Núria Guiu: Likes

18/02/2018

Els “m’agrada” de les xarxes, transformats en dansa

Feia forces dies que no valoràvem un espectacle amb la màxima qualificació “voltaire” de 5 cargols, però per sort ahir vàrem poder gaudir d’un espectacle de dansa, “LIKES”, que ens va semblar una petita joia o potser millor dit, un petit bombó de xocolata negre, que vàrem paladejar amb fruïció.

La coreògrafa i ballarina Núria Guiu es va formar a la companyia IT Dansa de l’Institut del Teatre, però actualment ja és reconeguda internacionalment; per posar algun exemple recent, ha treballat fa pocs dies amb la formació sueca Cullberg Ballet al Mercat de les Flors o també amb la francesa Gisèle Vienne i la noruega Ingri Fiksdal.

LIKES és un projecte en Residència a la Sala Hiroshima, Sala a la que està associada Núria Guiu des de l’any 2015, fet que segons ella mateixa li dóna una certa estabilitat a la seva carrera en solitari.

LIKES ha estat seleccionada (entre centenars de candidates) per la plataforma europea Aerowawes com una de les millors peces del moment i es presentarà a Bulgària durant el mes de març davant de programadors de tot el món.

Quan ja estàvem els espectadors preparats per veure l’espectacle, Núria es dirigeix a nosaltres, ens saluda i s’asseu davant del seu ordinador. Diu que abans ens vol explicar el procés de creació del que després veurem … i efectivament ens dóna tot tipus de detalls. Ens pregunta directament qui tipus d’objectes materials o immaterials veiem relacionats amb un cert prestigi social… en principi, lògicament silenci… però a poc a poc diem el que ens ve al cap… un iPhone, una bona moto, un tot terreny … fins i tot un diu “temps de gaudi”. Núria ens fa veure que tot això té molta relació amb el nostre nivell econòmic.

Des de fa un parell d’anys, Núria Guiu estudia antropologia, i això l’ha portat a indagar en el món de la cultura digital, les xarxes socials i la seva relació amb el poder econòmic. La seva investigació relaciona els LIKES que utilitzem a les xarxes amb la comercialització del cos, des del precís moment que moltes empreses s’han adonat que poden utilitzar els “m’agrada” a fi d’aconseguir rèdits econòmics.

El seu espectacle LIKES l’ha plantejat a partir dels “m’agrada” d’un parell de “mons” que l’interessen, per una banda el món de ioga (una de les pràctiques físiques amb més seguidors a internet a través d’un munt de tutorials, que ensenyen la tècnica per poder-la practicar a casa) … i per l’altre, el món dels “cover dance” tan popular als països asiàtics i també a Estats Units, on milers de persones anònimes imiten els balls de famosos i pengen els seus vídeos a internet.

Ella mateixa a través del seu ordinador manega els efectes de llum i so… i fins i tot ens mostra com interactua amb els efectes amb fum. A poc a poc i a mesura que transcorre l’espectacle es va despullant i no únicament físicament sinó en tots els sentits, i ens mostra l’ésser humà que porta dins seu.

Difícilment podem explicar per escrit les emocions que un espectacle de dansa pot transmetre, on l’única coreografia que veiem són els moviments del cos d’una sola persona, moviments lents, gairebé estàtics, o sincopats i brutalment frenètics.

Feia temps que no gaudíem tant d’un espectacle de dansa, absolutament magnífic malgrat la seva petitesa, perquè és d’una sensibilitat exquisida…. i potser el millor de tot és que la mateixa protagonista ens ha explicat el perquè de tot plegat… i això no té preu.

La nostra valoració 10 sobre 10

Per veure la ressenya original, només cal que cliqueu en aquest ENLLAÇ


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Núria Guiu: Likes

Núria Guiu: Likes

Núria Guiu llevó a Aerowaves el que fue, sin duda, uno de los espectáculos más aclamados de la pasada edición. Creada en residencia y estrenada en la sala en la temporada 2017/2018, Likes ha atraído el interés de distintos festivales en Europa y Asia. A medio camino entre la lecture performance y la danza, esta pieza es una aproximación antropológica a dos tendencias extendidas por las redes sociales: el cover dance y los vídeos de yoga. Al empezar, el público se encuentra en una especie de conferencia sobre el motivo de estudio: los likes como bien de consumo. Esta disertación, inspirada en la propia experiencia de la artista como estudiante de antropología, da lugar a una demostración física sobre el material abordado. Con una mirada astuta, sentido del humor y un cuerpo eficazmente entrenado, Guiu es capaz de transitar de lo pop a lo sacro y de construir mediante el movimiento una imagen de nuestra sociedad y su búsqueda de sentido.

Vídeo

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • Alba Villa
  Alba Villa
  12345

  MARAVILLOSA!

  12/03/2019
 • Lola
  12345

  uau!

  14/01/2019
 • Nil Martín
  Nil Martín
  12345

  Núria Guiu, artista resident a la Sala Hiroshima, va presentar el cap de setmana passat en aquest espai el seu últim projecte, Likes, una magistral peça de dansa que indaga en la relació entre els likes a les xarxes socials i certes actituds i dinàmiques corporals.

  19/02/2018
 • Marga
  12345

  Intens, proper, directe. Quedes atrapat des del primer moment. Art i creativitat per totes bandes. Simplement magnífic!!!!!

  17/02/2018
 • xavi conesa
  12345

  Els espectacles de Nuria Guiu, que tenim l’oportunitat de seguir, espectacles de factura impecable. A les seves obres destaquen la força del moviment i la gestualitat extrema com transmissors d’emocions profundes. En aquestes ocasiónes, buscava un nou tipus de llenguatge, on s’albiren els seus esforços i el seu intens treball previ.
  Tot s’hi val si transmet emoción. El més curiós és que en aquests espectacles sorgits de coses molt diferents, tot acaba tenint una unitat. La foscor afavoreix la complicitat. La proximitat i la simpatia es retroalimenten.
  Aportacions inestimables de Núria Guiu al món de la dansa contemporània

  11/02/2018
 • Josep Maria
  12345

  Vaig tenir l’oportunitat de veure aquest espectacle en la seva anterior posada en escena (crec que va ser per l’abril). Em va agradar molt. Em va semblar una proposta atrevida i actual. Molt entretinguda i que ajuda a entendre la dança. La Núria Guiu demostra ser una excel·lent ballarina i fa honor al seu excel·lent currículum.

  07/02/2018

Artículos relacionados

'Likes': La teva imatge, en venda

'Likes': La teva imatge, en venda

15 Octubre 2018

Per Jordi Sora Va ser una de les sorpreses de la temporada passada: Likes, de Núria Guiu. Artista associada a la Sala Hiroshima, encerten absolutament reprogramant-la. És una peça de […]

Leer más... r