teatro del Barrio i Alberto San Juan presenten Masacre, una historia del capitalismo español.

La temporada vinent també inclourà un Txèkhov dirigit per Àlex Rigola, Ivànov; L’ànec salvatge, d’Ibsen, a càrrec de Julio Manrique; Las personas del verbo, un homenatge de Joan Ollé al poeta Jaime Gil de Biedma; una adaptació de Jane Eyre dirigida per Carme Portaceli; la posada en escena de la titànica novel·la de Dostoievski Los hermanos Karamázov, a càrrec del Centro Dramático Nacional; i Hamlet de Pau Carrió i Pol López, que tornarà a fer temporada després d’exhaurir totes les entrades.

PROPOSTES INTERNACIONALS

El Lliure recupera també presència internacional. Kristian Lupa revisarà un dels textos fonamentals del dramaturg alemany Thomas Bernhard, Davant la jubilació, amb actors catalans; la companyia Ricci Forte presentarà dos espectacles: Macadamia Nut Bruttle i Still Life; la coreògrafa i ballarina Claire Cunningham mostrarà el seu Give me a reason to live; la companyia Forced Entertainment adaptarà les obres completes de Shakespeare; Luca de Fusco de la companyia Teatro Stabile Napoli presentarà una adaptació de la trilogia d’Orestes, d’Èsquil; i Milo Rau estrenarà Five easy pieces, un espectacle protagonitzar per nens en què explica el cas del pederasta i assassí Marc Dutrox.

Escrito por
Artículos relacionados
La Bella Otero desafía el verso a 'Prosopopeya'

La Bella Otero desafía el verso a 'Prosopopeya'

La compañía La Bella Otero, formada por Emma Arquillué y Pablo Macho Otero, presenta su nuevo espectáculo: Prosopopeya, una pieza multidisciplinar en verso que habla de la identidad y que […]

Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!