Sempre pensem que els musicals de Broadway estan plens de glamour, lluentons i històries divertides o profundament emotives. Els anys ens han fet veure que hi ha musicals de molts tipus, però el que potser no sabíeu és que hi ha una vessant freakie amb històries sorprenents, esbojarrades i fins i tot molt gamberres. Podríem parlar de musicals de terror còmic com Evil Dead o Bad Boy, però també d’obres més conegudes –però no menys estrambòtiques- com La botiga dels horrors, Hedwig and the angry inch, Spamalot o The book of mormon. De totes elles, però, The Rocky Horror Show en seria la reina absoluta. Es va produir l’any 1973 a Londres, i encara que neix com un producte molt petit aviat es converteix en la peça de culte que és avui en dia. De fet, només dos anys més tard es fa la versió cinematogràfica que tots coneixem, amb Susan Sarandon, Tim Curry i Richard O’Brien en el repartiment.
Vista a dia d’avui és cert que traspua una psicodèlia molt dels setanta, però s’ha de reconèixer que és part del seu encant i de la seva història. A part, la trama de llibertat sexual encara funciona, malgrat que estigui revestida amb alienígenes i una pàtina de sèrie B que és la que li acaba donant la seva imatge. Una imatge potent, divertida i amb molts travestismes, que en el fons són el segell amb el que el musical vol ser recordat i reivindicat.
També cal dir, a sobre, que el musical és ara mateix un fenòmen que sobrepassa els límits de l’escenari. De fet, sempre ha estat un espectacle molt interactiu, i a molts llocs el públic ja hi va amb tot el que necessita per jugar amb els personatges i passar una estona única. A Barcelona es van fer diverses sessions de sing-along amb la versió cinematogràfica (algunes d’elles al Teatre Guasch o al Phenomena), però també dues versions teatrals molt especials: la de Ventura Pons en el Romea (1977) i la de Ricard Reguant a l’Arnau (1996), amb Mireia Portas i Marta Ribera, entre altres.
La companyia que el representa ara al Coliseum -la mateixa que porta temps representant-la a Londres- és realment un plaer per a tots aquells que estimem el gènere. Dona igual el que cantin, el que ballin o l’argument que defensin els actors i actrius, perquè ho fan tot amb tanta entrega i professionalitat que no els hi pots posar ni una pega. De fet, tot sona a les mil meravelles i a vegades et dona la sensació que estàs al West End. I és que escoltar i veure a artistes com Stephen Webb, Haley Flaherty, Richard Meek, Alex Morgan o Darcy Finden és realment un regal. No el desaprofiteu, perquè d’aquests regals no en venen gaires al nostres teatres.