Estiu: Cia. La Fil·loxera

8/09/2017

Indagar en els secrets de família

Una recerca de la pròpia identitat, una recerca dels orígens sense por a enfrontar-se amb fets del passat. Indagar en els interrogants del passat ajuda a entendre el present.

A l’estació de Portbou hi viuen tres germanes, l’Antònia, la Maria i la Laura. A l’estiu van a la platja amb la mare, una amb xancletes blanques, l’altra verdes i l’altra vermelles. Sempre fan el mateix recorregut fins que un dia de cop i volta la mare les fa tornar enrere, elles ploren, han perdut el dia de platja, i, no són conscients d’haver fet res dolent.

L’Antònia se’n va a viure a Lleida amb una tieta, la Laura a Mallorca amb la padrina, i la Maria a Barcelona amb la mare.

Els anys passen i la Laura vol que es retrobin a Portbou, a la llar on havien passat tantes estones plegades, vol recordar, busca respostes. L’Antònia té preguntes i la Maria té por.

Les tres joves actrius conformen la companyia la Fil·loxera i van estudiar juntes a la Escola de Teatre de Barcelona, on l’Helena Tornero era una de les seves professores. L’Helena tenia ganes de treballar en el tema dels secrets de família i els hi va proposar un treball de recerca a partir del text de “Les 3 germanes de Txékhov”, van treballar per separat i van aixecar l’obra entre les quatre.

L’acció té lloc en el terrat de la casa familiar de Portbou i sense apenes escenografia, però amb una acurada il·luminació i posada en escena, som capaços de veure com des d’allà observen el poble i el mar. Un rectangle marcat a terra delimita la ficció, fora d’aquest rectangle elles tornen a ser les actrius o narradores del text que ens expliquen la intencionalitat dels personatges i al mateix temps les directores que els hi diuen com han d’interpretar l’escena. Un joc de teatre dins del teatre que ha resultat interessant i per nosaltres engrescador.

Iona Balcells és l’Antònia, la germana gran, que s’ha mostrat sempre dura i distant amb les germanes petites.

Lorena Hernàndez és la Maria, la mitjana de les germanes, una gran mentidera.

… i Marina Collado és la Laura, la petita que no pot entendre perquè l’Antònia no li ha fet mai una abraçada.

Totes tres ens van agradar molt, unes interpretacions vives i molt creïbles i amb el plus afegit de conservar l’accent propi de les seves parles, de Lleida, de Sant Feliu de Llobregat i de Menorca.

Per veure l’apunt original només heu de clicar AQUÍ

 


Todo lo que necesitas para ir al teatro

Estiu: Cia. La Fil·loxera

Estiu: Cia. La Fil·loxera

Pero, ¿cómo saber si existe un secreto en la familia? Hay una manera muy simple. Y es hacer la pregunta. ¿A quién? Da igual: tíos, tías, abuelos, padres, o incluso a veces hermanos o hermanas pueden resultar cada cual portador de una parcela de este secreto que os sería muy útil conocer. Y cuanto más grande sea el número de personas a quienes preguntáis, más grandes serán las posibilidades de descubrir algo.

Si os responden: “¿Un secreto? Pero no hay ninguno, en nuestra familia”, o, todavía peor: “¿Qué quieres, volverme loco (o loca) con estas preguntas?”, entonces podéis estar muy seguros que hay un secreto en vuestra familia y que no estáis nada cerca de poderlo descubrir.

Si os responden, con aire receloso: “¿Es que has oído decir algo, tú?” o incluso: “¿Qué quieres decir con esto?”, podéis estar seguros de que hay un secreto en vuestra familia y que tenéis alguna posibilidad de llegar a descubrirlo.

Si os responden: “He oído decir que había un secreto, pero nunca he sabido qué era”, ya sabéis la mitad. Pero lo más difícil todavía está por hacer.”

Serge Tisseron, Secretos de famille, modo deemploi

Vídeo

Valoración colaboradores


Valoración espectadores

 • 12345

  Hebert

  Llàstima no poder repetir. Una altra obra sobre la memòria (”Cúbit”), els records que donen forma a què i com som, tot i que el que recordem no sigui al 100% la realitat. Aquí es tracta de tres germanes ben diferents, separades per un fet familiar del què no parlen i que ha provocat que la comunicació entre elles quedés malmesa per sempre, germanes que són capaces de ballar juntes i riure i emocionar-se però no d’abraçar-se o parlar sense discutir. A partir dels records de les altres germanes, ara una d’elles s’entesta a treure’n l’aigua clara d’aquest secret familiar per a poder tirar endavant i sentir-se completa.

  I com a les bones novel·les, el fet que provocà tot plegat no és el més important, sinó com hi hem arribat, com són les vides d’elles, com hagués pogut ser…
  El millor: la tendresa, la varietat dialectal i les interpretacions, esplèndides.
  Menys millor: la part dels contes se’m va fer un pèl llarga i l’explicació del final, un xic atropellada.
  En Resum: bonica, tendra i ben interpretada.

  17/09/2017

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  Molt recomanable!! Les protagonistes son tres germanes que es reuneixen per desvetllar un secret familiar i on tota l’acció té lloc en el terrat de la seva casa familiar. L’obra és un joc de teatre dins del teatre que ha resultat molt interessant i molt entretingut sobretot quan les actrius o narradores ens expliquen la intencionalitat dels personatges i al mateix temps fan de directores dient-se com han d’interpretar l’escena. Totes tres actrius m’han agradat molt perque han fet unes interpretacions vives i molt creïbles – amb el plus afegit de conservar l’accent propi de les seves parles- si bé de les tres és Iona Balcells – l’Antonia – qui millor transmet el subtext deixant entreveure amb més profunditat una vida sensera darrere d’ella.

  15/09/2017

 • 12345

  Joan Martínez García

  Imprescindible.

  05/09/2017

 • 12345

  Judith

  Teatre proper, delicat i sincer. Molta frescura i emocions a flor de pell.

  25/08/2017

Artículos relacionados

L''Estiu' d'Helena Tornero

L''Estiu' d'Helena Tornero

6 setembre 2017

Helena Tornero i la Cia. La Fil·loxera presenten Estiu a El Maldà, una obra a la recerca de la identitat amb tres germanes com a protagonistes. 

Leer más... n