Acostant Hamlet a nous espectadors

Bambalina Teatre Practicable: Hamlet

Bambalina Teatre Practicable: Hamlet
10/12/2019

Escrita y estrenada al voltant de 1600, aquesta tragèdia de William Shakespeare és un dels clàssics de la literatura universal més representat al llarg de la història.

No cal explicar-vos quin és l’argument de “Hamlet”, ja que estic del tot segura que molts de vosaltres heu llegit, o vist alguna versió;  si més no, segur que coneixeu o us sona allò de «To be or not to be», un dels monòlegs més famosos de la història del teatre. Dons bé, ara teniu la oportunitat de veure’n una versió feta amb titelles.

Cinc actes i més d’una vintena d’escenes a un ritme trepidant. Un text dens, farcit de diàlegs d’una gran complexitat i riquesa lingüística de fàcil entendre. Tot està cuidat al mínim detall: il·luminació, escenografia, música i vestuari. Tot rutlla a la perfecció: els tempos, els canvis de personatge, les veus, el gest,…

Es tracta del primer Shakespeare de la companyia valenciana Bambalina Teatro Practicable.

El text és una adaptació de Jaume Policarpo al valencià. Tot i que la proposta manté el to clàssic en el llenguatge, n’ha eliminat la forma retòrica de l’obra original, transformant-lo en un text més actual, proper i fàcil d’entendre.

La posada en escena és original i alhora funcional. Està dissenyada talment com si es tractés d’un carrusel de fira o un d’aquells columpis giratoris que es troben en molts parcs infantils. Si per si mateixa l’obra de “Hamlet” és complicada de portar a escena, tant per la gran quantitat de diàlegs, com per els constants canvis de personatges que hi ha surten al llarg de tota la representació, imagineu-vos si a més a més, tot això queda condensat en la força de la paraula de tan sols un actor i la manipulació que ell fa de tots els titelles que els acompanyen. Sí, sí, ho heu sentit bé. Un actor, deu titelles i vint personatges!!!

L’actor Jorge Valle, sota la direcció de Jaume Policarpo, es posa dins la pell de tots els personatges que hi apareixen al llarg de l’obra. Jorge Valle és el fil conductor i el que mou els fils. És el narrador, l’intèrpret i el manipulador de totes les deu titelles que apareixen a escena. Si no vaig errada, entre principals i secundaris, a “Hamlet” hi surten una vintena de personatges. Poloni, Gertrudis, el rei, Hamlet, Ofèlia, Laertes, Horaci, Osric,… Jorge Valle dona vida a tots vint!!! Ell és Hamlet i el manipulador del titella de Hamlet, ell és el rei i el manipulador del titella rei,…Un canvi de veu, un moviment, una postura,…aconsegueix que el públic creiem que davant nostre hi ha un munt d’actors interpretant el seu paper corresponent. La seva entrega és realment impressionant. Durant els vuitanta minuts que dura la funció està en constant moviment.

Però això no és tot. Alguns dels titelles es desdoblen en altres personatges.  La modificació d’alguns elements característics com el cabell, la roba o la veu, fa que un mateix titella es converteixi en un altre personatge totalment diferent.

Miguel Ángel Camacho és el creador i constructor dels titelles, i l’Arianna Algarra del vestuari. El vestuari de l’actor i el dels titelles estan totalment complementats.

La il.luminació i la música són un complement molt important dins de l’obra; determinen l’acció i el ritme, alleugereix els canvis, decoren l’espai, uneixen escenes, creen diferents atmosferes escèniques i ens situen en el temps en que transcorre l’acció.

Realment aquesta versió de “Hamlet” que ens proposa la companyia valenciana Bambalina Teatro Practicable és una autèntica meravella.

És una obra molt recomanable per a tothom, grans i joves, shakespearians , persones que els agrada el teatre clàssic, i joves amb ganes de descobrir la dramatúrgia i el pensament d’un dels dramaturgs més importants de la literatura universal.

Feu-me cas i no us la deixeu perdre.

****1/2

← Volver a Bambalina Teatre Practicable: Hamlet

¡Enlace copiado!