Lluís Pasqual: Medea

8/05/2018

De l’amor a l’odi només hi ha un pas

“Medea” és una tragèdia que forma part de la tetralogia “Les tragèdies Filoctetes i Dictis, i el drama satíric els Segadors” d’Eurípides. La que podeu veure al Lliure és una versió d’Alberto Conejero i Lluís Pasqual a partir de la Medea d’Eurípides i la de Sèneca, i  on també s’aprecia l’influencia i algunes imatges de la versió cinematogràfica “Medea” de Lars Von Trier estrenada al 1988, ( una pel·lícula que si no heu vist, us recomano de veure-la).

“Medea” és la història d’una dona enamorada, una dona que ho dona tot per amor i que és traïda per l’home que més estima en aquest món, Jasón, el seu espòs.

L’obra se’ns planteja des de la mirada de Medea , en el moment en que ella és abandonada pel seu espòs. El sentiment d’odi i venjança en aquesta obra són d’una dimensió tràgica insuperable, com a conseqüència d’un amor immesurable que ha estat traït. Ja ho diuen que de l’amor a l’odi només hi ha un pas.

Medea sempre ha estat un dels personatges que més m’ha fascinat.

“Medea” està plena de diàlegs colpidors, àcids i punyents que no deixen l’espectador indiferent. Sota la magnífica direcció de Lluís Pasqual , els espectadors veiem la increïble transformació que fa l’Emma Vilarasau del personatge de Medea. Realment és impressionant l’evolució i transformació del personatge. De manera subtil, quasi imperceptible. Moviment, expressió i to en constant transformació. Són molts els sentiments que es poden veure en la transformació de Medea. Amor, odi, còlera, menyspreu, compassió, venjança. L’Emma Vilarasau ha fet una interpretació extraordinària.

“Medea” és el retrat d’una societat masclista representada en el personatge de Jàson. Medea defensa la condició de dona i mostra una visió despectiva envers el sexe masculí. Medea és el retrat d’una dona traïda, que no es conforma davant la infidelitat i no està disposada a aguantar-ho. Medea és la mare embogida que mata als seus propis fills per venjança. Actual? Dons sí, per desgràcia en l’actualitat encara es parla de masclisme i les noticies parlen de violència de gènere i de l’assassinat de nens, víctimes d’algun dels seus progenitors, davant un atac de ràbia, per fer mal a la seva parella.

Ha estat un treball en equip extraordinari. Bona direcció, interpretació, text; una posada en escena és espectacular ( llum, efectes especials, projeccions,…) , en fi un espectacle d’aquells que en diem rodó.

Penso que és un imprescindible que ningú s’hauria de perdre. Malauradament les entrades estan exhaurides, així que us haureu d’esperar a veure si es torna a programar.

El públic dempeus hem aplaudint entusiasmats durant una bona estona.


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Lluís Pasqual: Medea

Lluís Pasqual: Medea

Espectáculo ganador del Premio TB de la temporada 2017-2018 en la categoría de Mejor actriz, a Emma Vilarasau. 

Emma Vilarasau es Medea, una reina, una extranjera, tal vez una bruja. El destino la convierte en desarraigada y ella decide desencadenar la tragedia. Un clásico tan convulso como nuestro presente.

Fotos

Lluís Pasqual: MedeaLluís Pasqual: MedeaLluís Pasqual: MedeaLluís Pasqual: Medea

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • Marta Turu
  12345

  He trigat dies en escriure l’opinió sobre Medea intentant digerir-la poc a poc, esperant trobar-li algun punt ocult en la retrospecció i des de la distància… Sense massa èxit.

  L’escenografia inexistent (la pantalla digital en la que es projecta ocasionalment algun pla marítim és imponent, però forma part més de la tècnica audiovisual que no pas de l’escenografia pròpiament) centra l’absoluta atenció del públic en una actuació que, almenys en el meu cas, no s’arriba a creure. És cert que s’ha de tenir en compte la dificultat que deu comportar realitzar tota una obra de teatre completament xopa com ho fa l’Emma Vilarasau (i no menystinc el seu esforç); visualment queda espectacular, però fins a quin punt cal que s’amari de cap a peus?

  Des del meu punt de vista, el problema és que no dóna treva. Des del primer instant fins a l’últim la seva actuació és dramàtica, duta sempre al límit, sense disminuir d’intensitat en cap moment. No es pot titllar de sobreactuada (suposo que deuen ser requeriments de la direcció), però tant de prec, plors i penúries impedeixen creure’t-ho més enllà de la primera mitja hora.

  El text i l’evolució de l’obra són àgils, i la resta d’actuacions, realment encertades; en un conjunt no es pot catalogar de mala representació. El final és colpidor, però tot i així vaig sortir-ne buida.. I amb la sensació que virant lleugerament l’enfoc de la direcció, les coses podrien haver resultat molt diferents.

  09/05/2018
 • maría j gonzález mondaza
  maría j gonzález mondaza
  12345

  ¿Por qué grita tanto Medea? ¿Por qué se le entiende tan poco? ¿Por qué ese sufrimiento bajo el agua que me hace sufrir más por la actriz que por la protagonista, sus posibles futuros resfriados, sus cuerdas vocales desgañitadas? Y mira que es potente el texto en sí, en fin. Mala suerte.

  02/05/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Básicamente creo que estamos delante de uno de los montajes fuertes de la temporada!
  En tan solo una hora consigue emocionar y sorprender al espectador con poco más que el talento de Vilarasau y un poco de agua. Nada más…
  Sin lugar a dudas la Vilarasau se supera. Ya no solo grita (qué siempre nos quejamos de que la pobre solo sabe gritar) sino que emociona, se abre en canal a los espectadores y da el 100% de ella misma. A mí me ha cautivado!!
  El resto de actores está correcto pero con la jefa al frente se quedan en un mero acompañamiento.

  PD: sería genial que se repartiesen chubasqueros para las primeras filas porque he ido a la peluquería para nada! Gracias jajajaj

  21/04/2018
 • Hèctor Fibla Ferrà
  12345

  Obra per a una actriu superlativa com la Emma Vilarasau. Una tragèdia reduïda al moll de l’ós però mantenint tota la força expressiva.

  16/04/2018
 • JOSEP OLIVA SASÉ
  12345

  Avui al Lliure he vist aquesta tragèdia grega que dirigeix ​​Lluís Pasqual i que juntament amb Alberto Conejero han fet aquesta versió que barreja textos d’Eurípides i Sèneca. Fugint de la retòrica d’aquests textos clàssics grecs per passar a un llenguatge creïble i pensat per al segle XXI, i on no falten referències a temes tan actuals com poden ser el feminisme, la violència de gènere i fins i tot el fet de sentir-se estranger, ens parla de Medea, aquesta dona que en sentir-se repudiada pel seu marit Jasó, i en un atac de gelosia mata els seus propis fills. L’obra té un suport audiovisual i una banda sonora en la qual destaca El lament de Dido de Dido i Enees de Purcell així com fragments de Radiohead, Metallica i Queen. L’escenografia diàfana i buida però amb uns efectes d’aigua i llums espectaculars. Pel que fa a la interpretació Emma Vilarasau en una obra que sembla pensada per a ella, m’ha semblat sublim, crida si però el personatge ho requereix i no cau en cap moment en la sobreactuació, més si tenim en compte en les condicions que ho fa amb la roba amarada d’aigua tota la representació. La resta d’actors correctes però tenen molt poca participació. Llarguíssims aplaudiments merescuts. Un imprescindible.

  13/04/2018

Artículos relacionados