Altre cop torno a confiar en el nou muntatge de la companyia Sixto Paz, a la que sempre segueixo, tan pel seu tarannà, com per les seves propostes engrescadores i originals a l’hora promocionar els seus espectacles.
Sixto Paz van ser pioners en el sistema de pagament a través de la taquilla Inversa a la mateixa Sala Beckett. Amb Bruno&Jan a part de portar les entrades a domicili, vam haver de dir una contrasenya per poder entrar a la sala del Maldà. En aquesta ocasió la sorpresa no ha estat menys, l’espectacle comença a casa. Després d’adquirir les entrades, vaig haver d’enviar un correu electrònic, avisant que ja les tenia comprades. Durant els dies previs a la funció, vaig rebre tres correus electrònics, que em van traslladar a les classes del professor Vinyals de l’obra. La funció havia començat!
hISTÒRIA és un text inèdit de Jan Vilanova, dirigit per Pau Roca, que ens parla sobre l’amistat, l’amor i el compromís humà. Els tres protagonistes són en Gerard, un jove universitari (Pau Roca), el seu professor d’història (Miquel Gelabert) i la Sophie, la filla del professor (Vicky Luengo). Tota la trama gira al voltant de la investigació que ha de fer el jove estudiant, sobre l’afusellament de l’historiador francès i resistent antinazi Marc Bloch, assassinat per la Gestapo el 16 de juny de 1944. L’autor juga amb dos moments en el temps, fent continus salts endavant i en darrera, un durant l’afusellament d’en Bloch (1944) i l’altre al present amb el professor, la filla d’aquest i l’estudiant.
Els espectadors vivim la història lluny dels fet, dates i noms. Ens quedarem amb el que va passar, no com va passar, ni el perquè; la història és molt diferent des del costat en que s’explica. Precisament, una de les claus de l’obra és fer-nos veure, com la història pot explicar-se de maneres molt diferents, segons la seva interpretació o narració. De fet a hISTÒRIA podem veure tres vegades els mateix fet (l’afusellament de Bloch), però amb tres versions ben diferents. Quina és la veritable?
Tots tres actors fan una feina increïble, tot i que haig de reconèixer que la Vicky Luengo em va sorprendre moltíssim, va ser impressionant veure amb quina força escènica s’entregava en el seu paper, mostrant-nos una noia enèrgica, rebel, fràgil i seductora a la vegada.
Amb aquesta obra en Jan Vilanova ens convida a reflexionar sobre la feina de l’historiador. L’historiador no es pot limitar tan sols a recopilar fets històrics, perquè els fets, en si mateixos, no revelen la història. La relació entre els diferents fets és la clau, és a les hores quan l’historiador fa la seva feina ( plantejar i estudiar les diferents dades, per extreure’n la relació que hi ha entre elles). Fascinant!!
No us ho penseu, us asseguro que paga la pena d’anar-hi. hISTÒRIA és d’aquelles obres que va més enllà del propi teatre, ja que de camí a casa i durant una bona estona, us farà debatre i reflexionar sobre el que és i significa per vosaltres la història, i de pas replantejar-nos que no importa qui té la raó o no, sinó que ens hem de quedar amb el fet del que va passar, no l’embolcall amb que se’ns presenta.