Una història real → Teatre-Auditori Sant Cugat
1/11/2019
Manca d’empatia en la relació pare – fill

Ahir, 31 d’octubre, vam anar a La Villarroel a veure UNA HISTÒRIA REAL del dramaturg i director PAU MIRÓ que ha estat estrenada aquesta setmana. Segons llegim en el programa de mà es tracta d’una proposta que vol reflectir l’ascens de l’extrema dreta en la societat, una obra contra Steven Bannon i els seus intents d’instaurar, amb finançament, partits d’ultradreta arreu. Segons comenta el director, la història està basada en fets reals, però no retrata als protagonistes.

I ho fa explicant el conflicte d’un escriptor (Julio Manrique) i el seu fill adolescent, (en Nil Cardoner). Després de la mort de la mare, l’escriptor publica una novel·la on parla d’ella i la seva mort. El fill no ho pot pair, creu que el pare mercadeja amb el seu dolor, i  adopta una actitud de rebel·lia trobant refugi en la ideologia de l’extrema dreta, adoptant consignes i comportaments supremacistes i xenòfobs.

Un text que presenta les contradiccions entre les idees i els fets i mostra la incapacitat de les persones de posar-se en la pell dels altres.

Laura Conejero és l’editora que intenta mitjançar en aquesta crisi pare-fill per evitar que repercuteixi en el seu objectiu d’aconseguir que el llibre de l’escriptor es publiqui i sigui un èxit. Al mateix temps reflexiona sobre el procés d’escriptura i de quina manera ella pot reconduir el procés creatiu d’un escriptor.

Mireia Aixalà és una psicòloga que treballa a Afers Socials i no pot ni vol justificar els fets que ha protagonitzat el fill de l’escriptor. Tracta d’ajudar però ni pare ni fill volen ser ajudats. La seva ràbia davant la impunitat d’uns fets ,que ella considera greus, farà que prengui alguna decisió poc convencional.

Una escenografia d’Enric Planas simple, que es transforma en els diferents espais: l’habitació del fill, el saló de la casa, l’editorial, el despatx d’Afers Socials … ajudats per la il·luminació de Jaume Ventura i l’espai sonor de Marta Folch (per cert, volem fer aquí un petit comentari, …. estàvem situats força enrere, a un lateral de la fila 9 de la grada B, i hem tingut alguns problemes seriosos d’audició).

Unes interpretacions molt acurades i que ens han agradat força, destacant la del jove actor Nil Cardoner que ens ha seduït des de la primera escena fent seu i creïble el paper que interpreta.

Un desenvolupament de la història que enganxa pel seu format de semi-thriller, ja que els espectadors no sabem que li diuen al pare quan rep la trucada telefònica que el destarota. De mica en mica anem copsant que hi ha al rerefons de la història i podem entendre una mica l’actitud hostil del fill envers el seu pare. Tots dos, marcats per la mort de la mare, s’allunyen dia a dia. Cadascú s’hi ha construït la seva realitat i viuen en un món fet a mida de les seves necessitats.

Una història que deixa temes sense resoldre, preguntes sense respondre, i molts temes oberts a comentar, però que potser per això, ens ha agradat força. Curiosament havent llegit opinions no massa positives d’alguns amics teatraires, i anàvem amb certa recança…. i per sort, la proposta ens ha sorprès molt favorablement …. això acostuma a passar sovint quan t’esperes el contrari.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Una història real

A partir de 28,00€
Comprar Entradas
Una història real

Pau Miró ecribe y dirige Una història real, un espectáculo con Julio Manrique, Laura Conejero, Mireia Aixalà y Nil Cardoner. 

Sinopsis

Gestionar un luto no es fácil. Pero sanar es una necesidad, una terapia beneficiosa para el alma para poder salir adelante. Cada persona encuentra su manera de llevarla a cabo, algunos lo consiguen solos y otros necesitan una pequeña ayuda externa. Pero ¿qué pasa cuando los vacíos emocionales y educativos hacen que un joven busque refugio desesperadamente? ¿Qué puede llevar a un joven de familia progresista a coquetear con la ultra derecha supremacista? ¿Es el miedo? ¿La soledad? O ¿la carencia de referentes sólidos?

Un adolescente que se siente desamparado e incomprendido. Un padre absorbido por su profesión. Un luto para gestionar. Una novela pendiente de ser publicada. Una butaca destartalada, llena de recuerdos, en medio del comedor. Un secreto que puede acabar con todo. Y al exterior, el mundo no parece ir mejor: el discurso del miedo coge fuerza, las grietas del pensamiento progresista son cada vez más grandes, el individualismo feroz impera. La clave es la supervivencia.

Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • David
  12345

  El text és molt bo i la interpretació també! Genial el treball interpretatiu del Nil Cardoner, m’ha sorprès gratament!

  01/12/2019
 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola
  12345

  A Pau Miró ningú podrà qüestionar-que les seves obres no ens posen davant de la realitat. En aquesta ocasió ha teixit una altra que barreja temes tan dispars com un conflicte paternofilial, un avís sobre el perill de l’auge de la pensada ultra i xenòfob i una reflexió sobre els límits de l’autoficció en la literatura. Sempre és d’agrair que s’apunti molt amunt, tot i que el resultat pot ser que no arribi a assolir iguals cotes. És el cas de ‘Una història real’, una peça construïda gairebé com un ‘thriller’ en què l’espectador ha d’anar desgranant les claus que li proposa Mirò. Un text potent que presenta les contradiccions entre les idees i els fets i mostra la incapacitat de les persones de posar-se en la pell dels altres. Una història que deixa temes sense resoldre, preguntes sense respondre, i molts temes oberts a comentar, però tot i aixís t’enganxa des del principi. https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/11/29/una-historia-real/

  01/12/2019
 • Rosa M. LLAUSÍ i SELLÉS
  12345

  Et va conèixer la realitat que de vegades intentem amagar amb les coses fictícies, un rebombori de pensaments et venen al cap, de com malament podem arribar a fer les coses. Molt recomanable

  03/11/2019
 • Josep Oliva Sasé
  12345

  Avui he estat a La Villarroel veient aquesta obra que ha escrit i dirigeix ​​Pau Miró. Ens parla de la mala relació que es crea entre un pare i el seu fill arran de la mort de la mare. Mentre el pare es refugia en la seva professió d’escriptor el fill desfoga el seu dolor amb actes violents i apropant-se a la ultradreta. Una psicòloga social, arran d’uns escrits que troba posa en avís al pare per trobar solucions i acostar la relació pare / fill. El text que podria resultar interessant en cap moment m’ha emocionat i potser pels llargs diàlegs se m’ha fet molt feixuc. El final tanmateix precipitat, aporta molt poc. Gairebé sense escenografia, només una taula amb cadires i un banc, resulta freda i tampoc ajuda en res. El millor i tampoc és per tirar coets, és la interpretació. Manrique està correcte però en infinitat d’ocasions ha estat millor, Conejero i Aixalà fan un bon treball encara que els seus papers són secundaris i el que m’ha sorprès gratament és Nil Cardoner que treu amb nota alta el seu personatge de fill. En definitiva no puc dir que m’hagi avorrit però sí que esperava molt més.

  31/10/2019
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Una historia real.
  Una historia sobre un escritor y su hijo.
  Ambos intentan superar el luto de la mujer y madre de la familia.
  El marido se abstrae con su trabajo, su próxima novela. El hijo en cambio vierte su rabia en actos violentos racistas y se acerca peligrosamente al pensamiento de ultraderecha.
  Una historia sobre cómo ser padre y como ser hijo.

  A ver… parto de la base que la historia me resultaba atractiva. Pero La puesta en escena me ha chocado un poco. No he entendido esos momentos de monólogo micrófono en mano.
  Los actores correctos pero sin nada que resaltar. Si un caso el joven Nil me ha sorprendido gratamente con su interpretación. Manrique, Conejero y Aixalà no serán recordados por mí por esta actuación.
  Como punto muy negativo el final de la historia y de la obra me ha parecido muy precipitado y poco revelador. Como si todo lo que nos han contado se arreglara en un minuto y aquí no ha pasado nada.

  30/10/2019
 • maría j gonzález mondaza
  maría j gonzález mondaza
  12345

  Los intérpretes eran molt bons

  28/10/2019
Artículos relacionados
Pau Miró estrena 'Una història real' en La Villarroel, un drama sobre el ascenso de la extrema derecha

Pau Miró estrena 'Una història real' en La Villarroel, un drama sobre el ascenso de la extrema derecha

24 octubre 2019

El dramaturgo y director Pau Miró estrena esta semana su nueva obra Una història real en La Villarroel. Según ha explicado en rueda de prensa, se trata de una propuesta con […]

Únete a TB
Ya somos más de 80.000 usuarios. ¿Te apuntas?

Ya hemos regalado más de 2.500 entradas

Únete gratis a Teatro Barcelona y disfruta de:

Ventajas

Sorteos y promociones

Calendario TB

Toda la cartelera a un vistazo

Newsletter

Semanal con toda la actividad teatral

Usuario TB

Valora espectáculos, lístalos y sigue amigos

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.