Dybbuk

Una opinión de Xavi Pijoan
Xavi Pijoan
Dybbuk
26/02/2017
Seràs algú altre

És plaent poder començar a resseguir la trajectòria d’una companyia jove. Aquest és el cas de Sixto Paz, que des de 2013 ocupa un lloc preeminent a l’escena barcelonina amb una proposta sòlida que entén el teatre com un espai (també de temps) per a preguntar-nos coses sobre nosaltres mateixos, sense embuts i amb el màxim d’honestedat que estiguem disposats a posar sobre la taula.

A “Pulmons”, a “L’efecte” o a “hISTÒRIA”, Sixto Paz ja havia dissenyat personatges que miren de comprendre’s els uns als altres i a sí mateixos, sovnit amb desesperació. “Dybbuk”, el text més important de Jan Vilanova fins ara, i el muntatge més reeixit de Pau Roca, participa d’aquest mateix element essencial de la companyia, però n’afegeix d’altres que suposen un pas més en el seu projecte.

Però primer l’argument. Vilanova es fixa en Romain Gary, un premi Goncourt real que durant dècades va enganyar el món fent-lo creure que Émile Ajar, un escriptor fictici creat per ell mateix per demostrar a la crítica que li havien penjat una etiqueta, existia. Serà el nebot del propi Gary, Paul Paulovich qui es farà passar per Ajar, que acabarà guanyant també el Goncourt. Però tots dos aguantaran l’engany inexplicablement.

El text de Vilanova s’articula a partir de dos preceptes molt potents. El primer és l’enorme paradoxa de l’escriptor, del creador que busca reconeixement i, per tant, presència, però que, per a tal cosa, ha de desaparèixer, ha d’ocultar-se. Gary aspira a recuperar el prestigi intel·lectual i l’única manera que troba de fer-ho és deixant de ser ell mateix, essent algú altre, tal i com ho fan els acotrs. D’altra banda, i en segon lloc, una fonda reflexió sobre l’estatut de la ficció. Gary, un creador de ficcions, s’inventa la seva obra mestra, Emile Ajar, l’impostor, i es reinventa a sí mateix incrustant-s’hi també en la seva ficció.

La direcció de Pau Roca aprofundeix en la naturalesa del fet creatiu. Una pissarra gegant servirà perquè els personatges hi escriguin els noms de tots els qui, d’una manera o d’una altra, tindran alguna cosa a veure amb la història. I el Romain Gary de Roca acaba gaudint de la seva obra, que, confós en la ficció, sembla trobar el sentit a la seva vida.

Quatre gran intèrprets que diuen el text amb sobrietat, sense la canterella afectada que tant ens hem acostumat a escoltar. “Dybbuk” és la història d’un frau, d’un intent de desaparició, que esdevé una nova baula en la història d’una companyia important que aposta pel teatre de la valentia i de l’honestedat.

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Dybbuk

Dybbuk

Sixto Paz es una de las compañías residentes en la Sala Beckett. Desde sus inicios, el grupo ha estrenado gran parte de sus producciones en la Beckett, donde ha ido creciendo espectáculo tras espectáculo.

Tras estrenar Dybbuk en el festival Temporada Alta, la compañía muestra su trabajo en la sala del Poblenou. Bajo la dirección de Pau Roca, ofrece una reflexión a partir de un fragmento de realidad: ficción nacida de hechos y personas reales, de la misma manera que construyeron su última producción, la excelente hISTÒRIA. En este caso, se inspiran en Romain Gary, escritor que los años 70 creó un novelista ficticio. Una reflexión sobre la idea de verdad, fraude y ficción.

Sinopsis

Qué impulsa una persona a crear uno de los mayores fraudes de todos los tiempos? Un engaño genial, un truco de magia extraordinario por el cual todo un país, Francia, a lo largo de más de seis años, admirará y leerá con devoción a un escritor ficticio: Émile Ajar.
Quién se esconde, pues, detrás Ajar? Romain Gary, un escritor en declive, cansado de la indiferencia y las etiquetas que la crítica le ha colocado encima. Por este motivo Gary introduce su propia creación en la realidad: le pedirá a su sobrino que encarne a Émile Ajar, un nuevo escritor dentro del panorama de las letras francesas. Millones de lectores, grandes premios e incluso un Oscar marcarán su carrera literaria. Una historia real. El sueño de la creación total por fin logrado. Pero qué es el precio a pagar para poner la realidad a nuestros pies?

Sixto Paz

La compañía nació en 2013 con voluntad de quedarse. Formada por 7 individuos no todos necesariamente ligados al teatro en sus orígenes, tienen claro que el teatro no es sólo un arte sino también una forma de vida, y por tanto, una actividad que debe ser sostenible. A lo largo de su aún corta, pero intensa trayectoria han reinventado la relación del teatro con los espectadores, han promovido diversas iniciativas en cuanto a la manera de llegar al público y dialogar con este antes, después y durante la representación. Pero sobre todo han sabido proponer obras de actualidad y temas de interés en cada uno de sus trabajos.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Mireia Campabadal Bertran
  12345

  Heu sentit mai claustrofòbia dins de la vostra pròpia pell? Us he de confessar que jo no. Aquesta és una de les reflexions que ens proposa el text de “Dybbuk”. Aquesta i el fet que ens posem/posen màscares al llarg de la nostra existència i que hi ha qui lluita per treure-se-les. Ens les posem o en som, les persones, de màscares, en el més sentit etimològic de “personae”…? Sigui com sigui, i reconeixent que tant el text com el tema podria haver donat per més (sobretot la part de relacionar ficció i literatura), cal destacar la força de l’actuació (actorassos, com sempre!), de l’escenografia (pràcticament buida, excepte el “frons scaenae” inicialment negre, que es va omplint de simbologia) i de la posada en escena en general. Gràcies “Teatre Barcelona” per les invitacions!

  04/03/2017
 • Rosa Maria Oliveras Castanyer
  12345

  Una reflexió molt interessant sobre els rols que ens autoimposem a la vida i sobre els traumes d’infància que sovint ens condicionen la vida adulta.
  Molt bons Pau Roca i la Sixto Paz com sempre.

  02/03/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Sixto Paz nos vuelve a sorprender con una obra original! La historia real de Romain Gary. Un escritor francés que cansado de la indiferencia de la crítica decide crear a un escritor ficticio: Emile Ayar!!
  Este escritor fantasma ganará el aplauso de crítica y público! Las masas adoran algo que no existe. Que no es real! No saben quién es!!
  Me ha buscado mucho la manera en la que nos han contado la historia. Pau Roca me ha sorprendido muy gratamente como director y la puesta en escena austera pero muy efectiva!!!
  No os la perdáis! Las interpretaciones son magníficas!!

  16/02/2017
Artículos relacionados
Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

7 Febrer 2017

Quan els Sixto estrenen una obra, sector i públic fidel ja n’espera les sixtades. No ens sorprèn, doncs, que per presentar Dybbuk ens convoquin a l’Hotel Melià Barcelona Sky enlloc de la […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.