Una barreja de llenguatges decebedora

Daral Shaga

Daral Shaga
22/01/2018

El Teatre Lliure ha programat durant tres dies DARAL SHAGA un espectacle internacional conceptuat com a òpera circense. Amb direcció escènica de Fabrice Murgia, i direcció artística de Philippe de Coen, la companyia Feria Musica ens parla de la tragèdia de la immigració mitjançant l’òpera, el circ, el teatre i el cinema.

Un teló semi transparent cobreix totalment l’escenari, darrere aquest teló, a la dreta, al fons, tres músics (Fabian Fiorini al piano, Lode Vercampt al violoncel i Jean-Philippe Poncin al clarinet) interpreten en directe la música de Kris Defoort.

Una foguera i unes persones que s’apropen a escalfar-se les mans, un d’ells llença un passaport al foc. Una càmera ens mostra (força malament) els primers plans projectats al teló que fa de pantalla i al mateix temps deixa veure el que està passant darrere. Es pinten les cares de blanc. A la part superior d’aquesta «pantalla» els sobretitulats en català (a vegades també a banda i banda de l’escenari).

Aquestes persones volen traspassar les fronteres de Melilla, Lampedusa o Tijuana (tant és el lloc, la tragèdia humana que viuen és igual a tot arreu), busquen una vida millor a l’altra banda.

Tres solistes, una mezzosoprano (Michaela Riener), un baix i contratenor (Maciej Straburzynski), un baríton (Arnou Lems) i el cor Silbersee interpreten el llibret, en francès, de Laurent Gaudé. Creiem que la part musical d’aquest espectacle és la part més feble, tant pel que fa a la pròpia composició musical com pel que fa a les veus.

Sis acròbates de la companyia de circ belga, Anke Bucher, Renata Do Val, Marine Fourteau, Simon-James Reynolds, André Rosenfeld Sznelwar i Marcel Vidal Castells han realitzat uns números, que tot i ser repetitius amb diferents perspectives, no ens han deixat de sorprendre, grimpar per les bastides (remarcable la noia que puja pels barrots i cau una vegada, i un altre, colpejant-se) o la il·lusió de submergir-se en el mar serien els més destacables….. però en global, de circ ben poc, ja que no arriba al quart d’hora.

Com hem dit, una barreja de llenguatges, opera, circ, teatre i cinema, que amb la curta durada de l’espectacle, ens ha semblat francament decebedor. Hem de reconèixer que molta gent ha sortit entusiasmada de la sala …

La nostra valoració 3 sobre 10

Per veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

← Volver a Daral Shaga

¡Enlace copiado!