Una opinión de Xavi Pijoan
Xavi Pijoan

Gold & locks

Gold & locks

12/05/2018

Què se’n va fer de la Rínxols d’or

Goldilocks és com anomenen els anglosaxons el personatge que aquí coneixem com a Rínxols d’or, i de la qual (com en la resta de les històries més o menys infantils que conformen el corpus de la narrativa de tradició oral) no se’ns ha explicat mai com fou la resta de la seva vida. Jaume Viñas, a qui hem vist fa poc com a intèrpret a Hàbitat, també a la Sala Àtrium, mira de reflexionar al voltant del deixar de ser nena, de la pèrdua de la innocència com d’un fet gens innocent per al qual tots n’hem de pagar un preu.

Les dues noies que protagonitzen l’obra senten l’amenaça latent d’un Ell misteriós, del qual només en sabem que és un Ell i no una Ella.

Termes i Ribas, amb la complicitat de Barceló i Viñas extenen en escena el visible i ens proposen examinar la vida. No és gens fàcil, no passa sempre, de fet, passa poc que els actors convencin els espectadors de signar el contracte de fingiment de què parlava Borges. Meritxell Termes trenca l’obstacle que per definició és el cos de l’actriu perquè l’espectador pugui veure el personatge amb una lliçó d’interpretació matisada, afilada i concebuda per a que el públic tingui la impressió que allò que està passant en aquell moment té a veure amb ell mateix, que aquell fingiment apunta a quelcom real que. a la vegada, remet a experiències que hem sentit o podríem haver sentit, perquè tots nosaltres som la matèria primera de què es serveix el teatre.

La posada en escena és seca i enigmàtica com el propi text, i es guarda giragonses on les protagonistes seran capaces de lluitar per a preservar el seu candor i enderrerir tan com puguin l’abandó definitiu de la infància.

Gold & locks mira de dir allò no dicible mitjançant paraules que se saben insuficients per a explicar el món i el misteri que gravita al voltant nostre. Teatre compromès amb el teatre i amb la seva voluntat de fer visible l’invisible.


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Gold & locks

Gold & locks

Gold & locks ha ganado el segundo premio del ciclo de creación escénica DespertaLab 2018. Dirigda por Julia Barceló, esta obra habla de la convivencia como única manera de vivir, sobrevivir y quizás morir.

Sinopsis

Dos hermanas, mujeres, niñas, adultas, jóvenes o quizás pingüinas viven en un lugar del que no pueden escaparse. Él las ha cerrado por fuera. Ellas, juegos inocentes, juegos menos inocentes, 7 libros y sus propias preguntas, sueños, amigos imaginarios, miedos y de vez en cuando esperanzas.

Faltan horas, minutos, segundos para las 12 de la noche y una de ellas hace años. Cumplir años y crecer en un mundo que te limita y que te hace abandonar la infancia mucho antes de tiempo, que te la arranca, te arañen y t’infecta las heridas. Si sobrevives danos gracias.

Pero todavía no son las 12 y el tiempo se acorta y se alarga a su voluntad, un pasatiempo riguroso que se ha convertido en el día a día de estas niñas, jóvenes, adultas, mujeres, hermanas o pingüinas. Que tienen que aprender a convivir como única manera de vivir, sobrevivir y quizás morir.

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

  • 12345

    Hèctor Fibla Ferrà

    Una raresa amb dues actrius entregadíssimes.

    14/05/2018

Artículos relacionados