Ficció i realitat al Lliure de Gràcia

Please, continue (Hamlet)

Please, continue (Hamlet)
31/01/2016

Ficció encarnada per actors i realitat a càrrec de professionals de la justícia.

Aquest cap de setmana el Lliure de Gràcia s’ha convertit en una sala de judicis on hi ha hagut un procés judicial amb veritables professionals: la jutgessa (Marisa Maurel), l’advocada (Eva Labarta), el fiscal (Félix Martín), l’agent judicial (Irene Sánchez), el forense (Xavier Bernal) i el psiquiatra (Luís Borrás Roca), persones que en les seves vides privades exerceixen cadascun d’ells, aquestes professions.

Tres actors interpretaran els personatges ficticis: Hamlet, l’acusat (Pol López), Gertrudis, mare de l’acusat (Mercè Arànega) i Ofèlia, filla de Poloni (Maria Rodríguez). Els espectadors hem estat part del jurat popular, tot i que al final, s’ha escollit entre tots els assistents a nou membres del jurat, que durant vint minuts han entrat a una sala a deliberar sobre si Hamlet era o no innocent de la mort de Poloni. Veredicte final: set vots d’innocència i dos de culpabilitat.

Please, continue (Hamlet), és un projecte de Roger Bernat i Yan Duyvendak, que porta rodant per diferents països des del 2011. Es tracta d’un muntatge que es desenvolupa com en els tradicionals mock trials (casos en forma de judici que es realitzen en forma d’exercici, sota la forma de justes oratòries).

No hi ha text, sinó un dossier d’instruccions o esquema dramatúrgic que els actors i professionals hauran de seguir; la resta improvisació, i la decisió final del jurat popular. La llei els hi demana, sobre de tot, una decisió objectiva amb proves raonables.

Proves, testimonis, l’anàlisi d’un psiquiatre i les anotacions d’un forense.

A Please, continue es vol qüestionar el rol dels jurats públics en els tribunals de molts països. Curiosament les dades que ens han donat sobre el resultat final en cada país. En més de 70 ocasions Hamlet s’ha declarat culpable, amb condemnes de entre tres mesos a tretze anys! En una cinquantena ha estat declarat innocent. Durant aquests dos dies al Lliure de Gràcia, en totes dues ocasions Hamlet ha estat declarat innocent.

Ha estat una experiència en que he gaudit moltíssim, dues hores que se m’han passat volant.

← Volver a Please, continue (Hamlet)

¡Enlace copiado!