El món actual és un mercat cada vegada més gran

El gran mercado del mundo

El gran mercado del mundo
17/05/2019

Ahir dijous dia 16 vam poder veure a la Sala Gran del TNC un clàssic de Calderón de la Barca amb la mirada contemporània de Xavier Albertí.

A nosaltres el teatre clàssic, no és precisament el que més ens agrada i encara menys un auto sacramental escrit fa 400 anys … i a sobre en vers. Malgrat que a priori no era una proposta que ens atreies especialment, aquesta va ser una de les primeres entrades que vàrem comprar d’aquesta temporada en el nostre abonament del TNC, perquè estàvem gairebé segurs que Xavier Albertí, no ens defraudaria. Així ha estat …

EL GRAN MERCADO DEL MUNDO, és un auto sacramental del segle XVII, escrit amb una funció explícitament litúrgica i que ha estat portat als nostres dies “des del respecte escrupolós al text i una síntesi escènica allunyada de l’obscurantisme on ha estat encasellada”.

Al Segle d’Or, els actes sacramentals es representaven el dia del Corpus i eren peces de teatre religiós, com una mena de drama litúrgic, d’estructura al·legòrica. Aquest gènere va ser prohibit en 1765 per l’església catòlica i ha restat inexplorat pels nostres escenaris. Segons comenta Xavier Albertí, els actes sacramentals són una gran festa teatral bastida sobre un univers filosòfic adreçada a un espectre amplíssim de la societat. Igual que les tragèdies gregues, l’auto sacramental és teatre polític per a la multitud urbana.

Els personatges al·legòrics que protagonitzen EL GRAN MERCADO DEL MUNDO continuen poblant les nostres realitats, en un món, que cada cop, és un mercat més gran.

Abans de continuar amb la nostra ressenya, hem de reconèixer que se’ns ha fet una mica complicat entendre que o qui representava cada un dels personatges, afegint a més la complexitat del text en vers i en llenguatge del segle XVII.

Però aquesta dificultat, ha estat eclipsada totalment per una fascinant, meravellosa, esbojarrada i espectacular posada en escena, que de ben segur únicament poden assumir els teatres públics, ja que intuïm té un elevadíssim pressupost, amb 14 actorassos  a escena i una escenografia brillant.

EL GRAN TEATRO DEL MUNDO és una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i la Compañia Nacional de Teatro Clásico (CNTC) i com ja hem dit, compta amb un repartiment format per 14 actors de trajectòries molt diferents.

Un pare de família (Jorge Merino) dubta de quin dels seus dos fills ha de ser l’hereu del seu patrimoni. La Fama (Lara Grube) fa una crida perquè tothom vagi al gran mercat del món. El pare concedeix un talent a cada fill per comprar el que vulgui i el que compri l’haurà d’utilitzar per ser feliç i, a banda de l’herència, aconseguirà la mà de la Gràcia (Aina Sánchez).

La Innocència (el magnífic tenor Antoni Comas) acompanya el fill Buen Genio (excel·lent interpretació d’Alejandro Bordanove), en tant que la Malícia (Mont Plans) acompanya el fill Mal Genio (David Soto). La Culpa (Silvia Marsó), com a testimoni privilegiat de la vida de tots, els intenta embolicar.

Al carrusel del mercat s’hi pot comprar de tot com anuncia el Món (Jorge Merino). Entre els venedors, figures com la Supèrbia (Cristina Arias), la Humilitat/Penitència (Elvira Cuadrupani), l’Heretgia (el contratenor Jordi Domènech), la Fe (Ruben de Eguia), la Lascívia (… absolutament fascinats per l’actuació de Roberto G. Alonso), la Gula (magnífic Oriol Genís).

Espectacular l’escenografia de Max Glaenzel que acompanya perfectament l’exquisida coreografia del moviment de Roberto G. Alonso i la música que inclou cançons de revista, Monteverdi o Bach per acabar amb Domenico Modugno i la seva coneguda cançó, “Il mondo”. Val a dir que els números musicals són, per nosaltres, un dels punts forts de la posada en escena.

Sense cap mena de dubte hem gaudit d’un espectacle excel·lent, original i divertit, amb un magnífic treball grupal. Una aposta molt arriscada que ens ha permès si no conèixer en profunditat, si almenys apropar-nos des d’una perspectiva actual, al que representava per aquella època aquest tipus d’espectacle.

Una proposta que de ben segur serà considerat excessiu per alguns, irreverent amb el gènere per altres, però que a nosaltres ens ha convençut plenament, ens ho hem passat molt i molt bé i que per tant recomanem, si o sí.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

← Volver a El gran mercado del mundo

¡Enlace copiado!