Dybbuk

Una opinión de Miquel Gascon Baz
Miquel Gascon Baz
Dybbuk
21/02/2017
Quan la realitat no ens agrada, cal donar-li una petita empenta

Aquesta versió de Sixto Paz, sobre la peculiar biografia de l’escriptor francès Romain Gary,  va ser estrenada a Temporada Alta. Una ficció nascuda de fets i persones reals. L’obra, escrita per Jan Vilanova, està dirigida per Pau Roca.

L’escriptor lituà d’origen jueu Romain Gary (1914-1980) va crear un dels majors fraus de la literatura francesa: Émile Ajar. Ell es troba en plena maduresa intel·lectual, és un escriptor consagrat que ha guanyat el premi Goncourt però està fart que les seves obres es rebin amb una certa indiferència. Decideix crear un pseudònim per continuar publicant i es manté inicialment a l’ombra, és un misteri per tots i es comença a dubtar que sigui real. Gary convenç el seu nebot, Paul Pavlowitch, d’abandonar la seva pròpia identitat per assumir la de l’escriptor Ajar. Durant sis anys el nebot va encarnar el seu alter ego i va acabar guanyant un premi Goncourt.

Victor Pi realitza una extraordinària interpretació de l’escriptor secundat per Pau Roca en el paper del nebot.

Les dones van jugar un paper molt important en la vida d’aquest escriptor, d’una banda la seva mare, que el va criar sola, i que ja de petit l’anava imbuint amb la idea que seria el millor escriptor de tots els temps. Una relació mare-fill feta d’amor i exigència.

Patricia Bargalló interpreta el doble paper de mare i de dona. Pepo Blasco encarna tres personatges diferents que estan al voltant del/s escriptor/s, és el seu editor, un periodista i un amic de la mare, que també en un moment donat interpreta el paper de dissenyador dels vestits que ven la mare.

L’escenografia és un espai molt diàfan i força buit, amb uns elements que són com capses de fusta amb llum interior, que ocupen l’espai escènic, una pantalla on anirem veiem imatges reals de l’escriptor i l’actriu que va ser la seva dona, i un gran mural on tots ells aniran escrivint, amb pintura blanca o vermella, paraules o frases relacionades amb el que estan dient. El vestuari dels actors també pintat.

Una posada en escena sorprenent que malgrat que al principi ens ha costat entrar, ens ha acabat atrapant.

Si desitgeu llegir la meva opinió sencera, només heu de clicar AQUÍ

 

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Dybbuk

Dybbuk

Sixto Paz es una de las compañías residentes en la Sala Beckett. Desde sus inicios, el grupo ha estrenado gran parte de sus producciones en la Beckett, donde ha ido creciendo espectáculo tras espectáculo.

Tras estrenar Dybbuk en el festival Temporada Alta, la compañía muestra su trabajo en la sala del Poblenou. Bajo la dirección de Pau Roca, ofrece una reflexión a partir de un fragmento de realidad: ficción nacida de hechos y personas reales, de la misma manera que construyeron su última producción, la excelente hISTÒRIA. En este caso, se inspiran en Romain Gary, escritor que los años 70 creó un novelista ficticio. Una reflexión sobre la idea de verdad, fraude y ficción.

Sinopsis

Qué impulsa una persona a crear uno de los mayores fraudes de todos los tiempos? Un engaño genial, un truco de magia extraordinario por el cual todo un país, Francia, a lo largo de más de seis años, admirará y leerá con devoción a un escritor ficticio: Émile Ajar.
Quién se esconde, pues, detrás Ajar? Romain Gary, un escritor en declive, cansado de la indiferencia y las etiquetas que la crítica le ha colocado encima. Por este motivo Gary introduce su propia creación en la realidad: le pedirá a su sobrino que encarne a Émile Ajar, un nuevo escritor dentro del panorama de las letras francesas. Millones de lectores, grandes premios e incluso un Oscar marcarán su carrera literaria. Una historia real. El sueño de la creación total por fin logrado. Pero qué es el precio a pagar para poner la realidad a nuestros pies?

Sixto Paz

La compañía nació en 2013 con voluntad de quedarse. Formada por 7 individuos no todos necesariamente ligados al teatro en sus orígenes, tienen claro que el teatro no es sólo un arte sino también una forma de vida, y por tanto, una actividad que debe ser sostenible. A lo largo de su aún corta, pero intensa trayectoria han reinventado la relación del teatro con los espectadores, han promovido diversas iniciativas en cuanto a la manera de llegar al público y dialogar con este antes, después y durante la representación. Pero sobre todo han sabido proponer obras de actualidad y temas de interés en cada uno de sus trabajos.

Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
 • Mireia Campabadal Bertran
  12345

  Heu sentit mai claustrofòbia dins de la vostra pròpia pell? Us he de confessar que jo no. Aquesta és una de les reflexions que ens proposa el text de “Dybbuk”. Aquesta i el fet que ens posem/posen màscares al llarg de la nostra existència i que hi ha qui lluita per treure-se-les. Ens les posem o en som, les persones, de màscares, en el més sentit etimològic de “personae”…? Sigui com sigui, i reconeixent que tant el text com el tema podria haver donat per més (sobretot la part de relacionar ficció i literatura), cal destacar la força de l’actuació (actorassos, com sempre!), de l’escenografia (pràcticament buida, excepte el “frons scaenae” inicialment negre, que es va omplint de simbologia) i de la posada en escena en general. Gràcies “Teatre Barcelona” per les invitacions!

  04/03/2017
 • Rosa Maria Oliveras Castanyer
  12345

  Una reflexió molt interessant sobre els rols que ens autoimposem a la vida i sobre els traumes d’infància que sovint ens condicionen la vida adulta.
  Molt bons Pau Roca i la Sixto Paz com sempre.

  02/03/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Sixto Paz nos vuelve a sorprender con una obra original! La historia real de Romain Gary. Un escritor francés que cansado de la indiferencia de la crítica decide crear a un escritor ficticio: Emile Ayar!!
  Este escritor fantasma ganará el aplauso de crítica y público! Las masas adoran algo que no existe. Que no es real! No saben quién es!!
  Me ha buscado mucho la manera en la que nos han contado la historia. Pau Roca me ha sorprendido muy gratamente como director y la puesta en escena austera pero muy efectiva!!!
  No os la perdáis! Las interpretaciones son magníficas!!

  16/02/2017
Artículos relacionados
Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

Sixto Paz juga amb el frau a 'Dybbuk'

7 Febrer 2017

Quan els Sixto estrenen una obra, sector i públic fidel ja n’espera les sixtades. No ens sorprèn, doncs, que per presentar Dybbuk ens convoquin a l’Hotel Melià Barcelona Sky enlloc de la […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.