Colors a Catalunya per composar un nou escenari

Mexicatas

Mexicatas
03/12/2019

El títol ja ens diu molt: assistirem a una fusió cultural. Com és viure lluny de casa, a un lloc amb una cultura diferent? I més concretament: com és viure a Catalunya venint de Mèxic? Aquí tothom ens sentim identificats en alguna de les propostes que fan i interpel·lats. Sigui com a catalanes, com a mexicanes, com a migrants de prop o de lluny, hi ha particularitats i generalitats. De fet en l’obra n’hi ha històries i vivències personals que, quan compartim, veiem que són col·lectives i, fins i tot globals.

Amb una escenografia i un vestuari colorit, treballat però al mateix temps senzill viatgem d’escenes més realistes a d’altres més metafòriques. A través de cançons en directe de composició pròpia i adaptades, coreografies (moments corals nets i mil·limetrats de gran bellesa i potència), monòlegs ( puntuals, no és una obra testimonial),..vivim en proximitat què és ser mexicana a Catalunya. I és d’aquesta manera que podem aprendre molt sobre l’altra cultura però també sobre la nostra, a partir d’aquesta mirada externa que arriba sense referències i ens comparteix que veu i com se sent. L’obra, en aquest sentit no té reserves en dir les coses tal i com són, en un sentit i en l’altre. Porta sobre l’escenari clixés d’una banda i de l’altra de l’oceà per veure quant hi ha de cert o d’estereotip, i no té cap problema en ser crítica d’un costat i de l’altre, amb un humor negre molt fi. Molt d’humor per parlar de situacions dures, tot i trobar-nos també moments de molta càrrega emocional i de pèls de punta.

Vuit dones, cadascuna amb la seva personalitat, la seva manera de viure la migració, les diferents causes i conseqüències d’aquesta, els múltiples punts de partida i situacions personals. Totes mexicanes a Catalunya. Cadascuna el seu color. Cadascuna el seu vestit negre. Cadascuna la seua essència. Cadascuna la seua paraula per definir Mèxic i per definir Catalunya.

Obra exemple de la bellesa que pot sorgir de les barreges quan, lluny de marginar, senyalar, discriminar, fer el buit, i d’altres actituds que neixen de pors i inseguretats, busquem compartir, sumar, aprendre i aportar cada part elements, llavor de noves creacions ( i no només parle de les artístiques!).

← Volver a Mexicatas

¡Enlace copiado!