“La Ilíada” és una epopeia grega, i el poema més antic conegut de la literatura occidental, que narra els esdeveniments de la Guerra de Troia.
“Una Ilíada” és una versió dels nord-americans Lisa Peterson i Denis O’Hare; una relectura actualitzada de “La Ilíada” d’Homer en forma de monòleg que ens parla de la guerra. Un monòleg interpretat per l’actor Eduard Farelo sota la direcció de Carlos Martel.
“Una Ilíada” es va estrenar al Teatre de Salt i posteriorment va fer temporada a la Biblioteca de Catalunya, però no ha estat fins ara que m’ha estat possible d’anar-la a veure al teatre La Sala d’Argentona.
Un sol actor, Eduard Farelo, interpreta el personatge El Poeta, un viatger en el temps que posa veu a tots els protagonistes que surten en aquesta epopeia. Ell és la veu dels herois, dels Deus, dels reis i dels guerrers. El Poeta comença recitant la història en grec antic, el viatger ens parla i ens acosta a la realitat actual. Interpretació espectacular!!!
L’escenografia és fosca, austera i sense elements, pensada perquè el públic construeixi en el seu imaginari tota l’acció.
Un músic, el contrabaixista Juan Pablo Balcazar, present durant tota la funció dalt de l’escenari, s’encarrega de posar música i so al relat.
“Cada vegada que explico aquesta història, tinc l’esperança que sigui l’última” Han passat 3000 anys des que El Poeta explica aquesta història i el món no canvia. En el món segueixen havent guerres.
Canvien els protagonistes, els noms i la procedència, però els personatges segueixen sent els mateixos. Aquil·les, Hèctor, Agamenón, Paris, José, Pedro, Arnau, Tomàs, Jaume,… Troia,… Síria, Gaza, Afganistan, Sudan.
La guerra no hi entén de cultures ni països.
“Una Ilíada” és la història d’una guerra. Una història viva i actual. És el retrat del dolor, de la violència, de la pèrdua, de l’orgull, del poder, de l’ambició, de la mort, del còlera,…
“La guerra es el major conflicte d’Estat, la base de la vida i la mort, el Tao de la supervivència i l’extinció” Sun Tzu