Puto

Una opinión de Miquel Gascon Baz
Miquel Gascon Baz
Puto
7/06/2019
Denunciar la discriminació sexual, a través del cos

Ahir dijous dia 6 era nit d’estrena a La Badabadoc, “PUTO”, una peça de teatre-dansa argentina d’Ezequiel (Keko) Barrios.

“PUTO, Catarsis, hecho artístico y acto politico” està creada i interpretada per Keko Barrios que ens diu que aquesta peça es tracta d’una proposta unipersonal que explica el que sent un homosexual reprimit que encara viu dins de l’armari, un puto, un maricón que no s’estima a si mateix i es baralla amb el seu propi desig, que no vol ser el que és.

Un treball que respira sinceritat des del minut zero, una mirada que atrapa, un moviment que inspira tendresa i a moments rebuig, tot alhora, on l’artista s’exposa sense límits, sense pudor.

Una gran entrega, al límit de la resistència física. Amb la paraula ens expressa verbalment el que també ens explica amb les imatges projectades, amb la música i amb la dansa. Escenes de nuesa, llenguatge cru on ens parla dels seus malsons i de les conseqüències de la discriminació patida en sortir de l’armari. La mare, el pare, la germana, els amics, la societat, ……

Magnífica la música escollida de “Sonrisas y làgrimas” que lliga amb un dels seus somnis i la il·luminació que avui han estat a les mans d’Àngel Grisalvo.

Keko Barrios és coreògraf, ballarí, actor, docent i gestor cultural. Llicenciat en Composició Coreogràfica, va crear aquesta peça a partir de la tesina de graduació l’any 2016. “PUTO” és una composició coreogràfica que parla de la discriminació a través del cos, dibuixant un personatge que és alhora víctima i botxí. Un procés creatiu que va durar nou mesos.

Des de l’any 2005 participa en creacions escèniques i des de 2009 dirigeix la companyia Odoia, que investiga la fusió de danses tribals africanes amb elements contemporanis explorant totes les possibilitats que ofereix el llenguatge de dansa-teatre.

Una peça creada a manera de catarsi personal per a un públic adult i adolescent que ha estat representada a totes les províncies de l’Argentina i ha viatjat a Mèxic, Bolívia i Uruguai, iniciant ara la seva gira per Espanya i Europa. L’obra va estar cancel·lada al Brasil per considerar que la vida de l’actor podia estar en risc, davant la creixent violència amb el col·lectiu LGBT.

Com el mateix creador manifesta el teatre és un art viu, tant viu que mor en acabar la funció. A cada funció de PUTO passen coses diferents que no passen a la tele o en un telèfon. Keko Barrios és un apassionat de l’adrenalina del moment, del fet teatral. Per ell pujar a l’escenari és una experiència única i irrepetible. I per nosaltres, que ho veiem en aquest espai màgic, es converteix també en una experiència única on la sinceritat que transmet és “a tocar”.

Estarà a La Badabadoc fins al diumenge 16 de juny. Tant de bo, en un futur, ens pugui mostrar altres espectacles seus.

Per poder veure la ressenya original, només cal que cliqueu en aquest ENLLAÇ

 

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Puto

PUTO. Catarsis, hecho artístico y acto político es una obra unipersonal de teatro físico que indaga en el imaginario de un homosexual aún dentro del armario. 50 minutos de vivencias de alguien que no se acepta a sí mismo, alguien que no quiere ser quien es. Interpretado, creado y dirigido por el artista argentino Ezequiel Barrios. 

Sinopsis

Puto, maricón, homosexual, nena, mariquita, un puto reprimido, un alcohólico que esconde la petaca debajo de la almohada, un adicto al juego. No se puede confiar en él, no tiene amigos de verdad. Él es un puto reprimido rebotando en un armario. Un tipo con una doble vida. Miente, oculta, actúa, simula, manipula, siempre insatisfecho. Esto es PUTO una obra de teatro físico que atraviesa mil estados, físicos y emocionales. Monólogos, proyecciones y danzas de diversos estilos interpretados por un cuerpo que grita PUTO desde sus entrañas.

Escenas de desnudez, lenguaje crudo en el cual se cuentan las pesadillas a las cuales pueden llevar los hechos de discriminación. El imaginario de un PUTO dentro del armario construido en un universo en el que dialogan lo afro y lo contemporáneo. Movimientos de danzas de matrices africanas fundidos con otros contemporáneos, lo afrobrasileño y lo criollo, lo antiguo y lo moderno, danza y teatro, todos pares de elementos que alguna vez estuvieron separados y en PUTO están más que mezclados, revueltos.

RECONOCIMIENTOS

Obra recomendada por la Federación Argentina LGBT, fue estrenada el 2016, y aunque ha sido obra ganadora de diferentes certámenes latinoamericanos como el FAUNA 2017, Festival Otras Latitudes o el Festival Internacional de Danza Contemporánea, también ha sido censurada en Brasil por considerar que la vida del actor podía estar en riesgo.

Vídeo
Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Lali
  12345

  Me ha encantado ver Puto la semana pasada, es un trabajo extraordinario un bailarín y actor increíble que lo da todo desde el minuto 1 hasta el final!Solo quedan 4 funciones:)
  Gracias por venir a BARCELONA y esperamos ver más cosas tuyas por aquí!

  12/06/2019
 • Alba Palahí
  12345

  Puto és un espectacle que barreja el teatre amb la dansa contemporània. Un treball extremadament físic i un excés d’energia per part d’un únic actor, que aconsegueix una plasticitat magnífica fusionant-se amb diferents estils de música dels diferents continents.
  Però alhora també és un monòleg que denuncia la violència inhumana que pateix el col·lectiu homosexual arreu del món, portant a aquest autor, director i actor argentí a actuar i a parlar amb una desinhibició total i sincera, fruit de l’enorme violència i opressió que ha patit a causa de la seva orientació sexual.

  10/06/2019
Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.