La veritat sobre el cas «Quichote»

Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha

Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha
16/07/2017

Diu Sanson Carrasco al principi de la segona part del Quijote quan el propi Don Quijote li pregunta sobre les expectatives dels lectorsal voltant de la possibilitat que n’hi hagués una de segona part: “Vengan más quijotadas, embista Don Quijote y hable Sancho Panza, y sea lo que fuere, que con eso nos contentamos”. El fet que Sansón Carrasco parli des de dins de la novel·la ens dóna la mesura de fins a quin punt Cervantes va voler barrejar i diluir, de fet, les nocions de realitat i ficció a la seva obra.

Sortie de Sécours i Gataro han unit forces des de Quebec i Barcelona per abordar amb ironia el tema i per posar de manifest que, sovint, és una discussió estèril, però sempre divertidíssima. La ficció forma part de la realitat, no van paral·leles, sinó que estan imbricades, i la majoria de les vegades es confonen. Philippe Soldevila i Víctor Álvaro amb tot el sentit de l’homor del món juguen a extraure els personatges de l’obra i fer-los parlar des d’una mena de «fora de temps» sobre el Quixot i tot el que l’envolta. Tints de documental per posar en evidència l’embolic i potser la tossudesa amb què afrontem l’assumpte des de fa quatre segles.

La riquesa de recursos (audiovisual, titelles…) permet desdoblar personatges i enfrontar-los entre sí, les parelles dic, en una hàbil giragonsa que juga a favor fins al final de l’obra. El mateix títol, amb tota la seva càrrega irònica, es permet el luxe de parlar de les «veritables» aventures i col·labora a l’afany dels autors de desfer la falsa dicotomia realitat vs ficció.

El muntatge té altibaixos, en part, per la pròpia ingenuïtat del plantejament. Potser en el top 5 dels motius literaris més estudiats i amb més pàgines en revistes acdèmiques i en manuals en totes les llengües sigui el de la ficció i la realitat al Quijote, i, tot i les virtuts que ja hem comentat, sobrevola una actitud un pèl naïf que sembla deixar-ho tot a la comicitat que siguin capaços d’imprimir els actors i les actrius.

En qualsevol cas, a Les véritables… hi ha traces de bon teatre, de risc i de ganes de passar-ho bé.

← Volver a Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha

¡Enlace copiado!